TALENTFULL: Sander Svendsen spås en stor Tippeliga-karriere.
TALENTFULL: Sander Svendsen spås en stor Tippeliga-karriere. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

Moldes gullgutt sammenlignes med Juventus-stjerne

Nå er unggutten klar for å bli klubbens førstevalg.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

TABELLTIPSET: 1. PLASS:
MOLDE:

MOLDE (Nettavisen): For de fleste ble 2014 året da de blå fra Romsdal tok «The double». For en 17-år gammel gutt fra Molde ble 2014 det store gjennombruddet og en guttedrøm som gikk i oppfyllelse.

Sander Svendsen fikk tillit av Tor Ole Skullerud, og svarte med scoring i alle de tre turneringene Molde deltok i. Selv om sesongen ble det store gjennombruddet for unggutten, er han ikke helt fornøyd med fjoråret.

- Det var helt nytt for meg å være med et førstelag på det nivået. Jeg fikk en del spilletid, men jeg hadde hatt lyst til å utrette enda mer når jeg fikk spille. Men alt i alt syns jeg det var en grei ”kom i gang”-sesong, så håper jeg på en mye bedre sesong i år, forteller den talentfulle moldenseren til Nettavisen.

Sammenlignes med Tevez
En av de som har et ekstra godt øye til talentfulle nordmenn er U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud. Han fulgte Svendsen tett under samling med G19-landslaget i fjor, og lot seg imponere.

- Han var underårig, men viste lovende takter. Det jeg har sett av han, både da og senere, vitner om en spiller med gode offensive ferdigheter og kanskje enda viktigere; stor utviklingslyst, skriver han i en SMS til Nettavisen.

- Sander er ikke den letteste å finne sammenligninger til, men han har noen egenskaper som kan minne om Carlos Tevez, fortsetter Smerud.

Unggutten er usikker, men smigret av sammenligningen.

- Jeg har ikke studert Tevez så nøye, men det er jo litt kult å høre at han ser likheter. Han er en veldig bra spiller, erkjenner 17-åringen.

Skullerud har selv vært U21-langslagstrener, og fulgt unge spillere tett. Han liker dårlig måten unge spillere fremstilles på i Norge.

- Jeg liker ikke hausingen av disse unge guttene som er 17 år og er i ferd med å slå gjennom. Sander skal få utvikle seg her, så må vi slutte å skrive det så voldsomt opp hver gang noen scorer et mål. Det blir ikke riktig, sier Molde-treneren til Nettavisen, som likevel presiserer at Svendsen er et stort talent.

Fakta: Supporterleder i Tornekrattet, Svein Erik Jenset

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Din reaksjon på Nettavisens tips?

- Det er naturlig etter den fantastiske sesongen i fjor. Vi skal kjempe i toppen.

- Hvor på tabellen ender Molde?

- Jeg tror vi tar sølv i år.

- Hvem vinner Tippeligaen?

- Jeg tror Strømsgodset tar det. Jeg er litt usikker på David Nielsen, men tror de tar gullet til slutt.

- Moldes mest undervurderte spiller?

- Mattias Moström. Det er først når han ikke er på banen du ser hvor viktig han er for laget.

- Hvilken spiller misliker du mest i Tippeligaen?

- Det er ingen som skiller seg særlig ut nå som Marcus Pedersen har rykket ned til OBOS-ligaen.

- Hvilke klubber håper du rykker ned?

- Håper ikke på noen spesielle, men tror Stabæk og Bodø-Glimt må ta turen ned en divisjon.

- Vet hva jeg kan oppnå
Svendsen har nettet fem scoringer i treningskampene i vinter, og vært blant lagets mest giftige spillere. Også på treningsfeltet han unggutten gjort sine saker bra, og nå føler Skullerud seg sikker på at 17-åringen er klar for å skape trøbbel for forsvarsspillerne i Tippeligaen.

- Sander er absolutt klar til å spille i Tippeligaen. Det har han vist gjennom vinteren og i fjor, men det er konkurranse om plassene. Tommy (Høiland) og Ola (Kamara) er også klar, fastslår Skullerud.

Til tross for konkurransen om de to plassene på topp for fjorårets seriemester har unggutten, som i 2013 ble tidenes yngste Molde-spiller i eliteserien, satt seg et klart mål for 2015-sesongen.

- Målet for sesongen må være og spille meg fast inn på laget. Også blir jo spisser målt på antall scoringer, men nå føler jeg meg klar til å ta ansvaret som kreves av meg. Jeg vet hva jeg står for, og hva jeg kan oppnå, forteller den ambisiøse angriperen.

- Hvor mange scoringer kan Molde-tilhengerne håpe på?

- Jeg har ikke tenkt på et spesielt antall, men jeg ønsker ikke å være noe dårlige enn de andre spissene i ligaen, så 10-12 mål kanskje, dersom jeg spiller jevnlig, avslører han.

Bygget muskler
Etter fjorårets sesong tok Svendsen og trenerapparatet grep for at spilleren skulle være enda bedre rustet til Tippeliga-spill den kommende sesongen. Det har gitt resultater.

- Jeg har tatt store steg på den fysiske biten, både når det kommer til kondisjon og styrke. Jeg har jobbet hardt med det i hele vinter, og det har hjulpet meg mye, sier Svendsen.

Tor Ole Skullerud ser verdien av arbeidet 17-åringen har lagt ned denne vinteren.

- Vi har jobbet en del med at han skal orke og flytte beina i 90 minutter. Han har lagt ned mye arbeid i vinterpausen, og det vises. Han har vært virkelig god i treningskampene, forteller suksesstreneren.

Skadeproblemer
Molde går inn til 2015-sesongen uten de tre spissene som spilte mest for klubben i fjorårets gullsesong. Daniel Chima Chukwu og Björn Bergmann Sigurðarson forlot klubben i vinter. I tillegg ble Fredrik Gulbransen stygt skadet i en treningskamp i februar.

Det resulterte i at Mushaga Bakenga ble hentet på lån til klubben, men åtte minutter ut i debuten for blåtrøyene røk 22-åringen akillessenen i venstre fot. Trønderen er dermed trolig skadet hele lånehoppholdet, som i utgangspunktet strekker seg til 6. august.

- Det er først og fremst veldig trist for Fredrik og «Mush», men også for Molde og Tippeligaen. Det er to profiler i norsk fotball, men vi går til seriestart med de spillerne vi har, sier Skullerud.

Til tross for den vanskelige skadesituasjonen føler Molde-treneren seg trygg på at troppen kan håndtere skadene.

- Vi har Ola Kamara, Tommy Høiland, og Sander Svendsen som er naturlige spisser. I tillegg har vi andre spillere som kan bekle plassene fremst på banen, fastslår han, og referer til spillere som Agnaldo og Mohamed Elyounoussi.

Fakta: Treningskamper og overganger

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Inn:
Eman Markovic (Lyngdal)
Thomas Kind Bendiksen (Tromsø)
Andreas Linde (Helsingborg)
Ola Kamara (Austria Wien, lån hele sesongen)
Ben Spencer (Indy Eleven, tilbake fra lån)
Fredrik Semb Berge (Brøndby, lån hele sesongen)
Mushaga Bakenga (Club Brugge, lån til 6. august)

Ut:
Björn Bergmann Sigurdarsson (utgått låneavtale, signert for FC København)
Magne Hoseth (Viking)
Espen Bugge Pettersen (Strømsgodset)
Magnar Ødegaard (Tromsø)
Daniel Chima Chukwu (Shanghai Shenxin)
Aliou Coly (Kristiansund)
Seydine Keita (utgått kontrakt)
John Cofie (utgått kontrakt)
Ole Martin Rindarøy (Start, lån hele sesongen)
Andreas Hollingsen (Start, lån hele sesongen)
Amidou Diop (Mjøndalen, lån frem til sommeren)

Treningskamper:
14.02 Midtjylland - Molde 0-2
28.02 Molde - Kristiansund BK 2-1
01.03 Molde - Sandefjord 2-1
06.03 Molde - Sogndal 5-2
11.03 Molde - HJK 1-0
14.03 Molde FH 2-3
20.03 Molde - Kalmar 1-1
24.03 Molde - Hødd 3-0
30.03 Aalesund - Molde 2-2

ANALYSE AV MOLDE:
Molde hadde stor suksess med sin 4-4-2-formasjon med offensive backer i fjor. Det gjorde at klubben tok gull i både serie og cup, samt poengrekord i Tippeligaen. Store deler av stallen som hentet edelt metal i 2014, stiller også til seriestart i blå trøye denne sesongen.

På keeperplass er Ørjan Håskjold Nyland det klare førstevalget for moldenserne. Nyland, som også er Per-Mathias Høgmos førstevalg på landslaget, hadde en strålende sesong i fjor, og ble linket bort til flere Premier League-klubber. Bak landslagskeeperen står Andreas Linde og Ethan Horvath i kø for å ta over stafettpinnen dersom landslagskeeperen skulle forsvinne til utlandet. Linde ble hentet fra Helsingborg i vinter. Han har flere kamper for aldersbestemte svenske landslag, og ses på som et stort talent i hjemlandet. Horwath har fått stor tillit under årets treningskamper, men må nok i bestefall ta til takke med en plass på innbytterbenken store deler av årets sesong.

Molde slapp bare inn 24 mål sist sesong. Forsvaret sto fjellstøtt, og blåtrøyene har klart å beholde de mest sentrale spillerne i forsvarsleddet i vinter. Stopperduoen Vegard Forren og Joona Toivio var bunnsolid sammen på høstsesongen. I tillegg har klubben har hentet Fredrik Semb Berge på et sesonglangt lån fra Brøndby.

Et av Moldes kjennetegn og viktigste angrepsvåpen er de offensive backene. Martin Linnes og Per-Egil Flo bidro med til sammen 13 målgivende pasninger og fem scoringer i fjorårets sesong, og er to av landets beste backer. Det offensive backspillet gjør det mulig for vingene å trekke inn i banen, mens backene holder bredden. Dette resulterte i mange mål av både vingene og backene i 2014. Det vil det nok gjøre også i år.

På midtbanen har romsdalingene en voldsom bredde. Harmeet Singh hadde en strålende sesong i fjor, og spilte seg inn i landslagsvarmen. Ved siden av Singh kan Skullerud velge mellom et hav av spillere, blant annet Etzaz Hussain, Daniel Berg Hestad og nyinnkjøpte Thomas Kind Bendiksen. Kind Bendiksen har vist fin form på treningsfeltet i vinter, og kan bekle alle de fire posisjonene på midtbanen. På vingene vil Mohamed Elyounoussi og Mattias Moström legge ned utallige kilometer også i år. «Moi» ble Moldes toppscorer i fjor, og blir en meget viktig brikke i det offensive spillet i jakten på flere gullmedaljer.

Husker du Joshua Gatt? Den lynhurtige vingen ble skadet midtveis i 2013-sesongen, men er nå tilbake i trening. Dersom han kommer tilbake i gammelt slag blir det som en ny signering for Molde.

Spissplassene har gitt Skullerud hodebry de siste månedene. De blå fra rosenes by går til seriestart uten de tre spissene som spilte mest for dem i jubelsesongen. Daniel Chima Chukwu og Björn Bergmann Sigurðarson har forlatt klubben, mens Fredrik Gulbrandsen er langtidsskadet.Ola Kamara og Mushaga Bakenga er hentet til klubben på lån, men også Bakenga har pådratt seg en skade som setter han ut av spill i flere måneder.

Skullerud har bekreftet at det kan bli endringer i spillestilen etter de store utskiftningene. Chima Chukwu, som var det sterke oppspillspunktet i fjor, har ikke blitt erstattet med en typisk «target man». Molde-treneren vil spille på spissenes styrker, noe som kan føre til at vi får se et Molde-lag som er mer bakromsrettet i årets sesong. Tommy Høiland og Sander Svendsen vil få mye spilletid, men spillere som Agnaldo og Elyounoussi kan også komme til å operere i en spissrolle.

På det defensive er nok Molde minst like god som da klubben tok serie- og cupgull i fjor. Midtbanen ser også meget sterk ut, men på topp må laget bygge helt nye relasjoner, noe som kan ta tid. Det vil derfor være viktig for blåtrøyene å få spissene i gang tidlig i sesongen. Dersom de klarer det har de spisser som fort kan kjempe om toppscorertittelen i Tippeligaen 2015.

Vi tror Tor Ole Skullerud får skikk på angrepsspillet, og at Molde dermed forsvarer seriegullet fra fjoråret.

Plusser:
+ Beholdt lagets viktigste spillere
+ Vinnerkultur i klubben
+ Veldig god bredde i troppen
+ Norges beste keeper
+ Stabil og god økonomi

Minuser:
- Store utskiftninger i angrepet
- Kan bli vanskelig å beholde de beste spillerne i sommervinduet

Se opp for: Sander og Tobias Svendsen
Sander Svendsen fikk sitt store gjennombrudd i Tippeligaen i fjorårets sesong. I vinter har han tatt store steg, og vist seg fra sin beste side i treningskampene. På trening har 17-åringen gjort alt rett, og sett ut som en av lagets beste spillere. Han har tatt noen steg lenger frem i køen om en av plassene lengst fremme for de blå. Unggutten kommer til så score dersom han får sjansen av Skullerud.

Tobias Svendsen er Sanders to år yngre bror, og regnes av mange som et enda større talent enn storebroren. 15-åringen har spilt treningskamper for førstelaget i vinter, og gjort sine saker bra. Skullerud utelukker ikke at lillebror-Svendsen kan få Tippeliga-debuten i år. Dersom han får spilletid kan han bli meget spennende å følge.

Tor Ole Skullerud om Nettavisens tips:
- Det er ikke så overraskende. Det må vi nok leve med etter den sesongen vi hadde i fjor, og det lever vi for så vidt godt med også, sier Skullerud.

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør