RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FORSØKER Å KOMME SEG UNNA: Mens islamistenes svarte flagg vaiet over Mosul, forsøker tusenvis av sivile å komme seg unna.
FORSØKER Å KOMME SEG UNNA: Mens islamistenes svarte flagg vaiet over Mosul, forsøker tusenvis av sivile å komme seg unna. Foto: Stringer/iraq (Reuters)

- Mosul er som helvete nå

Sist oppdatert:
Politimenn skiftet fra uniform til vanlige klær, kastet fra seg våpnene og forlot byen i hui og hast.

WASHINGTON (NTB-Reuters-AFP): USA lover Irak all nødvendig støtte etter at den ekstreme jihadistgruppa ISIL inntok Iraks nest største by Mosul. En halv million mennesker skal ha flyktet fra byen.

– Mosul er som helvete nå. Den står i flammer, og det er død overalt, sier Amina Ibrahim, en enke som tirsdag forlot byen sammen med sine barn og la i vei nordover mot de kurdiske områdene.

ISILs svarte flagg ble samme dag heist over flesteparten av byens militære anlegg og offentlige bygninger, ifølge universitetslektoren Zuhair al-Taia, som sammen med sin kone og barn også var blant dem som forsøkte å komme seg vekk.

Politi på flukt

En journalist fra Reuters var vitne til at politimenn skiftet fra uniform til vanlige klær, kastet fra seg våpnene og forlot byen i hui og hast. Tilbake lå drepte politimenn og soldater i gatene, hvorav noen var lemlestet.

– Vi kan ikke slå dem, vi kan ikke. De er godt trent til gatekamper, det er ikke vi. Vi trenger en hel hær for å drive dem ut av Mosul, sier en offiser.

Ifølge Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM) har 500.000 mennesker flyktet fra Mosul på grunn av urolighetene.

FLYKTER: En irakisk familie har flyktet fra Mosul og venter her ved en kontrollpost ved Arbil i de kurdiske områdene. Radikale sunnimuslimske opprørere inntok tirsdag byen.


USA lover hjelp

I en uttalelse fra amerikansk UD heter det at USA støtter en sterk og samordnet reaksjon på angrepet, samtidig som amerikanerne tilbyr all støtte som måtte behøves for å slå det tilbake.

– Det burde være klart at ISIL ikke bare truer stabiliteten i Irak, men at den er en trussel mot hele regionen, sier departementets talskvinne Jen Psaki.

Det er også kommet meldinger om at islamistene er på frammarsj i provinsen Kirkuk, der de ifølge en irakisk oberst inntok flere områder tirsdag.

For flere måneder siden tok gruppa kontroll over byen Falluja og deler av byen Ramadi, som ligger i Anbar-provinsen mot grensen til Syria.

ISIL står for Den islamske staten i Irak og Levanten. Den radikale sunnimuslimske gruppa har rekruttert mange utenlandske krigere, også fra nordiske land, og den ble først kjent for sin kamp mot Assad-regimet i Syria.

Men i Syria ligger de ikke bare i konflikt med regimet, den har også kommet på kant med flere syriske opprørsgrupper på grunn av sin brutale fremferd.

Gruppa ble tidligere regnet en al-Qaida-fløy i Syria, inntil nettverkets ledelse i likhet med syriske opprørere tok avstand fra gruppen.

Tilbyr våpen

ISILs angrep anses som en voldsom maktdemonstrasjon, og tapet av Mosul er et hardt tilbakeslag for regjeringen i Bagdad.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki ba tirsdag nasjonalforsamlingen om å erklære unntakstilstand i byen. Han forsøker også å få irakere til å melde seg frivillig for å kjempe mot opprørerne.

– Vi har etablert en krisegruppe som vil ordne prosessen rundt det å melde seg frivillig, samt distribusjon av våpen og utstyr, sier Maliki.

Statsministeren ber også om støtte fra FN, EU og Den arabiske liga.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte tirsdag kveld sterk bekymring for sikkerhetssituasjonen i Mosul, som har en etnisk blandet befolkning.


– Full kollaps

Kampene i byen har pågått i fire dager. Mandag inntok tungt væpnede menn provinsregjeringens kontorer, og tirsdag sa myndighetene at opprørerne har tatt kontroll over byen.

– Vi tapte Mosul i morges. Militæret og politistyrker forlot sine stillinger, og ISIL-terrorister har full kontroll. Sikkerhetsstyrkene har brutt helt sammen, uttalte en oberst tirsdag ettermiddag.

Opprørerne har også sluppet ut om lag 1.400 fanger fra fengsler i byen, mange av dem medlemmer av ISIL og al-Qaida. (©NTB)


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere