RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: EPA/Scanpix

Gullfavoritt brast i tårer

Sist oppdatert:
Evi Sachenbacher Stehle brøt sammen i tårer da hun forklarte pressen hvordan det føltes å miste sjansen til å ta OL-gull på søndagens skiathlom.

Den tyske langrennsjenta var en av åtte utøvere som fredag ble suspendert etter at tester viste et unormalt høyt antall røde blodlegemer. Dette behøver ikke å bety at utøverne har tatt ulovlige stoffer, og det internasjonale skiforbundet (FAS) var nøye med å poengtere at suspensjonene er mer av helseårsaker enn det er sanksjoner

Men høyt hemoglobinnivå er også et tegn på bloddoping.

Sjokkmelding
Sachenbacher Stehle sa fredag at hun ble sjokkert da hun fikk nyheten. Hun har aldri tidligere blitt målt med for høye blodverdier.

- Min første tanke var "Faen! Fem dagers suspensjon. Jeg mister mitt viktigste løp, nå på søndag ," sa 25-åringen ifølge Reuters under en pressekonferanse i Pragelato, der langrennsøvelsene i Torino-OL avvikles.

- Jeg tror jeg er den siste personen som ville gjort noe galt. Jeg er så skuffet, sa hun, og brøt sammen i tårer før hun ble geleidet vekk av den tyske lagledelsen.

Suspensjonene startet torsdag, og løper frem til og med mandag. De åtte utøverne vil da testes på nytt, og hvis blodverdiene fremdeles er for høye, vil de ilegges nok en fem dagers suspensjon. En metode for å redusere hemoglobinnivået er å drikke mye vann.

- Jeg drikker mye hver gang jeg skal konkurrere, og jeg har aldri brukt noe ulovlig, sa Sachenbacher Stehle.

Hun søkte i forkant av OL om å få et blodsertifikat, ettersom blodverdiene stiger i høyden.

Rasende på FIS
Den tyske lagledelsen sa at den tidligere verdensmesteren produserer unormalt høye blodverdier på naturlig vis, selv om hun aldri har strøket på en test tidligere. Tysklands langrennssjef Jochen Behle mener at straffen Sachenbacher Stehle nå utsettes for, er det samme som hvis man hadde straffet en fotballspiller for å være for talentfull.

I så fall hadde Ronaldinho ligget dårlig an.

Behle var også rasende på FIS for måten de har håndtert saken på. Nyheten nådde media før den kom til den tyske ledelsen.

- De gjør som de vil. Men det er skammelig! Vi fikk nyheten rundt klokka ni i morges, etter at det allerede var omtalt i tysk media, sa Behle til Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere