RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tvert nei til bombspioner

Sist oppdatert:
- Summen av dette blir den totale overvåking, sier Venstre-leder Lars Sponheim til kravet om å bruke bomringene for å knipe skattesnytere.

Datatilsynet har mottatt en rekke henvendelser fra lokale skattemyndigheter som vil bruke data fra bomstasjonene for å knipe skattesnytere, skriver Aftenposten.

Men Datatilsynet mener skattemyndighetene må holde fingrene av fatet. Det samme gjør flere opposisjonspolitikere.

- Skattedirektoratet vil så gjerne, Men dette blir de gode hensikters tyranni. Summen av dette blir den totale overvåking, sier Venstre-leder Lars Sponheim til Nettavisen.

Han mener bruk av data til andre formål enn de er ment for, bryter ned folks tillit til systemet.

- Denne type overvåking er nettopp etablert bare for dette formålet, og folk har tillit til at det bare er for det formålet, sier han.

Storebror

-Jeg er motstander av denne type kopling mellom registere, sier Høyres Trond Helleland, som sitter i Transportkomiteen på Stortinget.

Han varsler at Høyre vil stemme mot dersom et slikt forslag kommer opp i Stortinget.

- Hvis man for eksempel får bruke tilsvarende opplysninger fra minibanker og liknende kan man følge en person nærmest fra minutt til minutt. Da er vi inne i et «Storebror ser deg-samfunn», sier han.

Privat
Datatilsynet mener det er i strid med personopplysningsloven dersom bomselskapene oppbevarer passeringsdata etter at kunden har gjort opp for seg. Slike data kan for eksempel brukes til å avsløre juks med pendlerfradrag eller firmabiler som brukes til private formål uten at det oppgis.

- Dette er privat informasjon som skattemyndighetene må ha lovgrunnlag for å hente ut, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i tilsyns- og sikkerhetsavdelingen i Datatilsynet til Aftenposten.

Saken er nå under utredning i Skattedirektoratet.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere