RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tromsø langt foran skjema

Sist oppdatert:
I fjor brukte Tromsø 13 kamper på å sikre tosifret poengfangst. I år nådde «Gutan» ti poeng etter fire serierunder. Dermed er TIL på god vei til å nå målsettingen.

- Nå må man huske at det bare er spilt fire kamper. Men vi har skaffet oss en tredel av poengene vi trenger for å overleve, og det er behagelig. Fokuset vårt er fortsatt på å gjøre det bedre enn i fjor, sier Tromsø-trener Per Mathias Høgmo til TV 2 Nettavisen.

Mange suksessfaktorer
Den tidligere u-landslagstreneren ser flere viktige grunner til at årets TIL-utgave allerede har kapret flere poeng enn «Gutan» klarte på de 12 første serierundene i fjor.

- Vi har gode spillere. Matchvinnere i begge ender av banen. Og så har vi trent veldig godt i hele vinter. Hele troppen er gjennomtrent. Vi har dessuten fokusert veldig på skadeforebygging. Mens Tromsø var plaget av mye skader i fjor, har vi vært nærmest skadefri i år, sier Høgmo.

- Dessuten har vi satt fokus på det kollektive forsvarspillet. Det dreier seg om å ha en voldsom konsentrering rundt ballfører, gjerne med to-tre spillere. Det krever stor kapasitet. Men det er morgendagens fotball, hevder Høgmo.

Ingen forsterkninger
Årets Tromsø-lag er til forveksling lik fjorårets. Bortsett fra reservekeeper Antti Kuismala, er det ikke hentet inn noen nye spillere. Laget har mønstret samme startoppstilling i alle de fire seriekampene så langt i år. Disse utgjorde også stammen i fjorårets lag.

- Det var mye spennende i mannskapet jeg overtok. Jeg så at det var potensial i laget, og hadde is i magen, sier mannen som har snudd TIL-skuten.

- Likevel er resultatene i overkant. Vi har ikke tapt en fotballkamp siden begynnelsen av februar, og har scoret i så godt som alle kampene i år. Vi slepper inn lite mål og scorer mye.

- Nå er det viktig at vi ikke tar av. Toppidrett handler om evnen til å tåke suksess. Det og evnen til å takle motgang er de viktigste faktorene. Det høres kanskje kjedelig ut, men det slik vi må jobbe, understreker Høgmo.

Dyktighet og flaks
Tromsø-kaptein Steinar Nilsen er enig med sjefen i at den målbevisste jobbingen i oppkjøringen har gitt resultater.

- Vi har jobbet hardt siden desember. Vi har vært veldig bevisste på hva vi ønsker å få til, både individuelt og som lag, sier Steinar Nilsen til TV 2 Nettavisen.

- Det er både dyktighet og tilfeldigheter som gjør at vi leder serien. Det er veldig ofte det laget som står mest på helt til sist som vinner.

I fjor reddet laget plassen i Tippeligaen på overtid. Før sesongstart var de spådd på nedre tabellhalvdel av de fleste. Men så langt har sesongen vært en eneste lang opptur for de nederlagsdømte.

- Det er kjempekjekt når det går så bra som nå. Alle sammen er blid og glad, sier Steinar Nilsen.

- Det er veldig gledelig at vi har fått et tosifret antall poeng allerede, men vi er likevel veldig ydmyke. Vi har bare spilt fire kamper, og vet at det fort kan snu seg. Den ene dagen er det gull og velstand, neste dag kan være helsvart.

- Så du er ikke redd for at dere skal miste bakkekontakten?

- Det er jo ikke noe galt i å flakse litt med vingene, ler Tromsø-kapteinen, før han legger til:

- Det gjør ingenting å bygge opp litt selvtillit.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere