RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KUPPMAKERE: De militære kuppmakerne i Thailand har gitt over hundre politiske ledere beskjed om å melde seg, blant dem tidligere statsminister Yingluck Shinawatra.
KUPPMAKERE: De militære kuppmakerne i Thailand har gitt over hundre politiske ledere beskjed om å melde seg, blant dem tidligere statsminister Yingluck Shinawatra. Foto: Athit Perawongmetha (Reuters)

Yingluck har meldt seg for kuppmakerne i Thailand

Over 100 politiske ledere har fått beskjed om å melde seg for kuppmakerne.

Bangkok (NTB-AFP-Reuters): Thailands tidligere statsminister Yingluck Shinawatra har meldt seg for de militære kuppmakerne.

Yingluck ankom fredag en militærforlegning i Bangkok. Hun er en blant over 100 politiske ledere som militæret har bedt om å melde seg etter torsdagens kupp, og det er uvisst hvilken skjebne som venter dem.

Medlemmene av den styrtede regjeringen har også fått beskjed om å innfinne seg, og det samme har lederne av de såkalte rødskjortene som støtter Shinawatra.

Ifølge Reuters har forsvarssjef og kuppgeneral Prayuth Chan-ocha møtt fram for å møte den tidligere statsministeren.

Yingluck ble avsatt tidligere i måneden etter å ha blitt dømt for maktmisbruk.

Samtidig har hæren gitt 155 personer forbud mot å forlate landet, deriblant flere sentrale politikere. Yingluck og flere av hennes slektninger er blant disse.

Avgjørelsen ble fredag lest opp på fjernsyn. Den begrunnes med at det er nødvendig for å «bevare freden og løse konflikten».

Fordømmes

Thailands militære høster unison fordømmelse internasjonalt etter kuppet, men forsvarssjefen fastholder at de militære måtte gripe makten for å sikre ro og orden.

– For at landet raskt skal vende tilbake til en normal situasjon, for å få fred og ro og få innført politiske, økonomiske og strukturelle reformer, var det nødvendig for militæret å ta kontroll over makten, sa generalen i en TV-tale etter kuppet.

Torsdag kveld klokka 22 trådte et portforbud i kraft, og det ble ikke meldt om uroligheter i løpet av natten.

Den svenske Asia-forskeren Magnus Andersson mener at militærkuppet var ventet og regner med at kuppmakerne vil innsette en overgangsregjering som får ett eller to år på seg til å forberede nyvalg.

Den nye statsministeren blir trolig hentet fra den tradisjonelle eliten, og Andersson antar at vedkommende vil forsøke å styrke båndene til partier som står i opposisjon til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

Siste i rekken

Thailand har tidligere vært rammet av en rekke militærkupp, det siste i 2006 da Thaksin ble avsatt som statsminister. Senere er også landets rettsvesen blitt brukt til å avsette flere statsministre med bånd til Thaksin.

Årsaken til at den styrtrike Thaksin har gjort seg upopulær i landets tradisjonelle elite, er at han har utfordret militærets makt, ifølge forsker Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Men Thaksin og hans støttespillere er likevel svært populære i store deler av befolkningen, og siden 2000 har Thaksins parti og dets avleggere vunnet det ene valget etter det andre. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere