RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/AP

Bush sov under henrettelsen

Sist oppdatert:
-Dette er en milepæl for Irak, mener president George W. Bush. Selv sov han da Saddam Hussein ble hengt.

I en uttalelse fra Det hvite hus innrømmer Bush at henrettelsen av Saddam Hussein kom ”ved slutten av et vanskelig år for Irak”.

- Henrettelsen vil ikke stoppe volden i Irak, men den er en viktig milepæl på Iraks vei mot et bærekraftig demokrati som kan forsvare seg selv og være en alliert i krigen mot terror, sier Bush i uttalelsen.

Presidenten ble orientert om henrettelsen i forkant, men sov da den fant sted ved 04-tiden natt til lørdag norsk tid (22 amerikansk tid), melder CNN.

Uttalelsen fra Bush ble lagt ut en og en halv time etter henrettelsen.

- I dag ble Saddam Hussein henrettet etter en rettferdig rettssak, noe han selv nektet ofrene for sitt brutale regime, heter det i uttalelsen som ble lagt ut på hjemmesiden til Det hvite hus.

Barbarisk
EU stiller seg på sin side kritiske til hengningen.

- Hengningen av Iraks tidligere president Saddam Hussein var «barbarisk» og kan gjøre ham til en martyr, sier EUs kommissær for bistand og utvikling, Louis Michel til Reuters.

- Man bekjemper ikke barbarisme med handlinger jeg mener er barbariske. Dødsstraff lar seg ikke forene med demokrati, sier Michel.

EU-kommissæren frykter at Saddam nå vil framstå som en martyr.

- Døsstraff strider mot EUs verdier ¿ vi er prinsippielt imot – uansett hvilke forbrytelser Saddam Hussein begikk – og han begikk grusomme forbrytelser, sier Michel.

Også Amnesty stiller seg sterkt kritisk til hengningen av Saddam Hussein. Generalsekretær Jon Peder Egenæs kaller det for en «kortsiktig hevn» .

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har så langt ikke kommentert saken.

Les hele uttalelsen fra Bush her

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere