MER JUBEL I ÅR?: Ross Barkley og Romelu Lukaku hadde en mellomsesong i fjor.
MER JUBEL I ÅR?: Ross Barkley og Romelu Lukaku hadde en mellomsesong i fjor. Foto: Peter Byrne (Pa Photos)

- Everton er som en sovende kjempe

Fjorårssesongen ble veldig ustabil for Everton, men fansen håper de hever seg i år.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

TABELLTIPSET: 8. PLASS - EVERTON:

Det var knyttet store forventninger til Everton før forrige sesong. Men det startet katastrofalt og klubben berget så vidt en 11. plass - etter en sterk vårsesong.

- Forrige sesong var veldig skuffende på alle mulige måter. Litt tynn stall, mange skader og Europa League var de hovedproblemene vi hadde, sier Helge Grunnevåg fra Evertons norske supporterklubb.

Europa League slipper de å bekymre seg for denne sesongen. I tillegg er de første signeringene allerede i boks, og sjefen Roberto Martinez har ønsket to spillere til.

En viktig del av deres overgangssommer er imidlertid å beholde deres nøkkelspillere. Spesielt John Stones har blitt koblet til Chelsea og andre storklubber.

Les også: Sjekk ut Nettavisens nye Premier League fantasy-spill!

- Han har nylig signert ny kontrakt, og vi føler nok at han er verdt enorme summer. Det blir ikke billig å kjøpe Stones, sier Grunnevåg, som håper og tror at 21-åringen blir på Goodison Park.

Everton har gått fra å være en selgende klubb til en klubb som kan kjøpe mer. Romelu Lukaku ble kjøpt før forrige sesong til overgangsrekord, og de er ikke tvunget til å selge spillere - som før, da de måtte selge for eksempel Wayne Rooney til Manchester United i 2004.

- Martinez er rett mann
Roberto Martinez kom til klubben og leverte fantastiske resultater den første sesongen, men slet stort i fjor.

- Jeg tvilte litt da Martinez ble ansatt, men nå er jeg mer overbevist. Han er en rolig og smart type, og han er en bedre type enn det for eksempel David Moyes er, sier Everton-supporteren.

PS! Alle serierundene i Premier League vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo. Klikk her for å registrere deg på TV 2 Sumo (lenke til ekstern aktør)!

Han tror spanjolen er den rette til å løfte Everton videre opp på tabellen, og han har gjort veldig mange valg som er populære. Å hente unge spillere og ansette legenden Duncan Ferguson i trenerteamet har blitt godt tatt imot av fansen.

- Vi er litt som en sovende kjempe. Nå er det virkelig noe på gang, og Martinez kommer nok til å reise seg etter den svake fjorårssesongen, sier han.

Troppen som helhet mener Grunnevåg er for tynn, og håper de to sommersigneringene Martinez snakker om er en midtstopper og en spiss.

Annonse: Kjøp fotballbilletter til Premier League og andre ligaer her!

- Romelu Lukaku trenger en spiss til som kan gi ham konkurranse, mens det i midtstopperleddet er altfor tynt, analyserer Grunnevåg.

Han er optimist før sesongen og tror det er en flott sesong på trappene. Uansett blir den bedre enn den forrige, melder han.

- Jeg tipper vi ender mellom 5. og 8. plass neste sesong, sier han.

Stoke fortsetter der de slapp, og møter Liverpool hjemme den første kampen. At de åpner med seier står til 3,10 i odds hos Norsk Tipping.

Overgangsaktivitet:
Gerard Deulofeu (21) fra Barcelona, ving til 4 millioner pund.
David Hene (19) fra Olympiakos, midtspiss til 200.000 pund.
Tom Cleverley (25) fra Manchester United, gratis midtbanespiller.

Den store overgangen er utvilsomt Deulofeu fra Barcelona. Den unge vingen har bøttet inn mål på juniornivå, men har slitt med å bryte ordentlig gjennom på det øverste nivå.

Uansett: Å sikre seg Deulofeu til den summen er en relativt risikofri overgang. Og sportslig har den enormt potensial.

Han tilfører X-factor i troppen og kjenner klubben godt fra sitt låneopphold her for et par sesonger siden. På alle mulige måter er han et godt kjøpt!

PÅ GANG: Gerard Deulofeu (i hvitt) blir jaget av Arsenals Santi Cazorla i en treningskamp.

Tom Cleverley kjenner også nivået godt, og leverte godt mot slutten av sesongen for Aston Villa i fjor. Han er imidlertid svært skadeplaget, men han er gratis og det er alltid bra.

David Henen er et relativt ubeskrevet blad og er hentet for fremtiden.

Totalt sett et godkjent vindu så langt, men det viktigste er som skrevet å beholde sine stjernespillere. I tillegg savnes et par spillere, men det er grunn til å tro at Everton ikke er ferdige på markedet.

Nettavisens vurdering

Målvakt
Tim Howard holder fortsatt nivået og var tidvis en menneskelig mur forrige sesong. Amerikaneren har blitt enda bedre med alderen.

Denne sesongen vil han utvilsomt være en pålitelig og god målvakt. Backupen Joel Robles er ikke god nok.

Forsvar
Her er det tynt! Martinez har i skrivende stund valget mellom John Stones og Phil Jagielka på midtstopperplass - og det er det. Visst finnes det juniorer, men de er ikke gode nok til å få mye tillit ennå.

SENTRAL: John Stones blir viktig.

Nå skal det sies at både Jagielka og Stones er av svært høy kvalitet. Førstnevnte er kaptein og fortsatt like god, mens Stones viste hvorfor han er så ettertraktet forrige sesong. En spiller for fremtiden som forhåpentligvis - for Everton - forblir på Goodison Park.

På backene er de også godt rustet. Seamus Coleman og Leighton Baines er trolig ligaens beste backpar og de er også det fremste angrepsvåpen når de er i form. To komplette backer, som er uvurderlige for dette laget.

Tony Hibbert og Bryan Oviedo tilfører bredde og er ikke dårligere enn at de kan roteres inn i blant.

Totalt sett er dette er veldig sterkt ledd, men midtstoppere trenger de. For hva er planen om en blir skadet eller solgt?

Midtbane
Også på midtbanen er det god dekning hos Everton. Darron Gibson har vært svært skadeplaget de siste sesongene, men har før vist hva han er god for.

Muhamed Besic fikk ikke virkelig vist seg frem i fjor, men klarte likevel å demonstrere sitt gode touch og gode overblikk. Det forventes imidlertid mer av han denne sesongen.

James McCarthy kan best beskrives med ett ord: Bunnsolid. Han gjør nesten aldri feil og er en fantastisk kraft i sitt lag. Nær komplett som sentral midtbanespiller. Og på vei inn i sin beste alder.

Gareth Barry kan muligens være på vei nedover med sine 34 år, men han er fortsatt en autoritet på og utenfor banen. Veldig uspektakulær, men gjør jobben på glitrende vis.

I tillegg kommer Tom Cleverley, som absolutt er god nok til å konkurrere med de ovennevnte.

En gammel Strømsgodset-kjenning er også i troppen, men det er lite sannsynlig at Francisco Junior blir mye å se i Premier League denne sesongen.

Ross Barkley har tidligere demonstrert sine enorme ferdigheter, men hadde en tidvis svak sesong i fjor - som alle andre. På sitt beste er han umulig å stoppe, og har funnet tonen godt med Lukaku. The best is yet to come fra Barkley!

Det spørs imidlertid om det beste alt har vært for Leon Osman. Han har vært lojal og halvgod, nå er han 34 og langt over toppen.

Steven Pienaar har slitt mye med skade og ikke kommet ordentlig i gang de siste sesongene. På sitt beste er han god - men det begynner å bli lenge siden sist.

Mannen bak den berømte finten «the McGeady spin», Aiden McGeady, viste frem et skudd- og innleggsben av høyeste kvalitet forrige sesong. Men han bidrar lite til det defensive og blir ofte en hemsko. God å ha i troppen, dog.

Så fremt Kevin Mirallas blir i klubben, han har vært linket heftig bort, har han mye å revansjere fra forrige sesong. Belgieren har mye fotball i seg, dog - og er en nøkkelspiller. Fantastisk skapende kraft på sitt beste.

Ja, dette ble en lang liste. Everton har ingenting å bekymre seg for hva midtbanen angår!

Angrep
Romelu Lukaku - mye hviler på hans skuldre. 22-åringen ble kjøpt for en rekordstor sum før forrige sesong, men leverte på ingen måte. Nå er han forhåpentligvis uthvilt og det samme blir hans lagkamerater, så det er all grunn til å forvente mye av den enormt kraftfulle spissen.

Arouna Koné fikk vise seg frem i fjor. Og er ikke god nok.

Steven Naismith er en uhyre populær spiller i Everton, men det er aller mest for det han gjør utenfor banen. På banen er han anvendelig men ordinær, og kan brukes til å snu kampbilder.

Dette laget skriker etter en som kan utfordre Lukaku på spissplass.

Manager
Roberto Martinez fikk et drømmeår etter han ble ansatt i Everton, men har mye å revansjere etter fjorårssesongen.

TENKEREN: Roberto Martinez i kjent positur.

Han er imidlertid en taktisk klok og pragmatisk manager, som står for en attraktiv og offensiv spillestil med pasninger i lengeretningen. Spanjolen har prøvet og feilet, men har et uhyre klokt fotballhode.

Og han er ung. Everton har sikret seg en fremtidig stormanager, og han er rett mann for dette laget. Spesielt morsomt er det hvordan han satser på unggutter.

Se opp for: I år som i fjor skriver vi John Stones. Han har allerede bevist seg verdig, men er stadig 21 år. Og vil få enormt med ansvar denne sesongen.

Det er mange spennende spillere under 21 år i Everton, men per dags dato virker Stones å være den som har mest å by på i A-lagssammenheng.

Plusser:
+ Ung tropp med mange, spennende spillere.
+ Mister Europa League-turene til fjerne strøk og det vil minske slitasjen i laget.
+ Har mindre forventninger enn forrige sesong, og er igjen i en utfordrerposisjon.

Minuser:
- Troppen er for tynn og de er uhyre sårbare for skader og slitasje.
- Er altfor avhengig av Romelu Lukaku for å score mål.

Konklusjon:
Det kan ikke være noen tvil: Marerittsesongen i fjor blir ikke gjentatt. Men jobben er ikke helt gjort for Everton, som er nødt til å handle for å øke bredden i troppen.

Så langt har de klare å beholde sine attraktive unggutter, og det er bra. Fortsetter de slik, kan Martinez toppe laget med et solid mannskap.

Sannsynligvis er det mye revansjelyst på Goodison Park og det bør de klare å omsette i resultater. De hever seg fra i fjor og vi tror de ender på 8. plass.

Klikk her for å gå til det komplette tabelltipset.

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør