RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Reuters/Scanpix)

Krever dødsstraff

Sist oppdatert:
Russiske påtalemyndigheter krever dødsstraff for den eneste overlevende terroristen etter gisselaksjonen i Beslan.

Nurpashi Kulajev er den eneste overlevende blant terroristene som deltok i angrepet på skolen i Beslan.

Russland har fremdeles dødsstraff, men har hatt et opphold i bruken av straffemetoden siden 1997, melder Reuters.

Nyhetsbyrået Interfax skrev torsdag i sin engelske utgave at det «var fattet en avgjørelse» om at Kulajev skulle dømmes til døden. TV 2 Nettavisen meldte dette fredag formiddag.

I en artikkel fra Associated Press heter det imidlertid at statsadvokat Nikolai Shepel torsdag krevde dødsstraff for mannen, men at dommen først vil bli avsagt i slutten av måneden.

Russiske menneskerettighetsorganisasjoner går sterkt imot en eventuell dødsstraff for Kulajev.

Interesseorganisasjonen for mødrene til Beslanofrene er blant motstanderne av dødsstraffen. Organisasjonen mener rettssaken mot Kulajev har vært en farse, og at de ikke har fått svarene de trenger, melder Moscow Times.

300 drept

- Dette landet har et midlertidig opphold i bruken av dødsstraff, som er vår forpliktelse overfor Europarådet. Hvis vi opphever dette moratoriet vil vi bli utvist av rådet, sier lederen for Helsingforskomiteen i Moskva, Ljudmila Aleksejeva, til Interfax.

Tilhengere av separatistopprøret i den russiske delrepublikken Tsjetsjenia beleiret Beslans skole nummer 1 første skoledag i 2004. Mer enn 300 personer ble drept, halvparten av dem barn. Beleiringen ble til et blodbad da russiske sikkerhetsstyrker forsøkte å redde gislene.

(Se terroristenes bilder fra aksjonen nederst i artikkelen)

Tsjetsjeneren Kulajev innrømmer at han var blant gisseltakerne, men har nektet ansvar for noen av dødsfallene. Russiske myndigheter sier alle de andre gisseltakerne ble drept, melder Reuters.

Krever dødsstraff

En del russiske politikere mener moratoriet på dødsstraff burde oppheves for Kulajev.

President Vladimir Putin har ikke gjort sitt syn kjent, men uttalte denne uken at han var i ferd med å forberede et nytt lovforslag om dødsstraffen til nasjonalforsamlingen.

- USA og andre land bruker dødsstraff, og ingen nøler med å kalle dem bastioner for demokratiet, har Putin uttalt, ifølge Reuters.

- Avverget angrep
Fredag hevdet russiske myndigheter at de hadde avverget et nytt «Beslan-angrep» i landsbyen Tekui-Mektep nord for grensen til Tsjetsjenia. 11 opprørere ble drept i kamper med russiske spesialstyrker. Russiske myndigheter hevder overfor Interfax at de var i ferd med å planlegge et nytt skoleangrep.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere