RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unge kan slippe henrettelse i USA

USAs høyesterett tar spørsmålet om dødsstraff for folk som var mindreårige i gjerningsøyeblikket opp til ny behandling.

For tiden sitter 73 personer som var 16 eller 17 da de begikk forbrytelsen på dødscelle i USA.

I 1988 stanset USAs øverste domstol i Washington alle henrettelser av ungdommer som var under 16 år da de begikk lovbrudd som straffes med døden. I 2002 satte høyesterett også stans for henrettelser av mentalt syke.

Motstandere av dødsstraffen peker på at USAs grunnlov forbyr "grusom eller uvanlig" avstraffelse. De håper at denne bestemmelsen i grunnlovens åttende tillegg nå også vil bli gjort gjeldende for svært unge lovbrytere.

Delstater
I løpet av de siste ti årene har bare tre delstater – Oklahoma, Texas og Virginia – henrettet dødsdømte som var yngre enn 18 år da de begukk sine forbrytelser. I 12003 ble bare to tenåringer dømt til døden i USA, mot 15 i 1999.

- Høyesterett skal nå vurdere om det har utviklet seg en nasjonal samstemmighet på dette området. Utviklingen har gått jevnt og i samme retning, påpeker Marsha Levick i Juvenile Law Center, en av de eldste organisasjonene for barns juridiske rettigheter i USA.

- Vi behandler ikke ungdommene våre som likeverdige med voksne. Det er urovekkende at de ikke kan avgi stemme eller eie våpen fordi delstatene betrakter dem som umodne, samtidig som de etter loven kan bli henrettet, sier Levick.

Simmons
Utgangspunkt for høyesteretts behandling av spørsmålet er dødsdommen mot Christopher Simmons, som ble dømt til døden i 1993 da han var bare 17 år gammel. Simmons fikk dødsdommen for å ha bundet en kvinne og kastet henne i døden fra en bro.

Dødsstraff er et hett tema i debatten i USA. Justisminister John Ashcroft lar sjelden en anledning gå fra seg til å argumentere for straffeformen, og president George W. Bush undertegnet en lang rekke henrettelserordrer da han var guvernør i delstaten Texas.

EU-landene har sammen med ekspresident Jimmy Carter og 17 andre vinnere av Nobels fredspris oppfordret USAs høyesterett til å stanse henrettelser av tenåringer. Ved tidligere behandlinger av spørsmålet har domstolen vært delt omtrent på midten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere