RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Thinkstock)

Vårslippet på polet

Her er favorittene blant mainyhetene.

(SIDE2): Det er hvitt, rosé og musserende som gjelder nå som solen og varmen endelig har meldt sin ankomst.

Hvitvin øker
Ifølge ferske tall fra Vinmonopolet er det også disse kategoriene som øker mest blant konsumerte. Hvitvin generelt økte med 500.000 liter i 2012, og etterspørselen etter vin over 125 kroner øker. Tysk hvitvin er elsket blant nordmenn, og det ble solgt hele 600.000 liter mer enn fransk hvitvin i fjor. Selv om Tyskland knuser Frankrike på hvitvinssalget her til lands, ligger Burgund allikevel på andreplass i popularitet og salg.

Også italiensk hvitvin øker, men det er først og fremst på musserende at Italia er ledende. Nordmenn har kastet oss på prosecco- og spumante-trenden, og det ble solgt over 1,1 millioner liter musserende vin fra Italia, med Veneto og Piemonte som ledende område, i 2012.

Totalt lanseres det totalt 21 hvitviner blant basisnyhetene, samt sju musserende viner og seks roséviner. I tillegg blir det sluppet 19 nye rødviner i basis- og testutvalg

Her er våre favoritter blant den lyse drikken som lanseres fredag 3. mai:

Anna Boecklin Crémant d'Alsace Rosé Brut, Frankrike
(#496701, kr 133,70)

Helt lysrosa.

Dufter lett av epler, bakst og sitrus. Veldig frisk og fin på smaken, elegante bobler, og livlig stil. Epler og sitrus i en saftig ettersmak.

Mot halvtørr, men med godt balansert syre, så den føles ikke for søt.

Flott til aperitiff.

Laget på 100% Pinot Noir.

Champagne Robert Extra Brut Cuvée Prestige, Frankrike
(#479601, kr 199,90)

Lys gulgrønn.

Deilige modne røde epler og sitrus over lett brøddeig i duften. Tørr og syrlig mineralsk lang ettersmak.

Flott syre og deilige bobler i en frisk og kremet mousse. Saftig og fersk.

Nydelig til skalldyr eller som skålesjampis. Pluss for pris.

Laget på 80% Pinot Noir og 20% Chardonnay.

Dominio de la Vega Brut Reserva Especial,Spania
(#457001, kr 149,90)

Dyp strågul. Masse moden gul frukt på duft, kjeks, smør og noe sitrus. Snille, små bobler med fin mousse. Tørr og frisk ettersmak med god syre utover.

Godt av bakst toner, sitrus og litt mineraler i en medium lang ettersmaken. God fyldighet og friskhet.

Ville valgt til aperitiff eller til koldtbord med masse skalldyr.

Laget på 70% Macabeo og 30% Chardonnay.

Mascaró Brut Reserva, Spania
(#461701, kr 125)

Helt lys grønngul. Blomstrete på duft, med noe innslag sitrusfrukter og mineral.

Veldig frisk og saftig i smaken, men noe bitter grapefrukt i slutten. Tørr med god, kremet mousse. Ganske høy syre. En god cava.

Ville valgt til sjømat. Pluss for god pris.

Laget på 60% Parellada, 30% Macabeo og 10% Xarel-Lo.

Wageck Pfaffmann In der Halde Riesling Trocken 2011, Tyskland
(#470701, kr 189,90. Partiutvalg)

Medium dyp lys gul. Medium intens aroma av sitrus, eple og litt mineraler.

Saftig og fruktig på smak, uten en altfor intens syre. Mye sitrus i en lang ettersmak, samt et hint av mineraler. God balanse. Medium pluss fylde, høy syre og lav sødme.

Ville valgt til en riktig god skalldyrmiddag eller til reker.

En virkelig lekker Riesling. Nam.

Laget på 100% Riesling.

Joseph Mellot Sancerre Le Montralet 2012, Frankrike
(#5240501, kr 145)

Lys gulgrønn. Masse stikkelsbær, eple, sitrus og nesle i en tiltalende duft.

Høy og intens syre, ren og fruktig i stilen - med en nydelig frisk ettersmak preget av stikkelsbær, eple og sitrus.

En flott Sancerre til en meget god pris.

Ville valgt til skalldyr eller bare for seg selv.

Laget på 100% Sauvignon Blanc.

Signature Cellars Binz+Bratt Riesling Gewürstraminer 2012 BIB, Tyskland
(#501206, kr 375)

Medium grønngul.

Denne er aromatisk med en del blomst, sitrus og steinfrukt i en medium pluss intens duft. Denne har god frisk syrlighet, ok munnfølelse og med epler og blomster i ettersmaken.

Sødmerik, men føles ikke veldig søt da syren balanserer godt.

En super treliter!

Laget på 95% Riesling og 5% Gewürstraminer.

Von Winning Paradiesgarten Riesling Trocken 2011, Tyskland
(#490001, kr 179,90)

Lys grønngul.

Godt preg av grønne urter, blomster, epler og noe mineraler i duften.

Lang ettersmak med mye grønne epler over mineraler og noe urter. God fyldighet, bra sødme og syre. Høy og frisk syre som varer utover. Tørr.

Laget på 100% Riesling.

Terras da Nóbrega Vinho Verde 2012, Portugal
(#495101, kr 99,90)

Helt lys gulgrønn.

Grønne frisk frukt og sitrus over blomst i duften.

Frisk og mineralsk i tilslaget, en del sødme i god balanse med høy friskhet. Lett perlende munnfølelse, fruktig og blomstrete ettersmak.

En nydelig og sødmerik ung vin til å nyte i solen på terrassen.

Pluss for super pris.

Laget på 85% Loureira, 8% Trajadura og 7% Arinto.

Refiano Fiano di Avellino 2011, Italia
(#487101, kr 146,90)

Medium dyp sitrongul.

Eple- og honningpreget, med noe fat og røde bær i duften.

Mineraler og honningtoner med hint av fat i en relativt lang ettersmak. Fin friskhet, medium pluss syre og god fylde.

En ganske voksen og kraftig hvitvin som fortjener et godt måltid av for eksempel fisk eller til lyst grillet kjøtt.

Laget på 100% Refiano.

Mar de Frades Albarino 2012, Spania
(#9921801, kr 190,90)

Medium dyp sitrongul.

Dufter friskt av sitrus, blomster og epler.

Frisk med mye mineraler og lett røykpreg i ettersmak. Ung og litt grønn i stilen, men vil smake til skalldyrene eller til kosevin. Lett bitter avslutning.

God friskhet og medium fylde.

Laget på 100% Albarino.

Tornai Nagy-Somlói Furmint 2011, Ungarn
(#482001, kr 113,90)

Lys gulgrønn.

En del honning, fersken og sitrus på duften. Deilig friskhet, lett sødme i slutten. God ettersmak med preg av sitrus og grønne urter.

Spennende hvitvin laget på en noe utradisjonell drue for de fleste. Verdt et forsøk! Pluss for pris.

Laget på 100% Furmint.

Carillon Bourgogne Chardonnay 2011, Frankrike
(#457501, kr 172)

Lys gulgrønn.

Dufter godt av eple, urter og fatdufter som smør. Lang og frisk ettersmak av sitrus og eple med bare et lett fatpreg - smøraktig og fet munnfølelse.

God balanse, medium fylde og medium pluss syre. Ville valgt til et staselig måltid av sjømat.

En flott burgunder til en god pris.

Laget på 100% Chardonnay.

Abbaye Sainte-Marie de Pierredon Donna Rosa 2012, Frankrike
(#504201, kr 159,80)

Fin tiltalende rosafarge. Mye røde, friske bær og urter i duften.

Tørr og frisk ettersmak med urter og røde bær i smaken og noe bitter grapefrukt i slutten. Varmende ettersmak. Medium fylde, medium pluss syre og lav sødme.

Økologisk. Vil smake til sushi eller grillet laks.

Laget på 50% Cinsault og 50% Grenache.

Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé 2012, Frankrike
(#5599601, kr 159,90)

Medium dyp rødoransje. Urter, friske røde bær og mineraler i en medium intens duft.

Lang, fast og frisk ettersmak med høy syre, god munnfølelse og en litt eksklusiv roséfølelse. Noe bitterhet, men først og fremst ganske fruktig. Syrefrisk som få.

Det kommer ikke all verdens av rosé fra Sancerre, så denne er verdt en test.

Ville valgt til grillet laks eller bare for seg selv.

Laget på 100% Pinot Noir.

Karrikiri Garnacha Rosé 2012, Spania
(#490501, kr 112,90)

Dyp rosa på farge.

Dufter godt av friske røde bær, blomster og grønne urter.

Saftig og fersk i smaken, noe varmende ettersmak preget av røde bær og en hel del urter.

Tørr med ok fylde og god syre. Lettdrikkelig. 5.

Laget på 100% Garnacha.

Cune Rosado 2012, Spania
(#9150001, kr 115,90)

Medium dyp rødrosa.

Kirsebær og nøtter i en frisk duft.

+

Saftig og ung i stilen med god litt dropspreget smak og røde bær i slutten. Fin og frisk munnfølelse og fylde, med en noe varmende ettersmak. Tørr.

Flott kos i solen til en god pris.

Laget på 100% Tempranillo.

(Vinene er testet blindt under pressesmaking på Vinmonopolet. Side2 Nettavisens vinjournalist har tatt WSET-kursene ved Kulinarisk Akademi, og bruker de standardiserte smakemetodene fra KA i testen. Vinene slippes i basis- og testutvalget 3. mai)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere