RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

OECD slakter Clemet-skolen

Sist oppdatert:
Regjeringen nekter for å ha mottatt en OECD-rapport der Clemet-skolen får sterk kritikk. De rød-grønne krever at den offentliggjøres - i dag.

Hovedkonklusjonene fra rapporten «Likeverd i utdanning» viser at OECD er sterkt kritisk til regjeringens politikk, skriver Dagsavisen.

- Har ikke fått den
Avisen har fått tilgang til konklusjonene, og skriver at rapporten kritiserer kontantstøtten for å bremse integreringen av barn med innvandrerbakgrunn. Også utdanningsminister Kristin Clemets hjertebarn, de nasjonale prøvene, utsettes for kritikk. OECD fraråder Norge å utvide ordningen, før man har sett effektene av arbeidet som er gjort.

Ifølge utdanningsdepartementets egen postliste ble OECD-rapporten mottatt allerede i juni, noe som benektes av departementet.

- Den rapporten er ikke ferdig ennå. Så den har vi ikke fått. Vi får den jo når den er ferdig. Da regner jeg med at OECD offentliggjør den, sier statssekretær Helge Ole Bergesen til avisen.

Krever åpenhet
Arbeiderpartiet og SV raser over at regjeringen har lagt lokk på saken.

- Hvis påstandene i Dagsavisen medfører riktighet, er dette meget kritikkverdig. Skal vi utvikle skolen, må vi ha full åpenhet. Vi krever at innholdet i rapporten offentliggjøres i dag, slik at partiene får drøftet innholdet under partilederdebatten i kveld, sier Arbeiderpartiets Trond Giske i en pressemelding.

Kristin Halvorsen sendte lørdag et brev til Kristin Clemet og Kjell Magne Bondevik at rapporten skal gjøres tilgjengelig før kveldens partilederdebatt.

- Det blir lett å mistenke Clemet for å holde tilbake informasjon for velgerne, fordi hun tror fakta kan skade dem i valgkampens innspurt. Velgerne har rett til å vite. Det må bli slutt på hemmeligholdet, sier Halvorsen i en pressemelding.

Overrasket
Opposisjonspolitikerne peker på at regjeringen tidligere har brukt OECD-rapporter for å styrke sine egne argumenter.

- Clemet slår vanligvis om seg med internasjonale undersøkelser når hun argumenterer for sin politikk. Vi har ikke hørt ett ord om rapporten departementet nå har fått på bordet, heter det fra Kristin Halvorsen.

- Jeg er mildt sagt overrasket over Regjeringens handlemåte. Det har tydeligvis vært viktigere å beskytte egne argumenter, enn å utvikle den norske skolen, sier Giske.

Helhetsbildet av norsk skole i rapporten er ifølge Dagsavisen likevel positivt, og norske 25-åringer ligger i verdenstoppen når det gjelder lesing. Rapporten undersøker tilstanden i skole- og utdanningssystemer i sju OECD-land, blant annet Finland og Sverige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere