RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
julekort
julekort

Virustrussel i julekortene

Sist oppdatert:
Det er populært å sende jule-e-postkort, men nå advarer ekspertene mot julehilsenene. De morsomme kortene kan inneholde virus som lar uvedkommende ta over pc-en din.

Antallet julehilsener via internett venter å sette rekord i år, men den virtuelle nissen kan ha med seg skumle julegaver. E-postkortene kan inneholde virus.

Trojanske hester
- Det er vanskelig å si hvor mange det dreier seg om, men etter som stadig flere får bredbånd blir digitale julekort stadig mer utbredt, sier Pär Brumark, markedssjef i sikkerhetsselskapet Eurotrust, til Aftonbladet.

Både virus og trojanske hester kan følge med julekortet, og stelle til ugang på pc-en din. Dersom du blir smittet av en trojansk hest kan den stjele viktig informasjon som for eksempel kontonummeret ditt, og den lar uvedkommende ta over pc-en din.

De siste årene har vi blitt mer skeptiske til hva slags e-post vi åpner, nettopp på grunn av virusfaren. Men julekortene slipper lett igjennom.

- Problemet med julekortene er at de som oftest kommer fra personer du har tillit til, og for å se hilsenen må du vanligvis åpne en eksekverbar, eller kjørbar, fil, sier Brumark.

Tjener penger
Han råder deg i stedet til å sende en e-post til avsenderen og forklare at du har fått julehilsenen, men at du ikke vil åpne kortet på grunn av virusrisikoen.

De som sender digitale julekort er vanligvis ikke klar over at de kanskje sender med et virus som ekstrapresang. Problemet er at det finnes mange useriøse internettsider som sender med et virus i julekortet ditt for å tjene penger.

En side kan for eksempel sende med et virus som samler opp adressene i adresseboken din. Deretter selges den informasjonen videre til selskaper som sender ut spam.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere