Foto: Egil Sande (Mediehuset Nettavisen)

Rosenborg fester grepet

Et svekket Sogndal får det tøft i Trondheim søndag. Sjekk søndagens tippetips.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Sportspills meny søndag:
Oddstips 1: Vi starter med Derby
Oddstips 2: Fredrikstad i fritt fall
V65 Biri: Ny festdag for Nettavisen/Sportspill
V64 Åmål: Norsk jackpotbanker i Åmål

Søndagens tippekupong er nesten i sin helhelt viet norsk fotball. Fire av kampene er hentet fra Tippeligaen, fem kamper er hentet fra Adeccoligaen, to kamper er hentet fra Oddsenligaen, mens kamp nummer 12 er hentet fra den danske Superligaen. Bonuspotten ble som kjent delt ut på midtukekupongen sist torsdag og søndag er det ca 640 000 kroner i potten.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

1. Tromsø - Vålerenga
Formsvake Tromsø opp mot et tilsynelatende forbedret Vålerenga. Uten å imponere særlig vant Tromsø 1-0 i første kamp hjemme mot Differdange torsdag og skaffet seg et brukbart utgangspunkt før returmøtet i Luxembourg. Hjemme i Tippeligaen går det betydelig tråere for Tromsø, som nå er kun tre poeng over nedrykksstreken. 1-1-4 på de seks siste i Tippeligaen og borteformen er mildt sagt elendig (0-4-5). Hjemme på Alfheim går det som vanlig vesentlig bedre (5-1-2). Søndagens hjemmekamp er derimot svært viktig for Tromsø, ellers blir det neglebiting utover høsten for Gutan. Tromsø er sannsynligvis fulltallige, men Ciss og Causevic er litt usikre etter smeller i kampen mot Differdange torsdag.

Vålerenga vant en festlig hjemmekamp mot Sarpsborg mandag 5-3, men Sarpsborg var med på notene hele veien. Står med 3-1-0 på de fire siste seriekampene, men bortsett fra hjemmekampen mot Viking tredje sist, har de tre øvrige vært mot lag på nedre tabellhalvdel. Middelmådige 3-1-4 på bortebane. Grindheim og Ogude er usikre for Vålerenga.

Tromsø står med seks strake seire i de seks siste tilsvarende på Alfheim, og selv om det er all grunn til å tvile på kvaliteten på årets utgave av Tromsø, tror vi ikke de taper denne. HU.

2. FK Haugesund - Sandnes Ulf
Haugesund må si seg fornøyd med ett poeng fra bortekampen mot Sogndal sist helg, selv om Sogndal først utlignet på overtid. Sogndal var jevnt over best i den kampen. Nå er det tilbake til Haugesund stadion, der hjemmelaget har prestert bra også denne sesongen (5-0-3). Ligger på 7. plass og det er kort vei både opp til tredjeplassen og ned til kvalik. Formen viser variable 2-1-3 på de siste seks. Viktige Christian Gytkjær må sone karantene.

Tilsynelatende fortapte Sandnes Ulf har klemt til med tre strake trepoengere og etter borteseieren mot Aalesund sist helg, klatret Sandnes for første gang på lenge over nedrykksstreken. Nå var ikke seieren i Ålesund spesielt fortjent, men lag i flyten har gjerne marginene med seg. Sandnes hadde 0-2-6 på de åtte foregående før de tre siste. Bortestatsen viser brukbare 3-1-4. Pepa soner for gule kort.

Det står 2-2-0 på de fire siste tilsvarende og vi kan faktisk ikke utelukke at Sandnes Ulf tar sin fjerde strake seier i dette Rogalandsderbyet. HUB.

3. Hønefoss - Aalesund
To lag som kommer fra nederlag og spesielt hjemmelaget må skjerpe seg nå. 1-6 borte for Godset var alt annet enn imponerende og Leif Gunnar Smeruds mannskap ligger nest sist på tabellen med sine 16 poeng. Dog er det kun to poeng opp til Molde på sikker plass før denne serierunden. Hjemme på Aka Arena står Hønefoss med 2-3-3 denne sesongen. Står med 0-3-3 på sine seks siste seriekamper og må ha tre poeng søndag. Vertene fra Hønefoss må unnvære Larsen og Di Vita Jensen.

Aalesund var best i det meste hjemme mot Sandnes Ulf sist helg, men når laget jaktet et fortjent seiersmål i sluttminuttene kontret Sandnes Ulf og sørget for null poeng. 2-2-2 på de seks siste seriekampene forteller om et ustabilt lag, men Aalesund er på fjerdeplass og har kun ett poeng opp til Viking på bronseplass før denne serierunden. 3-1-4 er ikke mer enn det må være på bortebane. Tor Hogne Aarøy er blitt skadet og er trolig ute for resten av sesongen.

Meget vrien kamp å vurdere dette, men vi har en følelse av at Hønefoss griper denne muligheten og tror ikke hjemmelaget taper. HU.

4. Rosenborg - Sogndal
Rosenborg la nedturen fra Europa League bak seg ved første anledning og ga bergenserne og Brann en oppvisning i effektiv angrepsfotball da laget knuste Brann 4-1 i Bergen sist helg. Ser i øyeblikket ut som den eneste gullkandidaten i Tippeligaen og beholdt dermed sin to poengsledelse til Strømsgodset når Tippeligaen er drøyt halvveis. Åtte poeng ned til Viking på tredjeplass. 6-2-1 er tallene hjemme på Lerkendal. Mikkel Diskerud returnerer fra Gold Cup, mens Per Verner Rønning og Fredrik Midtsjø fortsatt er skadet.

Songdal forlenget sin rekke uten tap til sju, når laget fikk en fortjent utligning på overtid hjemme mot Haugesund sist helg. At straffesparket var mer enn tvilsomt er en annen sak for Sogndal som står med 2-5-0 på sine sju siste seriekamper. Er opppe på en flott åttendeplass med sine 23 poeng, men det er bare seks poeng ned til kvalik. Søndag må svært sentrale Azar Karadas og enda mer sentrale Malick Mane sone karantene.

Sogndal mangler to av sine beste spillere til dette oppgjøret og selv om Sogndal klarte 0-0 i tilsvarende oppgjør sist sesong, tror vi Rosenborg drar denne i land. H.

5. Bryne - Ranheim
I en rekordjevn Adeccoliga (bortsett fra Bodø/Glimt på toppen) skiller det kun to poeng mellom Kristiansund på andreplass og Stabæk på sjuendeplass før denne serierunden. Bryne avanserte fire plasser og inntok tredjeplassen på tabellen etter sin 3-1 seier hjemme mot Elverum i onsdagens hengekamp og Bryne værer opprykk i øyeblikket. Pene 5-1-2 hjemme på Jæren og reiste seg umiddelbart fra bortefadesen mot Strømmen sist helg (tap 0-2).

Formløse Ranheim klarte ikke bedre enn 2-2 mot samme Elverum sist helg og det attpåtil på hjemmebane. Har ikke bedre enn 1-1-4 på sine seks siste seriekamper og selv om laget er på fjerdeplass med samme antall poeng som Bryne, er altså formutviklingen svak. Borte har laget prestert bra (6-0-2).

1-0-2 på de tre siste tilsvarende på Jæren, men nå tror vi Bryne vinner. H.

6. Elverum - Kristiansund
Skarve ni poeng har Elverum erobret på de 16 første seriekampene og i øyeblikket ser det ut som Elverum må tilbake til Oddsenligaen på direkten etter fjorårets opprykk. Sterke 2-2 borte mot Ranheim sist helg, gjorde at vi lanserte Elverum som et langskudd borte mot Bryne onsdag, men Elverum måtte reise tomhendt hjem til Hedmarken (1-3). Fortsatt er ingen kamper vunnet hjemme (0-2-6).

Kristiansund hadde mulighet til å få en liten luke til lagene bak seg sist helg, men skuffet med 1-2 tap hjemme for Stabæk. Holder fortsatt direkte opprykksplass og andreplassen på tabellen, men både Bryne og Ranheim er a poeng. Fine 4-1-2 på bortebane og i motsetning til felles nyopprykkede Elverum, har Kristiansund bitt godt fra seg. Stod forøvrig med fem strake før hjemmetapet mot Stabæk sist helg.

Håpet er nok ikke helt ute for Elverum enda og vi laget en siste sjanse søndag. HB.

7. Hødd - Fredrikstad
Hødd gjorde en flott debut i Europa, selv om det ble exit etter 1-0 hjemme og tap 0-2 borte for Aktobe. Ledet 2-0 borte mot Vard Haugesund sist helg, men var åpenbart etter sliten etter det tøffe kampprogrammet og måtte nøye seg med 2-2. Er med fof fullt i kampen om direkte opprykk og playoff og innehar sjetteplassen før helgens serierunde, men har kun to poeng opp til Kristiansund på andreplass. Hjemme på Høddvoll er tallene litt skuffende 4-0-3. Pål Andre Helland er som kjent solgt til Rosenborg.

Nedturen fortsetter for kriserammede Fredrikstad som presterte å ryke 0-1 hjemme for svake Follo sist helg. Men tross niendeplass og 22 poeng, er det kun fem poeng opp til Hødd på nederste playoffplass og ned til Ull/Kisa på nedrykk er det sju poeng. Bortetallene viser moderate 3-0-5. Lars Grorud returnerer etter rødt kort.

Normalt skal dette være en flott mulighet for hjemmelaget, og selv om Fredrikstad er istand til det meste, peker dette mot hjemmeseier. H.

8. Kongsvinger - Ullensaker/Kisa
1-5-3 på de ni siste for Kongsvinger som imidlertid imponerte med å komme tilbake fra 0-2 sist lørdag borte mot Sandefjord og berge 2-2. Men har kun fire poeng ned til Ullensaker/Kisa som legger fjerde sist og på direkte nedrykk og søndagens kamp er således uhyre viktig. 3-2-3 er tallene hjemme på Gjemselund.

Ullensaker/Kisa tok ledelsen 1-0 hjemme mot serieleder Bodø/Glimt sist helg, men det holdt ikke hjem og Kisa måtte tåle et nytt nederlag (1-2). Med 15 poeng er det dog kun to poeng opp til Strømmen på sikker plass og altså fire poeng opp til Kongsvinger. Stod med flotte 2-4-0 på de seks siste før kampen mot Bodø/Glimt. Borte er ikke tallene bedre enn 1-3-3.

Middels form på hjemmelaget, mens bortelaget er i bra form. Vi bruker alle tegn. HUB.

9. Mjøndalen - Strømmen
Mjøndalen var av mange eksperter regnet i toppen denne sesongen, men det kladdet i vårsesongen. Med tre seire på de fire siste har endelig bruntrøyene fått opp farten. Sterk borteseier mot HamKam sist helg og det er kun fem poeng opp til playoff, samtidig er det kun sju poeng ned til nedrykk. 4-0-3 hjemme på Nedre Eiker, der de to siste er vunnet.

Strømmen tok seg over nedrykksstreken sist helg da laget enkelt beseiret Bryne med 2-0. Strømmen har dermed tatt sju poeng på de tre siste, men det er hjemme på Strømmen poengene hentes (4-2-2). Bortetallene er ikke bedre enn 0-3-5.

Formsterke og normalt hjemmesterke Mjøndalen skal ha en flott mulighet til tre nye poeng mot bortesvake Strømmen søndag. H.

10. Lyn - Gjøvik FF
Så er det over til Oddsenligaen avdeling 2. Fire seire på de fem siste for Lyn som innehar tredjeplassen på tabellen etter 8-2-4 totalt. Opprykk er bare å glemme all den tid Alta står med 14 seire av 14 mulige på serietoppen og Lyn har faktisk 16 poeng opp til Finnmarks-laget. 5-1-1 er tallene hjemme i Oslo.

Gjøvik på 6. plass har ikke mer enn fire poeng opp til Lyn, men formen etter sommerpausen har ikke vært allverden. Etter fire strake seire før sommerferien, har det kun blitt ett poeng på de to første seriekampene etter ferien. 3-0-3 er tallene på bortebane.

Lyn blir storfavoritt på Tippekupongen søndag, og normalt er dette hjemmeseier. H.

11. FK Fyllingsdalen - Vindbjart
Bråstopp for FK Fyllingsdalen som etter 0-2-3 på de fem siste seriekampene, ligger tolv poeng bak serieleder Vindbjart. Meget variable 6-3-5 totalt og like variable 3-0-3 hjemme i Fyllingsdalen.

Vindbjart har etter strålende 7-3-0 på sine ti siste overtatt tabelltoppen, og det er kun Nest-Sotra som utfordrer om tittelen og opprykk. Før kveldens kamp har Vindbjart ett poeng ledelse til Nest-Sotra. Vindbjart står hittil uten bortetap (5-2-0).

FK Fyllingsdalen har nok kapasitet til å utfordre Vindbjart på hjemmebane og vi sper på med alle tegn. HUB.

12. Brøndby - Esbjerg
Dansk Superliga der Brøndby også denne sesongen har fått en tung start på sesongen og kun har kapret ett poeng på sine to første seriekamper. Motstanden har heller ikke vært den tøffeste.

Esbjerg har foreløpig skaffet seg fire poeng, men begge kampene er spitl hjemme. Slo sterke FC Nordsjælland 4-0 i seriepremieren, men maktet ikke å følge opp og røk 1-2 for Aalborg sist helg.

Det står 1-4-0 på de fem siste tilsvarende i København og vi tror ikke hjemmelaget taper. HU.

96-rekker

1. Tromsø—Vålerenga HU

2. Haugesund—Sandnes Ulf HUB

3. Hønefoss BK—Aalesund HU

4. Rosenborg—Sogndal H

5. Bryne—Ranheim H

6. Elverum—Kristiansund BK B

7. Hødd—Fredrikstad H

8. Kongsvinger IL—Ullensaker/Kisa HU

9. Mjøndalen—Strømmen H

10. Lyn—Gjøvik FF H

11. FK Fyllingsdalen—Vindbjart UB

12. Brøndby—Esbjerg HU

432-rekker

1. Tromsø—Vålerenga HU

2. Haugesund—Sandnes Ulf HUB

3. Hønefoss BK—Aalesund HU

4. Rosenborg—Sogndal H

5. Bryne—Ranheim H

6. Elverum—Kristiansund BK HB

7. Hødd—Fredrikstad H

8. Kongsvinger IL—Ullensaker/Kisa HUB

9. Mjøndalen—Strømmen H

10. Lyn—Gjøvik FF H

11. FK Fyllingsdalen—Vindbjart HUB

12. Brøndby—Esbjerg HU

Nyttige lenker for odds og tipping
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør