RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP/Scanpix)

EU gir milliarder i flomstøtte

Sist oppdatert:
EU vil gi 100 millioner euro i umiddelbar katastrofehjelp til de flomrammede områdene i sørøst-Asia, og lover ytterligere milliarder i bistand og lån. Utenriksminister Jan Petersen er svært fornøyd etter giverlandsmøtet i Indonesia.

EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso opplyste torsdag at unionen i første omgang gir 100 millioner euro (830 millioner norske kroner) i katastrofehjelp. I tillegg vurderer EU å gi inntil en milliard euro (8,3 milliarder kroner) i lån til de berørte landene.

Barroso sier også at han vil be EU-parlamentet godkjenne en hjelpepakke på 350 millioner euro (2,9 milliarder kroner) i langsiktig hjelp til gjenoppbygging etter flodbølgens ødeleggelser.

- Jeg tror EU-parlamentet er rede til å være svært sjenerøse, sa Barroso, som er til stede under det internasjonale givermøtet i Jakarta i Indonesia.

EU-lånet vil bli gitt på svært gunstige vilkår, gjennom den europeiske utviklingsbanken og andre internasjonale banker.

FNs generalsekretær Kopi Annan har bedt det internasjonale samfunnet om en milliard dollar til umiddelbare hjelpetiltak.

Samlet
Utenriksminister Jan Petersen er fornøyd med møtet.

- Møtet samlet asiatiske land i stor grad, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Land som Thailand, som selv er rammet av katastrofen, har også overskudd til å hjelpe andre, sier han.

Petersen mener de store bidragene som nå er lovt, må fordeles på en skikkelig måte.

- Jeg vil understreke at med så store midler som er annonsert, er ledelse og koordinering avgjørende for ikke å gå i beina på hverandre, sier han.

Petersen la under møtet også vekt på å uttrykke Norges medfølelse med flomofrene, og å redegjøre for de norske bidragene. Norge vil gi til sammen 1,1 milliard kroner i forbindelse med gjenreisningsarbeidet etter katastrofen. Det plasserer Norge i toppen på giverlisten målt i kroner per innbygger.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere