RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jupiterimages (www.jupiterimages.com)

Vil ha full røykestopp

Sist oppdatert:
- Norge skal være helt røykfritt om ti år.

Røyken må bort fra det norske samfunn, mener Landsforeningen for hjerte- og lungesyke som legger fram en plan for å få landet røykfritt.

Organisasjonens landsstyre har enstemmig vedtatt planen som begynner med kraftig innstramming av røykeloven og som ender i et forbud om ti år, skriver VG.

I den første fasen med innskjerping av tobakksskadeloven vil foreningen innføre 20 års aldersgrense for kjøp og salg av tobakksprodukter.

Planen innebærer videre røykeforbud på alle steder rettet mot allmennheten, samt i arbeidstiden for ansatte i barnehage, skole og helsevesen og på steder hvor barn oppholder seg.

Avgifter øremerket tiltak for røykeavvenning skal dessuten økes.

Dersom disse tiltakene ikke gir ønsket effekt, blir neste steg et omsetnings- og innførselsforbud for røyketobakk og sigaretter fra 2023.

Generalsekretær Frode Jahren forklarer de drastiske tiltakene mot røyking med å sammenligne dødsfall i trafikken med hvor mange personer som dør av røyking hvert år.

– Hvis det hadde styrtet 34 fly i året mellom Oslo og Bergen, hadde vi sluttet å fly. Men vi lar like mange – 5.100 mennesker – dø i året, fordi de røyker, sier Jahren.

Han understreker at tallet 5.100 er basert på beregninger fra Nasjonalt folkehelseinstitutt. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere