RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kim Jong-il fikk slag

En sørkoreansk diplomat hevder at Nord-Koreas leder Kim Jong-il har fått slag.

Men nordkoreanske myndigheter avviser at helsetilstanden til Kim Jong-il er grunnen til at han glimret ved sitt fravær under en jubileumsparade i Pyongyang tirsdag.

- Vi anser ikke disse meldingene som bare verdiløse, men heller som en konspirasjon, sier den høytstående nordkoreanske diplomaten Song Il-ho til det japanske nyhetsbyrået Kyodo, melder BBC.

Det ble avholdt en stor militærparade i hovedstaden Pyongyang tirsdag i forbindelse med 60-årsjubileet til Nord-Korea. Men statslederen dukket aldri opp på den viktige begivenheten.

Spekulasjoner
Dette førte til flere spekulasjoner om at Kim Jong-il har alvorlige helseproblemer.

Vestlige etterretningskilder og en sørkoreansk diplomat opplyser at grunnen til fraværet er at Kim Jong-il hadde lidd av et slag.

- Det så ut som at han hadde tenkt å være til stede på denne begivenheten 9. september, men bestemte seg for å la være på grunn av ettervirkningen av operasjonen, sier en ikke-navngitt sørkoreansk diplomat til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Fremtiden til Nord-Korea er mer eller mindre knyttet opp mot den tilbaketrukne lederen som styrer landet med jernhånd.

Atomvåpenprogram
Nord-Korea sa seg villig til å avslutte landets ambisiøse atomvåpenprogram i bytte mot nødhjelp og diplomatisk konsesjon. Men de såkalte sekslandssamtalene har vært langt fra uproblematisk.

Først i juni 2008 fikk USA og de andre forhandlingslandene innsyn i landets atomprogram.

Avtalen er blant annet at USA skal fjerne Nord-Korea fra listen over land som støtter terror. Men det er ennå ikke blitt gjort.

Verdens matvareprogram anslår at Nord-Korea sliter med å brødfø befolkningen på 23 millioner, og landet har vært avhengig av utenlandsk hjelp etter at den statsstyrte økonomien kollapset på 1990-tallet.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere