Strømsgodset-trener David Nielsen slår ring om 18 år gamle Iver Fossum (t.h.)
Strømsgodset-trener David Nielsen slår ring om 18 år gamle Iver Fossum (t.h.) Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Er det en ting vi kan i Norge, er det å skape en «hype»

David Nielsen slår ring om stortalentet Iver Fossum.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

TABELLTIPSET: 3.-PLASS
STRØMSGODSET

Strømsgodset-trener David Nielsen (38) tror det blir vanskelig for stortalentet Iver Fossum (18) å innfri forventningene.

Med Martin Ødegaard ute av bildet, har det meste dreid seg om Iver Fossum når pressen har omtalt Strømsgodset under oppkjøringen til årets Tippeliga-sesong.

Når Nettavisen spør Nielsen om hvordan han skal hjelpe Fossum med å takle forventningspresset, er dansken rask med å slå ring om 18-åringen.

David Nielsen mener folk må være tålmodige med Iver Fossum (bildet)

- Er det en ting vi kan i dette landet, er det å skape en «hype». Det så vi med Martin Ødegaard, sier Nielsen.

- Iver Fossum hadde sitt store gjennombrudd i fjor. Han kan ikke få samme utvikling i år som han hadde i fjor. Hvis noen forventer det, er vi på helt feil spor. Han er en 18 år gammel fotballspiller, poengterer Strømsgodset-treneren ivrig.

- Kan kun skuffe
Han mener Fossum nå må få tid til å ta små steg fremover.

- Han har akkurat spilt sin første sesong, og da utvikler man seg veldig. Nå er alle obs på ham, og det blir mye vanskeligere for ham i år. Med de forventingene som er blåst opp rundt ham nå, kan han kun skuffe folk, forklarer Nielsen.

Strømsgodset-treneren er tydelig på at han og støtteapparatet forbereder spillerne på å takle presset.

- Vi er mye roligere internt hos oss med tanke på Iver Fossum. Den «hypen» vil vi forberede spillerne våre til å takle, sier dansken.

Nielsen legger imidlertid ikke skjul på at Fossum har blitt en viktig spiller for laget.

- Han var kanskje viktigere for laget over hele sesongen i fjor enn det Martin var. Han spilte en full sesong i fjor. Han begynte på backplass, så fortsatte han på kant og vokste seg inn i rollen han fikk som tier. Det er en stor utvikling. Hadde ikke Martin vært her, hadde Iver debutert på landslaget på grunn av ren «hype», forklarer Godset-treneren.

Strømsgodset-trener David Nielsen.

- Skal ikke reparere noe
Det er riktignok ikke bare Iver Fossum som må takle forventningspress denne sesongen. Også mange er spente på hva David Nielsen kan få til i sin første hele sesong som Godset-trener.

Nielsen bedyrer at hans fokus har vært å videreutvikle det Ronny Deila startet på med Strømsgodset.

- Det er viktig å huske på at jeg har var her i åtte måneder før Ronny forsvant. Det føler jeg er nøkkelen til en god overgang. Jeg føler selv at det er den optimale måten å bytte trener på. Å skifte trener er den største omveltingen en fotballklubb kan bli utsatt for. Spesielt når man har hatt suksess, forklarer Nielsen.

Fakta: Supporterleder i Godsetunionen, Thor Arne Hanssen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Din reaksjon på tipset?

- Det er det vi hadde forventet. Fansen håper også på topp tre, men vi er usikre på hvilken valør.

- Hvor tror du Strømsgodset ender på tabellen?

- 2. plass.

- Hvem tror du vinner tippeligaen?

- Ut ifra resurser og dekning på plasser, vil det være ganske utrolig om Molde ikke vinner.

- Hvem er Strømsgodsets mest undervurderte spiller?

- Det er «Nana» Boateng. Det er en spiller som få snakker om, men som er vanvittig bra til å score mål og en beintøff midtbanespiller. En boks-til-boks-spiller.

- Hvilke klubber håper du rykker ned?

- Så lenge Mjøndalen rykker ned, er det ikke så farlig med de andre.

- Hvilken spiller misliker du mest i Tippeligaen?

- Alle spillerne jeg misliker har lagt opp.

- Jeg er veldig stolt og privilegert å få ansvaret med å ta over etter noen som har hatt stor suksess. Det betyr at jeg ikke skal reparere noe som er ødelagt, men det betyr at jeg skal utvikle noe videre. Det har jeg veldig lyst til, sier dansken.

- Kan kjempe om medaljer
Nielsen forteller at han er godt fornøyd med arbeidet spillerne hans har lagt ned i den tøffe sesongoppkjøringen.

- Det har for så vidt vært det samme som vi holdt på med i fjor. Vi har fått en bra vinter nå hvor vi har fått trent godt og har gjort det vi ønsker. Det har vært viktig for alle, sier Nielsen som er klar på hva folk kan vente seg av Godset i årets sesong.

- Man kan forvente at vi fortsetter i det samme sporet som vi har vært i hele tiden. Det er veldig bra. Vi har vår måte å gjøre ting på. Vi kommer til å fortsette med utvikling. Samtidig mener vi at vi har et lag som kan fortsette å kjempe om medaljer utover høsten. Det er det vi håper på, forklarer 38-åringen.

Strømsgodset møter Vålerenga borte i deres første seriekamp for året.

Vår analyse av Strømsgodset:
Vi tror som trener Nielsen at Godset også i år skal være med i medaljekampen. Dansken har fått enda mer tid med laget, noe som vil slå positivt ut for Strømsgodsets del.

Starter vi bakerst på banen har Adam Larsen Kwarasey forsvunnet, men Espen Bugge Pettersen har kommet inn og vil være en god erstatter i mål med sin erfaring. 

I forsvaret har Nielsen flere gode alternativer.  Det ventes at han kommer til å satse på Kim André Madsen og Jørgen Horn som stoppere. Sistnevnte sier han har ambisjoner om å spille seg til en landslagsplass, noe vi fort tror han kan klare om han holder seg skadefri. På backplassene finner vi erfarne Mounir Hamoud og Lars-Cristopher Vilsvik som vil fortsette å levere slik de har gjort de siste sesongene.

Lenger frem på banen har David Nielsen en liten kabel å løse, og vi ser ikke bort ifra at dansken vil trenge noen serierunder på å finne ut av hva som blir den beste løsningen. Sjansen er imidlertid stor for at både Mohammed Abu og Bismark Adjei-Boateng blir å se sentralt på midten.

Fakta: Overganger og treningskamper

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Inn:
Espen Bugge Pettersen (Molde)
Thomas Lehne Olsen (tilbake fra lånUll/Kisa)
Borger Thomas (tilbake fra lån, Stabæk)
Tokmac Nguen (tilbake fra lån, Bærum)
Bismark Adjei-Boateng (Manchester City,hele sesongen)
Petter Vaagan Moen (Lillestrøm)
Florent Hanin (Lierse)

Ut:
Adam Larsen Kwarasey (Portland Timbers)
Jarl-Andre Storbæk (utgått kontrakt)
Simen Brenne (utgått kontraktt)
Jeb Brovsky (utgått lånekontrakt New York City FC)
Hermann Rhodén (Drammen)
Patrick Olsen (utgått lånekontrakt, Inter)
Stefan Askovski (utgått lånekontrakt, Partizan Beograd)
Martin Ødegaard (Real Madrid)
Divine Naah (Manchester City, tilbake etter lån)

Treningskamper:
02.02
Strømsgodset - Dynamo Zagreb 0-0
06.02
Strømsgodset - Hammarby 3-1 (Tokmac, Lehne Olsen, Fossum)
06.03
Strømsgodset - Odd 3-5 (Kastrati, Olsen, Wikheim)
13.03
Strømsgodset - Sandefjord 3-0 (Ogunjimi, Kastrati, Kovacs)
21.03
Strømsgodset - Vålerenga 3-0 (Fossum x3)
29.03
Strømsgodset - Lillestrøm 2-1 (Lehne Olsen x2)

De offensive rollene på midtbanen er det flere som kan bekle. Petter Vaagan Moen har bevist gjennom flere sesonger i Tippeligaen at han er en poengplukker å regne med. Han tar fort en av kantrollene, men kan også brukes i tierrollen.

Øyvind Storflor, Gustav Wikheim, Iver Fossum og Flamur Kastrati er også gode alternativer i de offensive rollene, og alle vil få muligheten til å vise seg frem. Fossum strålte i tierrollen på slutten av sesongen i fjor, og vi tror han vil fortsette utviklingen i år.

Lengst fremme føler vi at Godset mangler et soleklart førstevalg, men har likevel mange gode alternativer som er sultne på å vise seg frem.

Vi tror Marvin Ogunjimi er mannen som blir satset på, men han må vente seg hard konkurranse fra evigunge Peter Kovacs, Thomas Sørum og Thomas Lehne Olsen.

Kort oppsummert, har Strømsgodset et godt lag med god bredde i stallen. Vi savner riktignok noen virkelig klare førstevalg i enkelte nøkkelposisjoner som vi tror trengs om de skal klare å kjempe om gullet. Godset har riktignok flere spennende spillere i utvikling og vi tror fansen kan få mye å glede seg over i årets Tippeliga. Vi tipper Strømsgodset tar 3. plassen.

Plusser:
+ Erfaren forsvarsfirer med gode stoppere og løpssterke offensive backer
+ Bra kollektiv
+ David Nielsen har fått enda mer tid med laget
+ Gode alternativer på benken

Minuser:
- Har mistet flere nøkkelspillere de siste årene
- Er et par klare førstevalg fra å kunne kjempe helt i toppen

Se opp for:Iver Fossum
Trener David Nielsen sier vi ikke skal forvente for mye av 18 år gamle Iver Fossum denne sesongen. Klarer imidlertid unggutten å fortsette der han slapp forrige sesong, er det nok mange som vil bli imponert over spilleren som havnet litt i skyggen av Martin Ødegaard forrige sesong. Fossum går for å være et av Tippeligaens største talenter, og vi tror han blir en svært viktig spiller for Strømsgodset denne sesongen.

Vårt tips:
3. plass

David Nielsen om Nettavisens tips:
- Jeg lurer på hvordan det er mulig å tippe oss foran Odd. Jeg er selvfølgelig glad for det, og det er rundt der vi gjerne vil være. Samtidig mener jeg at Odd kanskje er enda nærmere å spille om gullet enn det vi er.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør