MÅLSCORERE: Vanligvis duellerer de om toppscorertittelen i Premier League. På lørdag er det gullstøvelen i VM de sikter mot. 
MÅLSCORERE: Vanligvis duellerer de om toppscorertittelen i Premier League. På lørdag er det gullstøvelen i VM de sikter mot. 

En meningsløs kamp for alle unntatt disse to

Belgia og England var de to tapende landene i VM-semifinalene, men de drar ikke hjem av den grunn. Lørdag ettermiddag møtes de i bronsefinalen.

Kommersielt

Ingen kamper er så bitre som bronsefinalen. Mens man i individuelle idretter anser bronser som et samleobjekt, er det på ingen måte slik i fotball-VM. 

Riktignok vil både England og Belgia gå på banen med et ønske om seier, men det er simpelthen fordi det ligger i spillernes natur å ville vinne. Selve bronsemedaljen er det nok få av dem som tenker på. 

Hvem husker for eksempel hva stillingen ble forrige gang det var bronsefinale i VM? Enkelte husker ikke engang hvilke to lag som spilte kampen. 

Det er Nederland som er regjerende bronsemedaljører. «Oranje» slo vertsnasjonen Brasil 3-0 i bronsefinalen etter scoringer av Robin van Persie, Daley Blind og Georginio Wijnaldum. 

Brasilianerne gjorde seks endringer i startoppstillingen sammenlignet med de elleve startet semifinalen mot Tyskland. Kampen ble spilt på Estádio Nacional de Brasília Mané Garrincha, som ligger 1.165 km med bil unna Estadio Maracanã hvor finalen ble spilt.

Bronsefinale er med andre ord lite annet enn en påminnelse om hvor nærme man kom en karrieretoppende finale, men samtidig også hvor fjernt en gullmedalje i realiteten er. 

Som England-treneren Gareth Southgate sa på pressekonferansen etter tapet mot Kroatia i semifinalen: 

- Helt ærlig er det en kamp som ingen av lagene vil spille. 

For England-kapteinen Harry Kane og Belgias tankspiss Romelu Lukaku er imidlertid lørdagens oppgjør litt viktigere enn for resten av spillerne. 

Kampen om gullstøvelen 

Tottenham-stjerne Harry Kane er den soleklare favoritten til å bli toppscorer i VM 2018. 24-åringen scoret to mål mot Tunisia i første gruppespillskamp og tre da England beseiret Panama 6-1. Spissens eneste scoring i sluttspillet kom mot Colombia i åttendedelsfinalen.

Dermed står Kane med seks mål før lørdagens oppgjør. Det er to mer enn alle andre spillere i VM, men toppscorertittelen er ikke sikret av den grunn. 

Det er tre spillere som har funnet nettmaskene fire ganger: Cristiano Ronaldo, Romelu Lukaku og Denis Cheryshev. 

Belgia-spissen Romelu Lukaku er med andre ord den eneste av de nevnte som fortsatt er i Russland og kan stjele gullstøvelen fra Kane. To Lukaku-scoringer mot England og de to ligger likt.

Oddsen for at den 25 år gamle Manchester United-spissen scorer to mål er 6,75. 

Dersom det skulle skje vil først antall straffemål bli avgjørende. Kane har tre straffemål så langt. To kom mot Panama i gruppespillet og et i Colombia-kampen. 

Lukaku har på sin side ingen scoringer på straffe. Det betyr at to mål vil være nok for den høyreiste United-spissen.  

Oddsen for et Lukaku-hat trick ligger på 27,0 fredag ettermiddag. 

Det er også en teoretisk mulighet for at Antoine Griezman melder seg på. Frankrikes hengende spiss har tre scoringer og to assists så langt i mesterskapet. Skal han vinne gullstøvelen, må han likevel gjøre noe som kun en person har klart noen gang; nemlig score hat trick i en VM-finale.

Geoff Hurst gjorde det da England vant VM i 1966.

Også Kylian Mbappe har tre scoringer, men 19-åringen har ingen målgivende pasninger.

Sist gang toppscorertittelen ble delt var i USA-VM 1994. Da endte både Russlands Oleg Salenko og bulgareren Hristo Stoichkov på seks mål og en målgivende. 

Oddsen for at Harry Kane scorer ett mål og samtidig omtrent sikrer seg gullstøvelen er 2,15 fredag ettermiddag.

Belgia-England begynner klokken 16:00.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør