RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Reuters/Scanpix

Alt gikk Norges vei

Sist oppdatert:
Norge tok onsdag et langt skritt nærmere EM-sluttspillet. Mye takket være Hellas.

BOSNIA - NORGE 0-2: - Det er en ganske fin dag, absolutt. Men vi må spille mye bedre mot Tyrkia hvis vi skal til EM, sa landslagssjef Åge Hareide til Viasat 4 etter 2-0-seieren over Bosnia-Hercegovina i Sarajevo.

- Vi ble litt for trygge. Vi scoret tidlig, og ble mer opptatt av å forsvare oss enn å spille. Men det var en veldig ujevn bane og ikke lett å spille, forklarte Hareide.

Hagen spesial
Det var spilt knapt fem minutter da et frispark fra John Arne Riise fant veien til Erik Hagen. Den knalltøffe midtstopperen stod helt alene i Bosnias straffefelt, og headet enkelt ballen i mål.

Drømmestart!

Samtidig stod det 0-0 mellom Tyrkia og Hellas i Istanbul, et resultat som ville bidra til å gjøre Norges vei til EM-sluttspillet mer kjørbar. Se tabellen i Norges gruppe her!

Bosnia-Hercegovina hadde initiativet mesteparten av første omgang, men Norge hadde stort sett kontroll over begivenhetene.

Guttedrøm
I andre omgang kom det en ny beskjed fra Istanbul: Hellas hadde tatt ledelsen over Tyrkia. Nå kunne Norge klatre forbi Tyrkia og opp på andreplassen med seier over Bosnia.

En pasning - smart eller heldig - fra Morten Gamst Pedersen endte opp hos Bjørn Helge Riise et kvarter før slutt i Sarajevo. Lillebror Riise nølte ikke - han hadde vel storebror John Arnes varemerke i bakhodet - og klinte til. Skuddet var lavt, hardt og kontrollert. Og det endte i mål.

- Det er en guttedrøm som går i oppfyllelse. Å klare å spille seg inn på landslaget i en EM-kvalik og attpåtil score er en guttedrøm, sa Bjørn Helge Riise til Viasat 4 etterpå - med et stort smil om munnen.

Hjelp i Istanbul
Norge ledet 2-0, kampen mellom Hellas og Tyrkia var ferdigspilt og resten av oppgjøret i Sarajevo ble en formalitet.

Da dommeren blåste av kampen sto Norge med 20 poeng og to poengs forsprang på Tyrkia. Det betyr at Norge - forutsatt at det blir seier over Malta i siste kamp - går til EM med uavgjort mot Tyrkia hjemme på Ullevaal Stadion 17. november.

- Det vi gjorde her er ikke godt nok mot Tyrkia. Vi må være mye bedre i november og det håper jeg at vi er, konstaterte en offensiv og fornøyd Åge Hareide.

Hellas topper gruppe C med sine 25 poeng, og er altså klar for EM-sluttspillet i Sveits og Østerrike. Norge ligger på andreplass med 20 poeng, mens Tyrkia er nummer tre med 18 poeng.

Bosnia-Hercegovina på fjerdeplass har ikke lenger en mulighet til å kvalifisere seg for EM. Både Norge og Tyrkia har to kamper igjen av kvalifiseringen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere