Nettavisen.no

Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no

Norges OL-historie skrives på nytt

Reisetips med annonselenker

Dette er Norges råeste skihoteller

Oddsen med annonselenker

Norge kan stå for et mirakel

Det var disse guttene som var Norges første OL-vinnere og nå vil idrettsforbundet ha gullene.

Dersom Norges Idrettsforbund får det som det vil, må den norske OL-historien skrives om igjen fra starten av.

Inntil nylig har vi nemlig regnet de norske troppsturnerne og skytteren Gudbrand G. Skatteboe som våre første olympiske mestere, men det har vist seg ikke å stemme.

To år tidligere, i 1904, tok nemlig de norske bryterne Bernhoff Hansen og Charles Ericksen vært sitt OL-gull i i St. Louis.

Begge utøverne representerte den norsk-amerikansk bryteklubben Brooklyn Norwegier Turnverein, men var på dette tidspunktet norske statsborgere.

Forrige uke sendte idrettspresident Børre Rognlien en formell søknad til IOC, der han ber om at de to brytegullene fra 1904 overføres fra USA til Norge.

Det var idrettshistorikeren Tom A. Schanke som i fjor gjorde NIF oppmerksom på at Norges gullfangst i sommer-OL egentlig teller 60 - ikke 58, som vi regner med i dag.

På 90-tallet lyktes Frankrike med å få IOC til å overføre sølvmedaljen til maratonløperen Albert Coray, da de kunne bevise at han var fransk statsborger i 1904.

Bernhoff Hansen ble olympisk mester i tungvekt. Etter lekene i 1904 resite han tilbake til Saltdal og giftet seg med sin barndomskjæreste, før de returnerte til USA før første verdenskrig.

I 2004, 100 år etter at han vant gull i OL, ble Hansen hedret av hjemkommunen med et minnesmerke i Rognan.

Charles Ericksen (Karl Fredrik Eriksen) kom fra Tønsberg, og det er ukjent når han flyttet til USA, men det skal ha vært i godt voksen alder. Han ble amerikansk statsborger året etter at han vant OL-gull.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus