RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Blodgrensen rammer uskyldige

Sist oppdatert:
Fredag ettermiddag ble det kjent at fire nye langrennsløpere har fått startnekt i OL på grunn av for høye blodverdier. Svein Tore Samdal er oppgitt over systemet.

PRAGELATO (TV 2 Nettavisen): - Systemet gjør at utøvere som ikke har gjort noe som helst galt ikke får lov til å konkurrere. Naturen har utstyrt enkelte individer med naturlig høye blodverdier. Da blir det meningsløst at ikke de skal få nyte godt av det fortrinnet i idretten sin, sier den norske dametreneren til TV 2 Nettavisen.

I øyeblikket er hele 12 langrennsløpere nektet start i søndagens åpningsdistanser i OL. Dette fordi de har et hemoglobinnivå som er over det tillatte. I langrenn er grensen satt til 16 gram hemoglobin per 100 ml blod for damer og 17 for herrer.

- Problemet under teppet
Offisielt er blodgrensen innført av medisinske årsaker. Men det er ingen hemmelighet at den også skal hindre bloddoping.

- Men de fleste som får startnekt har overhodet ikke dopet seg, poengterer Samdal, som mener hele systemet bør vurderes på nytt.

- Dette er noe man bruker for å feie det egentlige problemet under teppet. For problemet er jo at det ikke finnes noen metode for å påvise bloddoping via blodprøver. Heller ikke ekstreme verdier gir juridisk grunnlag for en dopingdom. EPO kan kun påvises via urinprøver. Og ettersom stoffet er ute av urinen i løpet av et døgn, er det nesten umulig å ta juksemakerne, poengterer Samdal.

- Hev grensene
Landslagslege Hans Petter Stokke er enig i at dagens system ikke fungerer hensiktsmessig. Han vil løse problemet ved å heve blodgrensene.

- Hvis vi hadde hevet grensen med 0,5 for begge kjønn, så ville nesten samtlige tilfeller av startnekt ha vært unngått, sier Stokke til TV 2 Nettavisen.

Han er ikke overrasket over at så mange løpere er nektet start til et mesterskap i 1600 meters høyde.

- Det er et kjent fenomen at tynnlufta i høyden øker konsentrasjonen av hemoglobin i blodet, poengterer Stokke.

Kan ramme nordmenn
Han kan heller ikke utelukke at norske løpere blir nektet start.

- Vi har flere løpere som ligger helt oppunder grensen. Dette er noe vi er veldig bevisst på. Blant annet sørger vi for at løperne drikker nok vann i forkant av blodtester, ettersom det bidrar til å tynne ut blodet, forklarer Stokke.

Enkelte utøvere med naturlig høye blodverdier har fått utstedt et blodsertifikat fra FIS som gjør at verdier helt opp til 16,5 (kvinner) og 17,5 (menn) blir akseptert. Både Frode Estil og Tore Ruud Hofstad har slike blodsertifikat. Det samme gjelder for tyskeren Jens Filbrich.

Tyskerne søkte også om et tilsvarende sertifikat for Evi Sachenbaher Stehle i forkant av OL, men dette ble ikke innvilget av FIS. Nå er hun utestengt fra søndagens åpningsrenn i OL.

Snakket med Behle
Tyskland har anket Sachenbacher Stehles startnekt, og fredag hevdet trener Jochen Behle overfor Reuters at han hadde fått støtte for anken fra Norge.

Dette avkrefter imidlertid den norske langrennsledelsen.

- Det stemmer at jeg snakket med Behle i dag. Jeg sa til ham at jeg mener systemet per i dag rammer uskyldige og derfor må vurderes på nytt. Men jeg støtter ikke anken. Når reglene er som de er, må de praktiseres likt for alle, sier Svein Tore Samdal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere