RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tone T. Dahl og Raymond Johansen er Arbeiderpartiets frontfigurer i Oslo
Tone T. Dahl og Raymond Johansen er Arbeiderpartiets frontfigurer i Oslo Foto: Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet størst blant innvandrere i Oslo

Arbeiderpartiet hadde vært hovedstadens største parti om alle med innvandrerbakgrunn hadde stemt ved forrige lokalvalg. Men økningen ville likevel ikke vært nok til et byrådsskifte, viser ferske SSB-tall.

Dersom alle Oslo-borgere med innvandrerbakgrunn hadde stemt ved lokalvalget i 2011, hadde Ap fått 1,8 prosentpoeng mer i oppslutning enn det de faktisk fikk, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå. Ap kunne i så fall gått forbi Høyre som det største partiet i hovedstaden, skriver NRK.

Høyre hadde gått tilbake med cirka 1,5 prosentpoeng, og Frp ville gått tilbake med cirka 0,4 prosentpoeng.

Likevel er det ingen grunn for Ap-velgere til å få for høye forhåpninger til innvandrernes politiske innsats ved kommende valg.

– Endringen hadde vært relativt liten og ville ikke ført til at vi ville fått et annet byråd i Oslo, sier senior statistikkrådgiver hos SSB, Øyvin Kleven.

Valgdeltakelsen blant personer med innvandrerbakgrunn er lavere enn i den øvrige befolkningen i Norge. Ved årets kommune- og fylkestingsvalg har 7,7 prosent av de stemmeberettigede innvandrerbakgrunn. I 2011 lå innvandrerandelen på 5,5 prosent.

I år er det for første gang over fire millioner personer med stemmerett i et valg i Norge. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere