RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tragedien i Afghanistan

Sist oppdatert:
Drapet på den norske soldaten i Afghanistan søndag viser at utlandsoppdrag er risikable. Da er det også viktig at de har legitimitet.

Siden 1945 har flere enn 50.000 nordmenn deltatt i FN-operasjoner og andre oppdrag i utlandet. I dag deltar nærmere 900 norske soldater på oppdrag i utlandet. Den norske soldaten som ble drept i rakettangrepet søndag er den første nordmann som er drept i kamp i utlandet siden en soldat ble drept i et granatangrep i Bosnia i 1995. Slik sett har Forsvaret vært heldig.

Etter hvert har deltakelsen i FN-operasjonene dalt. I stedet er stadig flere soldater sendt til urolige områder under kommando av Nato eller andre enheter. Blant de største norske gruppene er vel 500 i Kosovo-styrken, nærmere 250 i Afghanistan og vel 100 i Irak.

Mandatet for Afghanistan-styrken er soleklart. Det er også bred politisk enighet om at den norske innsatsen i Afghanistan må fortsette. Fra sommeren blir også den utvidet til rundt 300 soldater. Derimot har vi nylig vært gjennom en debatt om det norske engasjementet i Irak. Regjeringen fikk ikke Arbeiderpartiet med seg på å la gruppen med rundt ti stabsoffiserer bli igjen når de rundt 100 ingeniørsoldatene i Sør-Irak trekkes ut. I stedet måtte regjeringen få støtte fra Fremskrittspartiet.

Tragedien i Afghanistan søndag viser både risikoen ved utlandsoppdrag og behovet for at de har bred støtte på hjemmebane. Lærdommen fra debatten om de norske styrkene i Irak er at regjeringen bør tenke seg nøye om før den går inn for oppdrag som ikke har støtte fra alle partier. Ellers risikerer vi å komme i en situasjon der soldater både utsetter seg for fare i utlandet og samtidig risikerer kritikk hjemme. Det ville være en uholdbar, uverdig og ufortjent situasjon å komme i.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere