Foto: Getty Images/Allsports

Kan Luton komme tilbake mot toppen?

Ligacupvinner i 1988, og i førstedivisjon i 1992. Nå vil laget opp igjen.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Luton Town Football Club ble stiftet i 1885, og fem år senere ble klubben den første profesjonelle fotballklubben sør i England. Klubben var i den engelske ligaen fra 1897 til 1900, da klubben måtte trekke seg på grunn av finansielle problemer. Et spøkelse som kom igjen noen år senere.

Første gangen klubben nådde toppdivisjonen i England var i 1955-56, og i 1959 spilte Luton i FA-cupfinalen. Det ble nedrykk i 1960, og i 1965 spilte klubben på fjerde nivå. Ni år senere var likevel heislaget tilbake i toppen.

Ny opptur etter en nedtur kom da klubben vant andre nivå i 1982. Klubben rykket opp på øverste nivå og vant ligacupen i 1988 (mot Arsenal).

I 1992 ble det så nedrykk fra det som da het førstedivisjon for siste gang. De finansielle spøkelset kom tilbake for å skremme Luton nedover i serien fra 2007, og klubben rykket rett nedover i divisjonssystemet. I 2009 rykket Luton ut av ligasystemet for første gang på 89 år.

Nå prøver klubben å komme seg opp igen i det gode selskap fra Conference. Før kampen tirsdag 12.februar borte mot Dartford ligger klubben på en 7.plass med seks poeng opp til kvalifiseringsplass - da med to kamper mindre spilt enn Forest Green og Kidderminister.

Paul Buckle, manager

Manager for laget er Paul Buckle, som har hatt en lang og relativt broket fotballkarriere bak seg som midtbanespiller for lag som Exeter (fire ganger), Northampton, Wycombe, Colchester, Weymouth og Tiverton Town. Han var manager for Bristol Rovers i sesongen 2011/12 etter en relativt suksessfull tid som Torquay-manager (2007-11). Buckle tok over Luton 95 dager etter at han fikk sparken fra Bristol Rovers i januar 2012.

FA-cupen 2012/13

I årets FA-cup skal Luton spille i femte runde mot Millwall. Luton er det laget fra lavest nivå som fortsatt er med i cupen. Luton har slått ut Norwich (1-0 borte), Wolves (1-0 hjemme), Doncaster (2-1 hjemme) og Nuneaton (2-0 borte).

Dagens spillere

Kaptein for laget er den tidligere Tottenham-unggutten Ronnie Henry. Forsvarsspilleren klarte aldri å slå seg inn på laget til Tottenham, og fikk det vel ikke til som spiller før han gikk til Stevenage i 2005. Der var han i syv år før han før årets sesong signerte for Luton.

Målene for Luton er i inneværende sesong laget av spissene Scott Rendell (11), Andre Gray (11) og Stuart Fleetwood (10).

Rendell er en 26 år gammel spiller som begynte sin karriere i Reading, men kom aldri inn på førstelaget der. Utlån til Aldershot, Forst Green Rovers, Hayes og Crawley Town førte til slutt til at Crawley signerte ham. Der var han en halv sesong før han gikk til Cambridge, hvor han faktisk laget 17 mål på 29 kamper - men ble igjen utlånt til Peterborough. Nok en gang slo han ikke igjennom og ble lånt ut til Yeovil, Cambridge og Torquay før han ble solgt til Wycombe Wanderers før 2010-sesongen. Der var han også en del på utlån, til Bristol Rovers og Oxford United. Før 2012-sesongen signerte han altså for Luton. Hvis du teller med alle inngåtte kontrakter på overganger og lån har han skiftet klubb 18 ganger, selv om det i to tilfeller har vært signering fra lån - og at enkelte klubber har hatt ham signert flere ganger.

21 år gamle Andre Gray spilte sine ungdomsår for Shrewsbury før han gikk til Hinckley United før 2010-sesongen. Han er ny i Luton fra sommeren 2012.

Waliseren Stuart Fleetwood har 15 u-kamper for Wales, og begynte karrieren i Cardiff. Han var også en kort tid innom Charlton (uten å få førstelagskamper). Fleetwood kom til Luton før 2011-sesongen.

Et helt nytt lag

Som du kanskje kan lukte av de tre spissene er det mange nye fjes fra forrige sesong for Luton. 24 nye spillere, inklusive to fra egen U19-stall, er fasiten totalt for Luton i år. Tar du med at 28 spillere har forlatt Luton fra sesongen 2011/12 så er det snakk om en total utskiftning av laget.

Motstanderen: Dartford F.C.

Dartford F.C. ble startet i 1888, men har aldri spilt i det engelske ligasystemet. Klubben rykket opp fra Conference South foran årets sesong, og innehar en tiendeplass i Conference før kampen mot Luton.

Oddsen på Luton mot Dartford er 1.95. Du kan spille på den, og svært mange andre Conference-kamper her.

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør