RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eksplosjon ved atomkraftverk

Sist oppdatert:
En eksplosjon rammet torsdag en smelteovn ved et russisk gjenvinningsanlegg utenfor St. Petersburg.

Gjenvinningsanlegget ligger på samme område som det store Leningrad-atomkraftverket rundt 80 kilometer vest for St. Petersburg.

Eksplosjonen skal ifølge det statlige atombyrået Rosenergoatom ha skjedd torsdag, ifølge Associated Press. Strålingsnivået skal ifølge nyhetsbyrået RIA-Novosti være som normalt.

Tre skadd
Tre mennesker ble alvorlig skadd i eksplosjonen, og enheten ble stengt, melder RIA-Novosti. En av de tre personene døde senere på sykehuset.

- Sikkerhetsnivåene eller driftsvilkårene ved kjernekraftverket ble ikke brutt, het det i en uttalelse fra Rosenergoatom.

Den andre enheten ved atomkraftverket hadde blitt stengt og skulle etter planen repareres i juli, het det i uttalelsen.

- Er ingen atomulykke
Nyhetsbyrået RIA-Novosti siterer også Nødssituasjonsministeriet på at eksplosjonen skal ha skjedd utenfor selve atomkraftverket, i et industriområde i byen Sosnovy Bor, 80 kilometer vest for St Petersburg i Leningrad fylke. Ifølge ministeriet hadde de tre menneskene brannskader på 90 prosent av kroppen.

Ifølge Bellona-leder Fredric Hauge dreier det seg om en smelteovn ved et gjenvinningsanlegg for lavradioaktivt avfall. Gjenvinningsanlegget ligger i tilknytning til atomkraftverket.

- En liten smelteovn har gått i lufta, men dette er ingen atomulykke, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Hauge fikk Bellona greie på ulykken allerede torsdag.

Ikke varslet
Statens strålevern var fredag morgen ikke blitt varslet om ulykken. Norge og Russland har en avtale om at ulykker i atomanlegg skal varsles, men seniorrådgiver Finn Ugletveit ved Statens strålevern sier til TV 2 Nettavisen at russiske myndigheter neppe hadde noen plikt om å varsle Norge om denne ulykken.

- Jeg kjenner ikke de lokale forholdene der, men slik ulykken har blitt beskrevet virker det usannsynlig at en ulykke i en smelteovn to kilometer unna reaktoren skulle fått noen innvirkning på reaktoren, sier Ugletveit.

- Russiske myndigheter sier eksplosjonen ikke på noen måter påvirker driften av reaktorene.

Det er ikke registrert unormale strålenivåer rundt kjernekraftverket eller i Finland, og Statens strålevern anser saken som avklart.

Tsjernobyl
De fire reaktorene ved Leningrad-kraftverket er vannkjølte grafitt-reaktorer av samme type som den som eksploderte i Tsjernobyl i 1986.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere