RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU anbefaler vaksiner

Sist oppdatert:
Den øverste helsemyndigheten i EU anbefalte torsdag vaksiner for å stoppe det dødelige fugleinfluensaviruset H5N1.

EUs helsekommisjonær Markos Kyprianou sier han anbefaler «en økt vaksineringen av den smitteutsatte delen av befolkningen i forbindelse med den sesongbetonte influensaen uansett, ikke minst fordi dette er del av vår beredskap i forhold til en mulig eller potensiell epidemi.», melder Associated Press (AP).

Asia-virus
Torsdag annonserte EU at fugleinfluensaviruset funnet i tyrkisk fjærkre er det dødelige H5N1-viruset som har tatt livet av flere titalls mennesker i Asia.

- Vi har nå fått bekreftet at viruset funnet i Tyrkia er et fugleinfluensavirus av typen H5N1, sier Kyprianou, ifølge AP.

- Det er en direkte forbindelse til virus funnet i Russland, Mongolia og Kina, sier han.

Kyprianou sier man nå vil forsøke å advare folk som reiser til land der sykdommen har blitt påvist mot å «besøke gårder, komme i kontakt med ville fugler og så videre.»

117 smittet
Viruset H5N1 har ikke lett for å smitte mennesker, men 117 mennesker, de fleste av dem folk som jobber med kyllinger, har blitt smittet i løpet av de to siste årene. 60 av disse har dødd. Forskere følger nøye med på spredningen av viruset fordi det kan muteres til en farligere, mer smittsom variant.

Også i Romania har et fugleinfluensavirus av typen H5 blitt påvist i løpet av natten. Det var foreløpig usikkert om dette viruset var H5N1, varianten som har herjet i Asia, melder AP.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere