RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske baptister løslatt

Sist oppdatert:
De to norsk-turkmenerne som risikerte dødsstraff etter å ha blitt siktet for islamhets, er løslatt.

De to baptistene Batyr Nurov og Umid Kochkarov ble søndag kveld pågrepet i en turkmensk landsby nær Mazar-i-Sharif, mistenkt for «å ha spredt propaganda mot islam.»

I løpet av mandagen ble de løslatt, og tirsdag morgen lokal tid befant de seg i den afghanske hovedstaden Kabul.

- De befinner seg nå på flyplassen. Vi forsøker å få dem ut av landet. De har billetter via Dubai neste uke, men vi ønsker å hjelpe dem ut raskere enn det, og tilbake til Norge, sier Norges ambassadør i Afghanistan, Jan Erik Leikvang, til TV 2 Nettavisen.

De to norsk-turkmenerne har oppholdstillatelse i Norge og behandles som om de var norske av ambassaden, forklarer Leikvang.

Norsk militærfly
- Vi fikk hjelp av Flyktninghjelpen i forbindelse med løslatelsen mandag kveld. Organisasjonen har kontorer i Mazar-i-Sharif, sier Leikvang.

De to ankom Kabul med norsk militærfly tirsdag morgen lokal tid.

- Jeg har ikke selv vært på flyplassen, men vi har folk der ute nå som har kontakt med de to. Vi ønsker å gi dem støtte til å komme seg videre.

- Er de i noen fare?

- De er løslatt, så det er vanskelig å si om de er i noen fare. All den tid de er løslatt har man vel egentlig overlatt dem til å forlate landet, og gjort det mulig for oss å støtte dem.

- Neppe misjonering
Prest i Halden baptistmenighet Ola Liland kjenner de to, og sier han ikke tror de to har drevet noen form for kristen misjonsvirksomhet i Afghanistan.

- Jeg vet ikke nøyaktig hva de gjorde i området, men de var og hilste på slekt og venner. De har også vært svært interessert i et lokalt amerikansk vannboringsprosjekt, sier Liland til TV 2 Nettavisen.

- Jeg kan aldri tenke meg at de har drevet noen form for misjonsvirksomhet i dette området. De vet selv hvor farlig det ville vært, sier han.

Liland var tirsdag morgen på vei til mennenes familier for å gi dem beskjed om den siste utviklingen i saken.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere