Nettavisen.no

Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Foto: Crestock

Vil stoppe salget av Paracet

Promotion med annonselenker

Virtual reality til under femtilappen

Oddsen med annonselenker

Teddy Sheringham snur skuta

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe vil ha smertestillende tabletter ut av butikkene og tilbake på apotek.

– Paracet og andre smertestillende tabletter bør ikke selges i butikker. Disse medisinene bør helst tilbake til apotekene, sier Sp-representanten Kjersti Toppe til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakgrunnen for hennes utspill er nyheten om at salget av Paracet har økt med 40 prosent siden disse medisinene ble frigitt for ordinært butikksalg i 2003.

Stort overforbruk
– Jeg er virkelig bekymret over at så vidt mange bruker smertestillende medisiner ofte, og jeg er spesielt redd for våre ungdommer. Det er et stort overforbruk av slike medisiner i befolkningen. Paracet og lignende bør tilbake på apotek eller i det minste plasseres bak disk, sier hun.

Kjersti Toppe vil også gjøre det forbudt å reklamere for disse medisinene.

– Økt tilgjengelighet og en aggressiv markedsføring har ført til økt salg av smertestillende og febernedsettende medisiner. Jeg har ved selvsyn registrert hvordan slike medisiner har blitt naturlig for mange ungdommer. Mange er ikke klar over at det her kan være snakk om alvorlige bivirkninger og det kan snarere bli mer enn mindre hodepine, sier hun.

Hun viser til at paracetamol også kan gi varige leverskader.

Sykdomstegn
– Derfor er det viktig at vi som politikere setter fokus på denne problemstillingen. Det er et sykdomstegn på vårt samfunn når slike medisiner blir alminneliggjort og ufarliggjort, sier Toppe.

Hun etterlyser en holdningskampanje i skolen om tablettbruk.

Tidsskrift for den norske legeforening offentliggjorde i fjor høst en studie fra seks ungdomsskoler i Drammen. Her kom det fram at hver fjerde 15-åring brukte legemidler som Paracet og Ibuprofen daglig eller ukentlig. Det ble meldt om en fordobling i forbruket av slike tabletter blant gutter siden 2000, mens jentene knasker 30 prosent mer tabletter. (ANB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus