RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Et arkivbilde av fangene på Guantanamo-basen.
Et arkivbilde av fangene på Guantanamo-basen. (Foto: Reuters/Scanpix)

USA krever human fangebehandling

Sist oppdatert:
USA utsetter løslatelsen av flere Guantanamo-fanger, fordi landet frykter at fangene ikke skal få human behandling når de kommer hjem.

Guntanamo-fengselet på Cuba har vært hardt kritisert for å holde fanger uten lov og dom, og mistanker om tortur av fanger. Nå er altså USA bekymret for om fangene vil få det bra når de slipper ut.

USA håper å kunne slippe fri eller overføre mange av de rundt 490 fangene som sitter i fengselet. I februar opplyste forsvarsdepartementet at USA planla å slippe fri 150 fanger fra Guantanamo, så snart avtaler kunne bli gjort med hjemlandene deres.

Dårlig rykte
Men slike avtaler er blitt vanskeligere å få i stand enn ventet, og noen løslatelser er ikke planlagt i nærmeste fremtid, skriver New York Times.

- Pentagon har ingen planer om å slippe fri noen fanger i nær fremtid, sier orlogskaptein Jeffrey Gordon. Han forteller at forhandlinger med fangenes hjemland har vist seg å være en komplisert og tidkrevende prosess.

Mange av de som sitter på Guantanamo nå kommer fra land med dårlig rykte når det gjelder menneskerettigheter. Og for å sende en fange til hjemlandet krever amerikanerne forsikringer om at vedkommende vil bli behandlet humant.

- Ironisk
Men Washingtons krav om human behandling kommer etter flere år med kritikk mot amerikanske fangleire, og spesielt forholdene på Guantanamo og i Abu Ghraib utenfor Bagdad.

- Det er ganske ironisk at den amerikanske regjeringen krever at andre land ikke skal gjøre som de selv gjør i Abu Ghraib eller Guantanamo, sier en diplomat fra et av landene i Midtøsten som har vært involvert i forhandlingene.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere