RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Politifolk med hunder under terroraksjonen ved nasjonalmuseet i Tunis.
Politifolk med hunder under terroraksjonen ved nasjonalmuseet i Tunis. Foto: Zoubeir Souissi (Reuters / NTB Scanpix)

- Terror i Tunisia kan være hevnangrep fra IS

Sist oppdatert:
Terroren i Tunisia kan ha vært et hevnangrep etter at en IS-leder ble drept i nabolandet Libya, ifølge lokale medier.

Spekulasjonene i tunisiske medier omtales av den britiske avisa Daily Telegraph , som peker på at IS-lederen Ahmed Rouissi skal ha blitt drept i den libyske byen Sirte i helgen.

Ifølge tunisiske sikkerhetskilder ble Rouissi drept i kamp. Han skal også ha hatt en viktig posisjon i den væpnede tunisiske islamistgruppen Ansar al-Sharia.

Minst 17 turister og to tunisiere ble drept da væpnede menn gikk til angrep og tok gisler ved nasjonalmuseet i Tunis onsdag. Flere enn 40 mennesker ble såret.

Leter etter medskyldige

To gjerningsmenn ble drept av politiet, som mener flere personer kan ha deltatt i terroraksjonen. Etterforskningen pågår for fullt for å spore opp eventuelle medskyldige.

Også den norske Midtøsten-forskeren Knut S. Vikør tror det er mulig at gjerningsmennene kan ha hatt forbindelser til Libya.

- Vi vet foreløpig ikke hvem som står bak, men det vil ikke være unaturlig å rette blikket mot gruppen Ansar al-Sharia, som har vært aktive i både Tunisia og Libya, sa historieprofessoren til Aftenposten onsdag.

Ahmed Rouissi, som altså skal ha spilt en viktig rolle både i IS og Ansar al-Sharia, anklages for å ha stått bak en rekke bombeangrep og drap i Tunisia.

- I krig med terrorismen

Turister fra Japan, Italia, Colombia, Australia, Frankrike, Polen og Spania ble drept i angrepet i Tunis. Det ble først meldt at fem japanere var drept, men japanske myndigheter opplyste senere at det riktige antallet var tre.

- Vi er i krig med terrorismen, men vil ikke la oss skremme, sa Tunisias president Beji Caid Essebsi i en TV-sendt tale onsdag.

Det er frykt for at angrepet vil kunne ramme den tunisiske turistnæringen, som utgjør en viktig del av landets økonomi.

- Et angrep som dette, kan ramme den sårbare overgangen i Tunisia, særlig turistnæringen, sier den lokale politiske analytikeren Nourredine Mbarki.

Tunisia regnes som det eneste landet der folkeopprøret under den arabiske våren i 2011 førte til en vellykket demokratisk prosess. Situasjonen i Tunisia påvirkes imidlertid av uroen i nabolandet Libya, som har vært preget av kaos siden diktatoren Muammar Gaddafi i 2011 ble styrtet av opprørere med luftstøtte fra Norge, USA og andre NATO-land.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere