RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
MOBILISERTE: Det var motdemonstrasjoner i en rekke tyske byer mandag, blant annet her i hovedstaden Berlin.
MOBILISERTE: Det var motdemonstrasjoner i en rekke tyske byer mandag, blant annet her i hovedstaden Berlin. Foto: Odd Andersen (Afp)

Slukket lyset da ytre høyre marsjerte

Sist oppdatert:
Landemerker som Kölnerdomen og Brandenburger Tor ble mørklagt da Pegida-bevegelsen marsjerte.

Pegida-tilhengere som mandag tok til gatene i tyske byer ble møtt av motdemonstrasjoner og symbolsk mørkelegging, melder tyske medier.

Tusenvis av tyskere gikk mandag kveld ut i gatene i flere byer for å markere sin avsky med Pegida-bevegelsen og si nei til rasisme og islamofobi.

Les også: - Tysk ytre høyre kan få en kraft som kan bli stor

Symbolsk advarsel

Flere steder var det også mørkelegging mens Pegida-bevegelsen gjennomførte sine demonstrasjoner. Blant annet ble lysene slukket i Kölnerdomen og på Brandenburger Tor som en symbolsk advarsel til kreftene på ytre høyre fløy.

Avisa Frankfurter Allgemeine skriver at ikke bare ble Kölnerdomen mørklagt, også i store deler av indre by i Köln ble lysene slått av. Mørkleggingen omfattet også rådhuset, flere kirker og historiske bygninger.

På Kölnerdomen ble lysene slått av akkurat idet tilhengerne av Pegida-bevegelsen satte seg i bevegelse på vei til Roncalli-Platz i sentrum.

SLUKKET LYSET: En mørklagt katedral i Köln under Pegidas marsj i byens gater mandag kveld:Markeringen var en del av en aksjon mot rasisme og islamofobi i Tyskland, der slagordet er "Lyset av for rasistene".

Det var Pegida-demonstrasjoner og motdemonstrasjoner i flere tyske byer, blant annet i Dresden, Stuttgart, Köln og Berlin.

Avisa Die Welt brakte i forkant en oversikt over alle steder hvor Pegida-bevegelsen planla demonstrasjoner mandag: Dresden, Berling, Köln, Hamburg, München, Würszburg, Kassel, Stuttgart.

Ukentlige protester

Bevegelsen "Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten" (Pegida) ble grunnlagt i Dresden i oktober og har de siste månedene arrangert ukentlige protester mot islam og muslimsk innvandring i Tyskland.

22. desember demonstrerte 17.500 tilhengere av Pegida i Dresden. De ble møtt av 4.500 motdemonstranter.

Tysklands regjeringssjef Angela Merkel benyttet sin nyttårstale til å ta et oppgjør med bevegelsen.

MARSJ MOT ISLAMISERING: En demonstrant holder opp en plakat i Dresden mandag kveld med teksten: "Fremmed i eget land? Aldri!"


Se flere bilder fra markeringene mot Pegida-bevegelsen mandag kveld:
Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere