RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Alarm! Oljeboble!

Sist oppdatert:
Viktige detaljer har havnet i media i forkant av kveldens meget viktige tale.

Milliardæren og investoren George Soros kommer tirsdag til å advare amerikanske toppolitikere om en mulig kommende olje- og råvareboble, skriver Financial Times.

Avisen melder at Soros samtidig vil si at råvareindekser ikke er et legitimt felt å investere i for finansinstitusjoner.

NA24 - din næringslivsavis

Financial Times har sett et utkast til talen Soros skal holde for handelskomiteen i den amerikanske kongressen tirsdag.

- Ligner på 1987-krakket
Investoren vil hevde at selv om stigende olje- og råvarepriser er et resultat av grunnleggende endringer og faktorer i markedet, har også andre forhold hatt innvirkning.

Soros vil si at finansinstitusjonenes mulighet til å investere i futures-markedet gjennom såkalte indeksfond har ført til overdreven prisstigning, og til at en oljeboble har blitt skapt.

Investoren mener denne situasjonen på råvaremarkedet er skremmende lik situasjonen før aksjekrakket i 1987.

- I begge tilfellene samler finansinstitusjonene seg i en del av markedet, og de har nok tyngde til å skape ubalanse. Hvis trenden blir snudd og finansinstitusjonene trekker seg fra markedet som en gruppe, slik de gjorde i 1987, vil det bli et krakk, skriver Soros i utkastet til talen.

Vil skape debatt
Det er forventet at kommentarene fra Soros vil skape debatt om rollen spekulantene spiller mens prisene på energi og matvarer stiger i verden. Spekulanter omfatter her både hedgefond, pensjonsfond og andre finansinstitusjoner.

Soros er selv styreleder i hedgefondet Soros Fund Management, og styrer verdier for 17 milliarder dollar. Fondet ønsker ikke kommentere sine egne markedsposisjoner.

Tirsdagens høring i det amerikanske senatet inngår i en serie lignende høringer, hvor hensikten har vært å granske ulike aspekter ved markedet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere