50 fakta om julens Premier League

Kampene. Spillerne. Faktaene. Videoene.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Den største fotballhøytiden av de alle står foran oss. Mellom ribbe og nyttårsraketter kan hele Premier League avgjøres. VI har kikket på faktaene før kampene spilles.

1. Vi starter med tabellen. Før juleferien begynner for de fleste av oss så er det Manchester United som leder Premier League. Før jul forrige sesong ledet Manchester City to poeng foran Manchester United. Året før ledet Mancheter United Sesongen før der igjen ledet Chelsea. Sist gang et lag ledet Premier League før jul, og ikke vant serien var i sesongen 2008/9. Da ledet Liverpool, som endte på en andreplass.

Her kan du spille på oddsen

2. Toppscorer i Premier League sammen med Robin van Persie før jul er Michu med 12 mål. Miguel Pérez Cuesta, som han heter, kom som kjent fra Rayo Vallecano i sommer for den nette pris av 2 millioner pund. Eller litt under en tiendedels Andy Carroll.

Michu er født i Oviedo i Spania, hvor han også starter sin karriere. Han spilte i Real Oviedo i Tercera Division og Segunda Division B før han gikk til Celta de Vigo B i 2007. I løpet av sesongen fikk han sin første kamp for Celtas førstelag, og han spilte for Celta i Segunda Division fram til 2011 hvor Rayo Vallecano hentet ham for å spille i La Liga. I sin første sesong der laget han 17 mål på 39 kamper totalt for et lag som endte på en 15.plass.

Nå, etter at han har fortsatt meteoritt-tilværelsen i Swansea nevnes han som aktuell for det spanske landslaget. Kan noen si årets kjøp?

At det bare var speiderne til Swansea som så hva han kunne er muligens overraskende. Noen flere burde kanskje fått med seg dette:

Swansea skal for øvrig spille mot Manchester United lille julaften, Reading 2.juledag og Fulham 29.desember. 1.januar møter laget Aston Villa.

3. Bleacher Report, som vi gjerne liker å bli underholdt av, har laget en liste over de største falske håpene i fotballverdenen. På listen finner du spillere som Freddy Adu, Ricardo Quaresma, Kerlon, Anthony Vanden Borre, Francis Jeffers, Federico Macheda, Neil Mellor, Paul Dalglish, Cherno Samba og en spiller vi nesten hadde glemt:

Eric Djemba-Djemba

Den kamerunske midtbanespilleren ble hentet til Manchester United i 2003, før han gikk til Aston Villa i 2005. Han fikk kun 11 kamper for Villa før han i 2007 signerte for Qatar SC, i tiden 2008 til i sommer spilte han for Odense i Danmark. Nå er han i Hapoel Tel Aviv.

Hvorfor det er et poeng i julen? Vel vi begynte å tenke på hvilke spillere som kanskje er litt av det samme: Store håp som egentlig ikke har blitt noe som er i stallene til klubbene nå. Vi vil gjerne ha forslag i kommentarfeltet!

4. For de som har lest en av disse spaltene før (takk!) så vet dere at vi er glade i siden EPLindex.com. Opta-statistikkanalysene de gjør er svært så interessant for alle fotballfans. Nå har de sett på antall skudd per mål. Av spillerne som har laget flere enn fem mål er det Gareth Bale som skyter mest uten å lage mål (8 skudd per mål). Hvem som lager flest mål per skudd?

Det er en delt førsteplass. Juan Mata har 6 mål på 21 skudd. Michu har 12 mål på 42 skudd, altså 3,5 skudd per mål.

5. Den første kampen i jula er WIgan hjemme mot Arsenal klokken 13.45 den 22.desember. På 18 kamper har Wigan vunnet 2 ganger mot Arsenal. Den 18.april 2010 vant Wigan 3-2 i serien og i ligacupen i 2006 vant også Wigan, den gangen 1-0.

Målscorer i sistnevnte kamp i sin debut var Paul Scharner. Østerrikeren med fortid i Brann er nå i Hamburger SV.

En av ungguttene som Arsene Wenger lot spille i den kampen var Quincy James Owusu-Abeyie. Han forlot Arsenal etter 2006-sesongen. Han er nå i Panathinaikos etter opphold i Spartak Moskva (på lån til blant annet Birmingham, Cardiff og Portsmouth i perioden der) og Al-Sadd.

6. Reading skal reise til Manchester for å møte City klokken 16.00 den 22.desember. Laget kommer dit etter å ha tapt 2-5 mot Arsenal, 3-0 mot Sunderland, 1-0 mot Southampton, 3-4 mot Manchester United, 1-0 mot Aston Villa og 3-2 mot Wigan.

Reading har for øvrig rekorden i en kamp med flest mål i Premier League. Den 29.september 2007 spilte Porstmouth mot Reading. Kampen endte 7-4.

Benjani spiller for øvrig i Sør-Afrika nå, for SuperSport United.

7. Sånn apropos Reading. De hadde rekorden for en kamp med flest mål før de møtte Porstmouth i 2007. Sesongen før møtte de Tottenham:

8. Og, ja, apropos Reading. Igjen. Reading har også rekorden for flest mål i første omgang. Den er fra årets sesong, og kampen mot Manchester United. Det stod 3-4 ved pause. Hvis du som nøytral fotballfan skal velge en kamp så kan det jo være interessant å se hvor mange hull i forsvaret til Reading som Manchester City klarer å finne?

9. Underholdningslaget Stoke, som har klart å lage hele 15 mål på 17 kamper skal spille på White Hart Lane mot Tottenham. De to lagene spilte mot hverandre for første gang i 1896. I FA-cupen det året vant Stoke 5-0. Tre år etter møttes de i cupen igjen. Da vant Stoke 4-1. Det var vel den gangen Stoke drev med angrepsspill.

10. Kveldskampen den 22.desember er Liverpool mot Fulham. Fulham har en seier på Anfield, den kom i fjor. Lagenes første seriemøte på Anfield skjedde i 1950. Den kampen endte 1-1. Liverpools mål ble laget av skotten Willie Fagan. Målet til Fulham ble laget av Arthus Stevens. Start your Google!

11. To lag som har overrasket svært positivt møtes også lørdag, West Bromwich Albion og Norwich. Forrige sesong vant Norwich to bortekamper mot WBA (og tapte hjemme). Nå har ikke WBA vunnet på de fire siste kampene (0 1 3), mens Norwich ikke har tapt på seks kamper (4 2 0). Er det noe rart det er en glad tv-kokk i England?

12. I form kan man i hvert fall ikke si at Newcastle er. Hadde det ikke vært for at Reading har tapt 6 av de 6 siste kampene ville Newcastle vært helt på bunn. Laget de møter i helgen er QPR, som faktisk ikke har tapt på 4 kamper. Trøsten for Newcastle-fansen får være at QPR ikke har slått laget på de fem siste forsøkene. Fattig trøst er det.

13. På den lille julaften her i Norge møtes de to toppscorerne i Premier League. Manchester United reiser til Wales for å spille mot Swansea. Det betyr at Ryan Giggs (124 år) skal spille i sitt hjemland. Vet du hva den andre waliseren i Manchester United heter?

Thomas Lawrence. Han er fra Wrexham, og har spilt for Wales U17 og U19 - og er nå reservelagsspiller på United.

Lever tippekupongen her

14. På den lille julaften skal også Aston Villa ta turen fra Birmingham til Chelsea. De fleste kan vel kanskje gå ut i fra at mannskapet til Rafael Benitez skal ha en relativt lett oppgave mot Villa. Det var det også mange som trodde i fjor. Den gangen gikk Chelsea opp i ledelsen lørdag 31.desember etter at Drogba satte inn en straffe, så utlignet Ireland tre minutter etterpå. Mot slutten av andre omgang scorte Petrov og Bent slik at Villa vant 3-1. Etter Villas imponerende kamp mot Liverpool borte skal du ikke regne denne kampen som opp og avgjort heller.

15. Den 25.desember spiser mange briter Christmas Pudding. Nå har vel ikke det så mye å si for spillerne i Premier League. Godt over halvparten av alle spillerne som spilte i fjor, faktisk nærmere 60 prosent, i den øverste divisjonen i England var ikke britiske. Likevel: Hvis du lurer på hva Christmas Pudding er så er en oppskrift som følger: 500 g rosiner, 500 g korinter, 250 g aspik, 1 1/2 dl konjakk, 500 g smør, 125 g brunt sukker, 8 eggeplommer, 150 g hvetemel, 125 g strøkavring, 1/4 ts muskatnøtt, 1 ss kanel og 2 ts muskatblomme. Nei, vi tror heller ikke at det er det Fernando Torres eller Fabio Borini spiser.

Her kan du spille på oddsen

16. Sannsynligvis spiser ikke så mange av de britiske spillerne alt for mye av det heller, for allerede den 26.desember skal de spille kamp igjen. Kampen mellom Arsenal og West Ham er utsatt fordi man streiker på t-banen, så den kan man ikke glede seg til.

17. Den kanskje mest interessante kampen den dagen er muligens Manchester United mot Newcastle klokken 16.00. Lagene har møtt hverandre 156 ganger siden første gang i 1895 (det som da var Newon Heath vant 5-1). Det er alltid morsomme kamper når topp møter bunn i jula, og overraskelser bruker å komme...

18. På kvelden samme dag kan du slenge deg på sofaen med en nøttebolle for å Liverpool spille mot Stoke klokken 20.45. Ett lag som ikke klarer å score mot ett lag som ikke scorer er vel neppe på papiret stor juleunderholdning. De siste møtene i Premier League mellom lagene har endt slik (Stoke først)

0-0

0-0

1-0

0-2

2-0

1-1

19. Stokes målscorere i år: Peter Crouch (4), Charlie Adam (2), Jonathan Walters (3), Dean Whitehead (1), Michael Kightly (2), Cameron Jerome (1), Kenwyne Jones (1) og Wayne Rooney.

20. Litt tidligere på dagen skal Norwich spille mot Chelsea. På 21 kamper har faktisk Chelsea kun vunnet 4 ganger borte mot nettopp Norwich.

Norwich har forsåvidt fått en lykketalisman på laget, kalt Alexander Tettey. Med Tettey fra start har kampene endt slik, i omvendt rekkefølge (siste kamp først):

Wigan 2-1, Sunderland 2-1, Southampton 1-1, Everton 1-1, Manchester United 1-0, Reading 0-0, Stoke 1-0, Aston Villa 1-1, Arsenal 1-0 og Chelsea 1-4. (Tettey kom også inn på i 2-5-tapet mot Liverpool, og fikk 12 minutter).

21. Everton startet sesongen godt, men har nå bare 1 seier på de siste 6 kampene. Deres andre julekamp kommer mot et lag som har slitt enda mer: Wigan. Hjemmelaget må klare seg uten en viss belgier i hele jula grunnet videodømming, eller kanskje mer grunnet hva han gjorde. Wigan på sin side har en relativt lang skadeliste før jula kommer, men håper å ha flere av de tilbake før kampene starter. Kampen mellom de to lagene starter klokken 16.00.

22. De tre lagene som rykket ned forrige sesong: Bolton, Blackburn og Wolves lå på plass 17,19 og 20 midt i romjula i fjor. Laget som ikke rykket ned, som var på en 18.plass var Wigan. I år ligger Southampton på en 17.plass, QPR har en 19.plass og Reading ligger på 20.plass. På 18.plassen ligger (før jula)... Wigan.

Her kan du spille på oddsen

23. Samlesingelen til inntekt for Hillsborough-arbeidet kan fort bli årets julelåt i England. Singelen ligger på en 2.plass på iTunes-listene, og selger mye. Singelen er nummer 1 i Norge.

24. Den første sesongen i Premier League, den gangen Football League, var i 1888/9. Serien ble vunnet av Preston North End. Av lagene som var med i den første sesongen så er Aston Villa, West Bromwich Albion, Everton og Stoke i Premier League nå. Det eneste laget som var med da som er borte er Accrington F.C. Den klubben ble laget ned i 1896. Preston spiller for øvrig i League One nå.

Det sørligste laget, altså geografisk, som spilte i serien den gangen var West Bromwich....

Preston spiller hjemme mot Bury den 2.juledag. Før julekampene begynner ligger laget på en 15.plass. Bury innehar en 23.plass.

25. Vi må en tur innom Championship også 2.juledag. Klokken 13.15 møtes to tidligere storheter: Nottingham Forest og Leeds. Klassiker er vel å si det mildt.

26. Vi hopper så til den 29.desember hvor formiddagskampen er Sunderland mot Tottenham. Hvis vi kjenner utlånsavtaler rett så vil ikke Tottenham-spiller Danny Rose uansett være aktuell for akkurat den kampen, noe kanskje Louis Saha er (han kom fra Tottenham).

27. Kveldskampen er Arsenal mot Newcastle. Lagene har 170 møter, og før julens kamp har Newcastle 66 seire og Arsenal har 66 seire. Vi kan håpe på en klassiker som denne:

28. For andre gang i julen skal bortefansen til et storlag få smake på de beste paiene i Premier League når Manchester City drar for å møte Norwich. På de 29 kamper har 14 endt uavgjort når City har reist til Norwich. Samtidig har City vunnet de fire siste oppgjørene mellom lagene (6-1, 5-1, 1-0 og 3-2).

29. Den 30.desember skal to lag fra Liverpool i ilden, samt to lag fra London. Everton spiller hjemme mot Chelsea mens Liverpool drar for å spille mot Queens Park Rangers. Everton har ikke tapt på fem hjemmekamper mot Chelsea i Premier League, så Chelsea kan også her få noe å bryne seg på. For Liverpool så er det et lag man historisk har hatt et stort overtak på.

Sjekk alle kampene på live.nettavisen.no

30. Det blir ikke mye champagne på spillerne i Premier League. Allerede den 1.januar skal lagene ut i en ny runde. Formiddagskampen er West Bromwich-Fulham, mens kveldskampen er Southampton-Arsenal. Det blir en litt lengre pause for Chelsea, QPR, Liverpool, Sunderland, Newcastle og Everton som skal spille 2.januar. Alle på kvelden (20.45 og 21.00).

31. Flest gule kort i Premier League før julekampene har Angel Rangel hos Swansea. Han har syv. Angel Rangel (si navnet mange ganger, blir bare morsommere og morsommere å si) har spilt for Swansea siden 2007. Han ble kjøpt av Roberto Martinez, som nå er manager i Wigan.

32. En litt grei ting å vite, hvis du vil satse penger på liveoddsen, er at hvis Manchester United leder ved pause så vinner de kampen. I år har de ledet ni ganger ved pause og vunnet ni ganger. I fjor var prosenten 96 (en kamp endte uavgjort hvor de ledet ved pause).

Lever tippekupongen her

33. Vet du hvilket land som har hatt nest flest spillere på banen i Premier League i år? (England leder, heldigvis). Det er Irland med 28. Frankrike har hatt 27 spillere på banen og Spania 26. Norge 3. Det samme som Kamerun og Danmark.

34. Den eldste spilleren som har vært på banen i år er Brad Friedel. I hans siste kamp den 11.november var han 41 år og 174 dager. Den eldste utespilleren? Du vet svaret, ikke sant? Ryan Giggs, selvfølgelig.

35. Yngst har Serge Gnabry hos Arsenal vært (17 år, 96 dager). Året før var det Raheem Sterling hos Liverpool (17 år, 106 dager), mens det året før der igjen var Joshua McEachran hos Chelsea (17 år og 204 dager).

36. Laget som har brukt flest spillere fra start i år er det samme laget som leder: Manchester United. 24 forskjellige spillere har startet for laget.

37. Færrest spillere har Stoke brukt. Kun 17 forskjellige spillere har vært i start-elleveren til laget.

38. Opta Liverpool er en twitter-konto en del Liverpoolfans følger. Flere burde kanskje gjøre det. Uansett, med basis i tweeten derfra den 14.desember kan vi si at den 22.desember vil det være 420 dager siden Liverpool fikk et straffemål.

39. Lurer du på om noen managere vil gå inn i 2013 uten arbeidsgiver? Vel, oddsen på at Brian McDermott i Reading overlever lenge er svært lav. Det kanskje noe overraskende for mange vil være at Martin O'Neill, Alan Pardew og Brendan Rodgers også får relativt lave odds på at de forsvinner fra jobben i løpet av sesongen...

40. Den med sikrest jobb er Chris Hughton sammen med Harry Redknapp, Sam Allardyce, David Moyes, Michael Laudrup og David Moyes.

41. Likevel: Det er verdt å merke seg at bookmakerne har sluttet å ta odds på Alex Ferguson. Ikke at jobben er usikker, men ryktene er mange om at han kan komme til å trekke seg i løpet av sesongen.

42. Apropos Reading. Favoritten til å ta over jobben der er Alan Curbishley.

43. Vi kan også nevne favoritten til å ta over Liverpool om eierne blir USA-utålmodige. Roberto Martinez heter han.

44. Favorittene hvis Ferguson gir seg? Pep Guardiola, David Moyes og Jose Mourinho. Rett bak følger Ole Gunnar Solskjær.

45. Solskjær, ja:

46. Vi må for øvrig dra fram to andre gamle United-helter: Steve Bruce og Gary Pallister, eller Dolly og Daisy som Ferguson kalte dem. Mest fordi vi kom over denne. Og, nei, vi skjønner det ikke helt vi heller.

Og, Steve Bruce? Han er jo manager for Hull City nå.

47. Sesongen 1998/9 spilte tre nordmenn for Manchester United i Premier League: Ronny Johnsen, Henning Berg og Ole Gunnar Solskjær. Eller tre? Nei, det var faktisk fire. Erik Nevland var også i United-stallen det året. Når kommer fire nordmenn til å være i en Premier League-vinnende klubb igjen?

48. Vi har lyst til å skrive litt om Newport County AFC igjen. Klubben ble stiftet i 1989, og kan nå klare å rykke opp til serien (de leder Conference). Newport er en by i Wales med 145 000 innbyggere, men med historisk bakgrunn kan det være interessant at en by som gjorde opprør mot England kan komme inn i serien...

Sjekk ut hjemmesiden deres her (hvor de skryter av 100 år med fotball, men det er dog en del forskjellige lag de da har tatt historien til)

49. Laget Newport slo i siste kamp før jul var Luton Town FC. Et lag som oppstod i 1885, og vant ligacupen i 1987/88.

50. Hvis Chelsea gjør som Benitez håper, nemlig vinner ligacupen, så vil laget komme opp på en delt andreplass med flest trofeer i den cupen. Plassen vil bli delt med Aston Villa. Liverpool leder med 8, tre foran Villa.

Lever tippekupongen her

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør