RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU-operasjon mot menneskesmuglere kan starte neste uke

Sist oppdatert:
EU-landene er enige om å iverksette militæroperasjonen mot menneskesmuglere i Middelhavet allerede neste uke, ifølge en EU-kilde.

– Alt er på plass slik at EUs utenriksministere kan godkjenne planene når de møtes mandag, sier en EU-diplomat til AFP.

Medlemsstatene skal ha forpliktet seg til å bidra med mange nok skip og fly til at operasjonens første fase som går ut på å samle inn etterretningsinformasjon, kan starte.

Forslaget om en militæraksjon kom i kjølvannet av at 800 mennesker omkom da en smuglerbåt sank utenfor kysten av Italia i april.

Den første fasen med informasjonsinnhenting skal etter planen bli fulgt av aktiv intervensjon mot smuglerbåter og arrestasjon av menneskesmuglere. I den tredje fasen skal dette også gjøres innenfor libysk territorialfarvann, muligens også på land.

Noen EU-land, deriblant Frankrike og Storbritannia, ønsker å sette i gang med de to siste fasene i løpet av kort tid. Andre motsetter seg direkte involvering i Libya, der rivaliserende opprørsgrupper kjemper om kontroll. For å møte disse bekymringene, har EU-landene blitt enige om at de to siste fasene kun vil iverksettes med den libyske regjeringens godkjennelse og en resolusjon i FNs sikkerhetsråd. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere