UFORSTÅENDE TIL RAMOS-KRITIKKEN: Diego Godin tror ikke Sergio Ramos hadde dårlige intensjoner da han skadet Mohamed Salah i Champions League-finalen.
UFORSTÅENDE TIL RAMOS-KRITIKKEN: Diego Godin tror ikke Sergio Ramos hadde dårlige intensjoner da han skadet Mohamed Salah i Champions League-finalen.

Egypt-Uruguay: - Slike situasjoner pleier å oppstå i fotball

Outsideren Uruguay er den første av medaljekandidatene som skal i aksjon. Fredag ettermiddag møter de Mohamed Salah og Egypt.

Kommersielt

Gårsdagens åpningskamp mellom vertsnasjonen Russland og Saudi Arabia endte 5-0 i russernes favør. 

Den store favoritten i gruppe A er likevel fortsatt Uruguay som mange tror kan nå langt i mesterskapet. At Årets Premier League-spiller, Mohamed Salah, er friskmeldt betyr imidlertid at kampen kan bli langt mer spennende enn hva søramerikanerne hadde håpet.

Salah ventet å starte

På pressekonferansen torsdag uttalte nemlig Egypt-trener Héctor Cúper at det meste tyder på at Salah blir å se i afrikanernes startoppstilling. 

– Jeg kan med nesten 100 prosent sikkerhet si at han kommer til å spille, med mindre det skjer noe uventet i siste øyeblikk. Vi er optimistiske med tanke på morgendagen, var den tidligere Inter-trenerens eksakte ord.

Manageren med argentinsk pass var også opptatt av å understreke at fotball er et lagspill. 

- Jeg har alltid trodd at i fotball finnes det ikke en person som kan gjøre alt på egenhånd. Vi har alltid snakket om laget og kommer til å fortsette å snakke om et lag, påpekte 62-åringen. 

Cúper la heller ikke skjul på at han og resten av det egyptiske mannskapet gleder seg til VM.

- Vi er veldig fornøyde og veldig glade. Etter at det har gått mange år uten at Egypt har spilt VM, så er vi her nå. Vi skal nå spille den første kampen og vi vet at det ikke kommer til å bli lett. Vi vet at vi hele tiden må tenke og være organsiert. 

Til slutt tonet Cúper ned forventningene til eget lag. 

- Vi kommer til å møte de beste av de beste, og da mener jeg ikke bare de beste landslagene i verden, men også de aller beste spillerne. Det eneste vi ønsker - og det vi har forberedt oss til - er å gjøre en god innstats. 

Utover Mohamed Salah, vil også Arsenals 25 år gamle midtbanespiller Mohamed Elneny starte mot Uruguay. De grønnkledde er ventet å stille i en 4-2-3-1-formasjon. 

De to West Bromwich-midtstopperne, Ali Gabr og Ahmed Hegazi, vil utgjøre Cúpers midtforsvar. Bortsett fra det er egypterne relativt tynt besatt. 

Et kjennetegn ved de røkledde og lagene Cúper har trent tidligere er imidlertid at de er gode defensivt. Egypt har bare sluppet inn 20 mål på 35 kamper under argentineren. 

Har ikke sentrert forberedelsene rundt Salah

På tross av Salahs utrolige sesong, benekter Uruguay- og Atlético Madrid-stopperen Diego Godin for at Egypts nummer ti har vært en viktig del av søramerikanernes forberedelser. Det var i alle fall det 32-åringen sa på pressekonferansen torsdag. 

- Vi har vært i Uruguay og har i lang tid forberedt oss til verdensmesterskapet. Disse forberedelsene er åpenbart ikke avhengige av en spesiell spiller. Det er klart at vi vet han at han er en kjempegod spiller og at han er viktig for deres lag, men vi konsentrerer oss om de tingene som Uruguay kan gjøre. 

Forsvarsbautaen, som har vært en betrodd mann i Diego Simeones Atlético Madrid-lag, fikk også spørsmål om han ville ta i bruk samme knep for å stoppe Salah som Sergio Ramos gjorde i Champions League-finalen. 

- Jeg tror ikke at det var noen dårlige intensjoner i den situasjonen der. De er tross alt fotballspillere. Det så ut som en av mange situasjoner som pleier å oppstå i fotballkamper. Se på meg for eksempel. Jeg mistet tre tenner på en slik måte. Hva skal jeg si? Det er slikt som skjer i fotball.

Godin refererte til en La Liga-kamp mot Valencia. Stopperen måtte nemlig ut etter en duell med Neto, Valencias sisteskanse. Resultatet var tre mistede tenner og en hurtigoperasjon. 

Det siste spørsmålet den 187 cm høye Uruguay-kapteinen måtte svare på var relatert til manageren hans, 71 år gamle Óscar Tabárez. En tysk journalist ønsket å vite om det var noen forskjell på å bli trent av en så gammel trener sammenlignet med yngre trenere som Diego Simeone. 

- Manageren (Tabárez, journ.anm.) har vært med oss en god stund. Han behandler oss med respekt hver dag. Simeone er en klubbtrener, så de er forskjellige trenere i ulike situasjoner. Her på langslaget har vi Tabárez som vi har den største respekten for og som vi lærer av hver dag. 

28 år uten VM

Det er 28 år siden «Faraoene» sist var i VM, og det er ventet at landet vil være på stand by-modus. 

«La Celeste» kvalifiserte seg i både 2010 og 2014. Uruguayanerne imponerte stort i 2010 da de overrasket en hel fotballverden ved å ta seg  helt til semifinalen. Sist VM røk de imidlertid ut i åttendedelsfinalen mot Colombia, som var overraskelseslaget den gang. 

På tross av at b ookmakerne holder uruguayanerne som en soleklar favoritt, har ikke de lyseblå vunnet en åpningskamp på 48 år. Etter 1970 har de deltatt i seks verdensmesterskap, men hver gang har deres første kamp endt med uavgjort eller tapt (0-3-3). 

I VM 2014 tapte de 3-1 for Costa Rica, selv om de også da var store favoritter. 

I følge FIFA.com er de to lagene ventet å starte med følgende lag.

Egypt: Mohamed El Shenawy; Ali Gabr, Ahmed Hegazy, Ahmed Fathi, Mohamed Abdel Shafi; Tarek Hamed, Mohamed El Neny, Mahmoud Trezeguet, Abdulla Said; Ramadhan Sobhi, Marwan Mohsen.

Uruguay: Fernando Muslera; Guillermo Varela, Jose Maria Gimenez, Diego Godin, Martin Caceres; Nahitan Nandez, Matias Vecino, Rodrigo Bentancur, Giorgian De Arrascaeta; Edinson Cavani, Luis Suarez.

Kampstart er 14:00.


sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør