Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

- Han har vokst som menneske

Slik er Erik Huseklepps «nye» rolle i Brann.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

TIPPELIGATIPSET:
8.-PLASS: BRANN

BERGEN (Nettavisen): - Endelig har jeg fått en oppkjøring. Det har jeg ikke hatt skikkelig på et par år, sier Erik Huseklepp til Nettavisen.

28-åringen ser rolig og avslappet ut, når han møter Nettavisen etter endt treningsøkt. Det ble stilt store forventninger til Huseklepp da han kom «hem» til Bergen i fjor sommer. Forventninger han ikke helt innfridde.

Slik forklarer Huseklepp selv, hvorfor han ikke innfridde forventningspresset.

- Uheldig med klubbvalgene
- Jeg slet hele tiden med en hofteskade, så gikk det gradvis bedre og bedre utover høsten. Jeg var helt ok, men jeg kom meg ikke opp der jeg ville være. Det har med at jeg spilte småskadet. Det er jeg kvitt nå, forteller vingen.

Huseklepp vendte hjem etter proffspill i både Italia og England. Mange mente at proffoppholdet var mislykket. Det er ikke 28-åringen enig i.

- Ser du på de klubbene jeg har vært i, så har jeg scoret mål i de klubbene. Spille har jeg også gjort, stort sett hele tiden. Bortsett fra på slutten i Birmingham. I Birmingham var jeg kun på lån, så det er naturlig.

8 mål på 52 kamper ble det på bergenseren i Bari, Portsmouth og Birmingham.

- Jeg har vært uheldig med klubbvalgene, for å si det slik. Det har vært mye økonomisk rot. I begge klubbene egentlig, fortsetter 28-åringen til Nettavisen.

- Fikk fullførte sine drømmer
Brann-trener Rune Skarsfjord er fornøyd med at Huseklepp fikk uvurderlig erfaring fra europeisk fotball.

- Han fikk fullført en del av sine drømmer og spilte på mange store stadioner i Italia og i England. Mange sier at hans utenlandsopphold har vært fiasko, men han har fått opplevd mye og har høstet god erfaring, forteller nordlendingen til Nettavisen.

Nå gleder han seg til seriestart, vel vitende om at Huseklepp er tilbake i god form.

- At han var litt preget av det året han hadde ute skulle bare mangle. Vi så glimt av det han kan i fjor og vi kommer til å se de glimtene tettere og tettere i år. På trening så ser vi at han er en klassespiller, fortsetter Skarsfjord.

Rollemodell
Brann har siden 2007 satset hardt på egenproduserte spillere. I år vil trolig flere og flere spillere ta steget opp å få prøve seg på det øverste nivået.

Foruten Erik Mjelde er det kun Erik Huseklepp som er lokalt utviklet i dagens Brann-stall. Med spill i både utlandet og på landslaget håper Brann-treneren at de unge bli inspirert av 27-åringen.

- Huseklepp har en mer ansvarsfull rolle, og den rollen har han tatt veldig fint. Han tar mer plass nå, enn det han har gjort før. Han har så mye å bidra med, med den erfaringen han har, forteller Skarsfjord til Nettavisen

Brann-treneren fremhever at han ser stor forskjell på Huseklepp før og etter proffeventyret.

- Han har vokst som menneske. Nå har han blitt far, samtidig som han har fått mer erfaring. En ting er at han vokser på det, en annen ting er at han løser det på en fin måte, fortsetter Brann-treneren.

Selv er hovedpersonen mer beskjeden i sin beskrivelse av sin nye rolle i laget.

- Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg prøver å hjelpe de med tips og råd, hvis de har behov for det, sier Huseklepp.

Flere å støtte seg på
Med opptil flere U-landslagsspillere i utviklingsavdelingen kan det gå mot et generasjonsskifte i Brann. Til det trenger de unge spillerne gode rollemodeller som kan gå foran.

- Vi har også andre spillere i gruppen som har erfart mye, så dem blir kontinuitetsbærerne i gruppen. De unge har mange å støtte seg til. De har dyktige trenere rundt seg og gode lagkompiser, forteller Brann-treneren.

- De erfarne spillerne er flink til å hjelpe de yngre med rett treningskultur. Vi må ikke glemme Hassan (El Fakiri), som nesten er bergenser han også. Det er en fin miks og en god plattform å komme inn på, avslutter Skarsfjord

Vår analyse av Brann:
Når Brann går til seriestart 16 mars mot Vålerenga er det med visshet om at laget må prestere fra dag en. På de fem første kampene skal bergenserne måle krefter med VIF (H), RBK (B), Molde (H), Lillestrøm (B) og Viking (H).

Med en så tøff seriestart er det godt at en av branntrener Rune Skarsfjords største hodepiner er borte. Etter en jakt på et og et halvt år har han endelig klart å finne Rodolph Austins erstatter. Riktignok ble Austin solgt i fjor sommer, men klubben visste allerede året før at han ville forlate klubben. Å få på plass Stephane Badji før seriestart var viktig. Med Badji får laget bedre balanse.

3585717

Det er imidlertid flere spørsmålstegn ved årets Brann-lag. Presset på at Skarsfjord må ha resultater fra dag en har trolig aldri vært større i hans regjeringstid. Fortsatt er det ingen løsning på den betente situasjonen mellom Skarsfjord og Erik Mjelde, som har preget klubben i vinter.

Bedre blir det ikke at rødtrøyene slapp inn hele 50 mål på 30 kamper i fjor. Selv om laget er rimelig potent foran mål, skal det holde hardt for Skarsfjords mannskap om dem må opp på et scoringssnitt på over to mål per kamp, for å dra i land poeng. Martin Pusic er spissen som skal ta over arven fra Kim Ojo, som ble solgt til Genk i januar. Finner østerrikeren veien til målet kan savnet etter Ojo lindres raskt. I tillegg har Brann en angrepstrio med Amin Askar, Huseklepp og Kristoffer Larsen. Disse vil ikke bare står for målgivende pasninger, men vil trolig også score mye mål i årets sesong.

Fra utviklingsavdelingen er det flere som lukter på spill i Tippeligaen. Både Kristoffer Barmen (midtbane), Kasper Skaanes (Kant, back), Bård Finne (spiss) og Jonas Grønner (midtstopper) er spillere som det ventes tar nye steg i år. Nå gror det godt i Brann. Det er sjeldent Brann har så mange talentfulle spillere i klubben, som det er nå. Likevel er det for mange usikkerhetsmomenter til at vi kan gå for den riktig store plasseringen i år.

Plusser
+ Har enkeltspillere som kan avgjøre kamper.

+ I keeper Piotr Leciejewski, har laget en av Tippeligaens beste keepere.

+ Kan potensielt score mye mål

+ Klubbens talentsatsing har gitt frukter, og flere og flere unge spillere er klar for å prøve seg på det øverste nivået.

Minuser
- Store defensive problemer

- Liten bredde i enkelte posisjoner. Kan bli for ungt.

- Bråk og indre/ytre uro kan potensielt påvirke laget.

- Tøff seriestart og laget må prestere fra dag en.

- Nøkkelspillere i laget som er veldig skadeutsatt

- Fortsatt ingen løsning på konflikten mellom Skarsfjord og Mjelde

Se opp for:
Kristoffer Larsen
Fikk sitt gjennombrudd i Brann, i fjor høst. Debuterte også på det nye U21-landslaget. Har tatt store steg i løpet av vinteren og som et resultat av det, fått en plass på U21-landslaget som skal til EM i sommer. 21-åringen har store tekniske ferdigheter og kan få enhver forsvarsspiller til å klø seg i hode. Kan avgjøre mange kamper for rødtrøyene i år, og vil nok variere mellom å spille kant og hengende spiss.

Vårt tips: 8.-plass.
Rune Skarsfjord om tipset:

- Vi har hørt at mange har oss rundt en 6-8 plass. Vi ønsker å utvikle oss videre og vi kommer til å bli skuffet hvis dere får rett.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør