RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant spedbarn i Saddam-grav

Sist oppdatert:
Etterforskere har funnet fostre og spedbarn i massegraver i Nord-Irak. Trolig er ofrene kurdere som ble drept på 80-tallet av Saddam Husseins soldater.

Mange av barna lå sammen med sine mødre i massegravene som er funnet ved byen Hatra sør for Mosul. Til sammen ligger flere hundre ofre i de ni massegravene som er funnet, melder BBC.

I en grav lå det kvinner og barn, i en annen bare menn. Etterforskerne i den irakiske spesialdomstolen Iraqi Special Tribunal (IST) fant restene av en kvinne som knuget en baby. Kvinnen var skutt i ansiktet, mens barnet var skutt i hodet.

Domstolen vil forsøke å få Saddam Hussein dømt for forbrytelser mot menneskeheten.

Fyrstikker
I massegravene fant etterforskerne restene av ufødte barn.

- Det yngste fosteret var 18 til 20 uker gammelt. Vi fant bittesmå ben, lårben på størrelse med en fyrstikk, sier antropologen P. Willey.

- Dette må ha vært et drapssted. Noen brukte dette stedet mange ganger til å frakte lik hit, eller ta folk hit og henrette dem, sier amerikaneren Greg Kehoe, som arbeider for IST.

Dreier seg trolig om kurdere
- Jeg har jobbet lenge med massegraver, men aldri sett noe liknende – kvinner og barn drept uten noen grunn, sier Kehoe.

Ofrene i massegravene er trolig kurdere som ble drept i perioden 1987 til 1988. På denne tiden startet Saddam Hussein en opprenskingsaksjon mot kurderne.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere