RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny frykt for flysikkerheten

Sist oppdatert:
Etter arrestasjonen av en våpensmugler i Newark onsdag gjentas kravet om at alle amerikanske passasjerfly får forsvarsutstyr, slik militæ re fly har.

Hekmat Lakhani, en britisk statsborger av indisk opprinnelse, ble framstilt for retten onsdag. Han forsøkte å selge en skulderholdt luftvernrakett av typen SA-18 til det han skal ha trodd var medlemmer av al-Qaida, melder NTB.

Men kjøperne var FBI-agenter, og det hele var en dekkoperasjon som har pågått over flere måneder. Både russisk og britisk etterretning har samarbeidet med amerikanerne.

Forsøket på å selge en luftvernrakett vekker spesiell bekymring fordi det finnes så mange av dem, også på det svarte våpenmarkedet. 27 terrorgrupper skal ifølge amerikansk etterretning være i besittelse av slike raketter. Al-Qaida skal ha flere titall, mange av dem amerikanske raketter som amerikanerne ga til geriljagrupper i Afghanistan under krigen mot russerne på 80-tallet.

Nå har debatten om hvorvidt det er nødvendig å utstyre alle passasjerfly i USA med samme type utstyr som militære fly har skutt fart. Spesialutstyret gjør at flyene kan skyte ned raketter når de blir angrepet. Investeringene er beregnet til å koste mellom 7 og 20 millioner kroner per fly, og det finnes rundt 6.000 passasjerfly i landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere