RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Bevæpnet politi patruljerte rundt Oslo S i sommer. Politiet høynet beredskapsnivået etter terrortrusselen mot Norge.
Bevæpnet politi patruljerte rundt Oslo S i sommer. Politiet høynet beredskapsnivået etter terrortrusselen mot Norge. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Vil bevæpne politet

Sist oppdatert:
Politiet ber om å få bære våpen. Justisminsteren kan vurdere saken allerede i dag.

Politidirektoratet ber Justis- og beredskapsdepartementet om å få bevæpne politiet inntil videre på grunn av trusselvurderingen fra PST der forsvar og politi blir pekt ut som mulige terrormål.

– Etter en helhetsvurdering har vi kommet fram til at politiet trenger et ekstra verktøy for å møte denne nye trusselen. Derfor ber vi om samtykke til at uniformert mannskap i vakt- og beredskapstjeneste bevæpnes med pistol inntil videre, sier Odd Reidar Humlegård i en pressemelding.

Justis- og beredskapsdepartementet bekrefter at de har mottatt en anmodning fra Politidirektoratet om samtykke til bevæpning.

«Departementet tar sikte på å besvare den så raskt som mulig, kanskje allerede i dag», sier departementet fredag.

Uklart hvor mange
Politidirektoratet opplyser til Nettavisen at det ikke finnes noe konkret tall på hvor mange politifolk som kan bli bevæpnet.

Det er totalt 5800 ansatte i politiet som har våpengodkjenning, men i tallet er det også mange sivilt ansatte. Anbefalingen gjelder kun uniformert mannskap.

Sannsynlig

I PSTs siste trusselvurdering 5. november heter det er det er sannsynlig at det kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge innenfor de neste 12 måneder. I trusselvurderingen heter det at politiet og Forsvaret kan være mål for terrorangrep også i Norge.

– Nå gjelder det Forsvaret og politiet. Det er rettet mot oss. Det er en vesentlig forskjell, og den er viktig, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård da trusselsituasjonen ble kjent.

– Må vurdere selv

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa etter trusselvurderingen at han mener politiet selv må avgjøre hvorvidt de skal bevæpnes ytterligere.

– Det er ett av de tiltakene politiet selv må vurdere. Jeg mener det er en ren faglig vurdering i den situasjonen vi befinner oss i nå, sa Anundsen.

Ifølge VG er det følgende politiet ønsker å bevæpne:

  • Kategori 1 (IP1): Tjenestepersoner i Beredskapstroppen. Omtrent 900 treningstimer i året.
  • Kategori 2 (IP2): Tjenestepersoner i livvakttjenesten, mellom 150 og 300 treningstimer i året. (allerede bevæpnet)
  • Kategori 3 (IP3): Tjenestepersoner i Utrykningsenheten (UEH), 103 treningstimer i året.
  • Kategori 4 (IP4): Andre tjenestepersoner med våpengodkjenning, 48 treningstimer i året

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere