RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Iraks oljeminister Hussain al-Shahristani
Iraks oljeminister Hussain al-Shahristani (Scanpix)

Krever full kontroll med oljen

Sist oppdatert:
Store utenlandske oljeselskaper er velkommen til Irak, men da må oljedepartementet ha bukten og begge endene, sier oljeminister Hussain Al-Shahristani.

I et intervju med Reuters understreker den nye oljeministeren at han jobber med å utforme tydeligere lover som skal motivere internasjonal investorer til å satse flere milliarder dollar i Irak.

Lovgivningen innebærer også at alle nye oljekontrakter skal gå gjennom oljedepartementet i Bagdad.

- Jeg vil komme med de nye lovene slik at de største oljeselskapene kan føle trygghet, og komme å jobbe i landet. Vi må ha klar lovene som gir oljedepartementet full makt, og som gjør dem ansvarlige for alle boringer, utvikling av oljefeltene, produksjon og eksport, og kontrakter, sier Al-Sharistani til Reuters.

Oljeministeren er atomforsker, og har ikke noe erfaring med oljeindustrien fra før. Dermed kan det settes spørsmålstegn ved om han har den kompetansen som kreves for å redde industrien i Irak fra korrupsjon og vold. Han etterlyser nå politisk enighet om oljepolitikken som skal føres.

- I løpet av tre måneder skal oljedepartementet levere det nye lovforslaget til parlamentet, men vi trenger politiske støtte. I grunnloven finnes flere paragrafer som man kan forstå på forskjellige måter. Derfor trenger vi en nasjonal enhet, særlig fra dem som her ansvaret for oljen i den irakiske regionen og fylkene, sier Al-Sharistani.

Han sier også at oljedepartementet ikke vil komme med en revidert oljelov før departement har får politiske støtte.

Oljeministeren hevder at han ønsker å bekjempe korrupsjon og salg av olje gjennom hemmelige avtaler.

Oljeminister Hussain Al-Shahristani er en religiøs sjiamuslim som står stor-ayatolla Ali Al-Sistani nær.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere