RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Astrid Hals (Frukt.no)

Velg riktig salat

Sist oppdatert:
Ikke alle er fulle av sunne antioksidanter.

(SIDE2): Det er stor variasjon i hva salatene inneholder av vitaminer og mineraler. Noen salattyper inneholder nesten ikke antioksidanter mens andre gir cellene dine en skikkelig kickstart. Når du først spiser salat kan du jo velge de sunneste salattypene.

- Jo sterkere fargen på salaten er, jo flere vitaminer, mineraler og antioksidanter inneholder den. Isbergsalat som er lys i fargen er altså ikke den du rent næringsmessig får best utbytte av. Men for all del, det er gode grunner for å spise alle typer salater. Og det å blande de lyse med de røde og de mørke grønne gir jo et flott fargespill i salaten, sier ernæringsfysiolog i Somebody.no Camilla Andersen.

LES FLERE HELSESAKER HER

Visste du for eksempel at noen av salatene inneholder antioksidanter som er ekstra gunstig å få i seg når solen er som sterkest? Antioksidantene lutein og zeaxantin som fins i blant annet spinat beskytter øyne og hud mot sollys. I tillegg inneholder alle salater en god del fiber som er bra for fordøyelsen.

- Også jern, kalsium, C-vitamin og folat er viktige byggesteiner for kroppen vår, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody.no. Hun gir deg en oversikt over de viktigste næringsstoffene i salatene og hvorfor du bør få i deg disse.

Jern: Kroppen må ha jern for å kunne lage røde blodlegemer som transporterer oksygen rundt i kroppen.

Kalsium: Det er viktig å få nok kalsium for å opprettholde et sterkt skjelett. Både kostholdet og fysisk aktivitet påvirker skjelettet. Gjennom hele livet dannes det nytt benvev, samtidig som gammelt vev brytes ned. Er du inaktiv og får i deg for lite kalsium og D-vitamin, vil kroppen bryte ned mer benvev enn den klarer å bygge opp, og skjelettet blir mer porøst og svekkes. Dette kan føre til benbrudd eller sykdommen osteoperose.

- Mange kvinner drikker ikke melk, og grønnsaker kan være et bra tilskudd til kalsium. Det er spinat og ruccola som i praksis gir et bidrag av kalsium. (anbefalt inntak per dag for en kvinne er ca. 800 mg). Ellers er det mørkegrønne grønnsaker som brokkoli som bidrar med kalsium (46 mg/100 g - men husk at du nok spiser mer brokkoli enn salat målt i gram), sier ernæringsfysiologen.

C-vitamin: er en viktig antioksidant. Beskytter cellene mot frie radikaler og beskytter mot sykdom.

Folat: Et B-vitamin som er viktig i prosessen med celledeling. Hvis du spiser for lite folat, bremser du ned celledelingen. Dette går særlig utover celler som deler seg raskt - for eksempel de røde blodcellene. De røde blodcellene tar opp oksygen i lungene og bringer det til alle cellene i kroppen. Kroppen kan ikke lage noe folat selv, og er derfor avhengig av at du spiser folatholdig mat.

SE HVILKEN SALAT DU BØR VELGE HER

RUCCOLA:
Inneholder: Jern, C-vitamin og karoten.

Ernæringsfysiologens kommentar: Rik på betakarotener som kroppen omdanner til vitamin A, som igjen kan beskytte mot kreft. Inneholder sulforafan, et stoff som også kan beskytte mot kreft. Ruccola inneholder også mye fiber.
Smaker av sennep.

DEN SUNNESTE SALATEN DU KAN SPISE!

RAPIDSALAT:
Rapidsalat er en krysning av bataviasalat og er ikke blant salatene med mest næring. Den er verken proppfull av C-vitamin, folat eller kalsium. Men rapidsalat er uansett et sunt alternativ til mye annet! Den inneholder for eksempel 22 mg C-vitamin mens en appelsin kan inneholde opp mot 80 mg pr. 100 g i forhold.

Den har mild smak

MANGOLD/BLADBETE:
En nær slektning av rødbete, men det er bladene som blir brukt som grønnsak.
Inneholder: Rik på magnesium, natrium, jern, karoten og folsyre.
Smaker svakt av rødbete.

SPINAT:
Inneholder: C-vitamin, folsyre, og antioksidantene lutein og zeaxantin (ti ganger så mye som i isbergsalat). Disse antioksidantene beskytter huden og øynene mot solskader.
Ernæringsfysiologens kommentar: Spinat er rik på karotenoider som kroppen omdanner til vitamin A.

DEN SUNNESTE SALATEN DU KAN SPISE!

ISBERGSALAT:
Inneholder: Ingen høy næringsverdi å skryte av, men de grønneste bladene helt ytterst er de sunneste så ikke fjern de.
Fargen er lys innerst og grønn ytterst. Isbergsalat er verdens mest brukte salat.

Isbergsalat kan også brukes til wok.
Tips: Visne og uttørkede blader kan tyde på feil lagringstemperatur eller etylenpåvirkning. Bløte og slimete blader er ofte tegn på kuldeskade. Røde nervetråder på isbergsalat viser at holdbarheten er dårlig, dette er et forstadium til råte.

TAPER RENT NÆRINGSMESSIG

ROMANOSALAT: Inneholder: Mye lutein, zeaxantin k-vitamin og folsyre.

Smaken er kraftig og smaksrik.
Romanosalat er blitt dyrket og spist i nesten 5 000 år, og det sies at juice fra Romanosalat ble brukt som medisin.

Blir oftest brukt i Cæsar salat.

FRISÉESALAT
Fyldig, aromatisk og bitter smak.

Inneholder: Folsyre, karoten og kalium. (Bra for væskebalansen, muskelfunksjon og blodtrykk)

ENDIVIE/SIKORI SALAT
Inneholder mer fiber enn de fleste andre salater og er en av de mest kalorifattige. ( 9 kcal/100 g)
Ernæringsfysiologens kommentar: Inneholder bitterstoffer som stimulerer fordøyelsen og stimulerer leveren til å kvitte seg med giftstoffer. Rik på betakaroten som omdannes til A-vitamin i kroppen. Smaken er krydret og bitter. Sikori brukes både rå og kokt. Når den er kokt er smaken mild og søt. Det finnes også en rød variant som er mer bitter enn den hvite.

Salat "vinner": Spinat og Ruccola

Salat "taper": Isbergsalat og Rapidsalat

Eksempler på næringsinnhold i salat (Kilde: Somebody.no)

Jern mg

Kalsium

C-vitamin

Folat mikrogram

Endivie

0,5

22

4

140

Kina

0,5

33

22

28

Spinat

4,5

130

54

150

Rapid

0,5

33

22

28

Isberg

0,4

18

4

36

Mangold

1,8

51

30

30

Ruccola

1,5

160

15

97

Romano

0,97

33

24

136

Hodesalat

1,2

35

3,7

73

Salatoppskrifter fra frukt.no:

Forrettsalat
1 stk. hodesalat delt i fire like deler
100 g bacon i terninger, stekt
2 stk. kokte egg - hakket
1 ss frisk kruspersille
Dressing:
4 ss olje
1 ss eddik
salt og pepper

Fremgangsmåte:

Anrett hver del på en tallerken. Stekt bacon, hakket egg og dressing tas over. Pynt med kruspersille.

Salat med kokte, marinerte grønnsaker
200 g frisk grønn asparges
200 g gulrot
200 g frisk babymais
2 båt hvitløk presset
1 ts provencekrydder
4 ss olivenolje
3 ss eddik
1 stk. friséesalat
4 stk. kokte egg
50 g brødkrutonger salt og pepper

Skrell og del opp grønnsakene i like store biter eller staver (om ønsket, kan man variere grønnsakene - minimais, grønne bønner og squash passer også bra i denne oppskriften). Kok grønnsakene møre i saltet vann. Avkjøl i kaldt vann.

Pisk sammen hvitløk med provencekrydder, olje og eddik. Smak til med salt og pepper og vend inn grønnsakene.
Rens og vask salaten og bland inn grønnsakene. Fordel salaten på fire tallerkener og pynt med kokte egg i båter og krutonger.

Ruccolapesto
½ dl ruccola
2 båt hvitløk
1 dl valnøttkjerner
½ dl lagret hvitost
¾ dl olivenolje
salt og pepper
Hakk ruccola, hvitløk og valnøtter i en hurtigmikser. Tilsett oljen dråpevis. Bland i osten og smak til med salt og pepper. Smaker nydelig til pasta, ristet brød, kjøtt og fisk.

(Kilder: Frukt.no, Topp Halsa, Ernæringsfysiolog Camilla Andersen, Somebody.no)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere