KLAR TALE: Newcastle-fansens misnøye nådde nye høyder forrige sesong.
KLAR TALE: Newcastle-fansens misnøye nådde nye høyder forrige sesong. Foto: Nigel French (Pa Photos)

- Hele byen ligger i en dvale

Manager Steve McClaren har en tøff oppgave med å vekke engasjementet i fotballbyen Newcastle.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

TABELLTIPSET: 11. PLASS - NEWCASTLE:

Forrige sesong var nær å ende i katastrofe. Før den siste serierunden hadde Newcastle tapt ti kamper på rad og lå an til nedrykk. Det ble det ikke - men Newcastles styrtrike eier Mike Ashley ble likevel byens mest forhatte mann under sesongen.

- Misnøyen mot Mike Ashley har roet seg litt ned, nå som han bruker penger. Under hele forrige sesong florerte misnøyen på sosiale medier, men denne sommeren har det vært rolig, sier Audun Hageskal fra Newcastles norske supporterklubb.

Likevel sier Hageskal at sesongkortsalget går tråere enn før. Tidligere var det store problemer med å få tak i et sesongkort - nå sliter klubben med å selge dem.

- Det er en protestaksjon, og det er et tegn på at roen rundt klubben ikke har senket seg helt. Mangeårige supportere er misfornøyde med situasjonen, og jeg tror ikke et par store kjøp vil endre på det alene, sier supporteren.

Les også: Sjekk ut Nettavisens nye Premier League fantasy-spill!

Men hvis klubben bruker penger og resultatene kommer tilbake, kan det bli et stemingsskifte.

- Entusiasmen rundt klubben er ikke borte, men det virker som hele klubben er i en dvale. Innbyggerne registrerer hva som skjer, men befinner seg for tiden i et likegyldig vakuum. Man gidder ikke lenger irritere seg over tap, det er blitt som forventet, sier Hageskal pessimistisk.

Rett til å være kravstore
Han sier at det ville vært ufattelig deilig å få tilbake gløden og engasjementet i byen og klubben.

- Kanskje Steve McClaren er typen til å få det til. Men med de ressursene det er tilgjengelig i klubben, har fansen rett til å være kravstore, mener Hageskal.

Det uttalte målet er å kjempe om topp åtte i Premier League og kamp om cuptrofeer.

- Og det er overkommelig - spesielt topp åtte i ligaen skal vi klare, om vi gjør de riktige valgene i sommer.

Sommeren har så langt vært rolig på overgangsfronten, men de har likevel rukket å signere et par veldig ettertraktede spillere: Giorginio Wijnaldum fra PSV og Aleksandar Mitrovic fra Anderlecht.

- Det har vært en ganske overraskende pengebruk til Mike Ashley å være. Men vi skal ikke ta helt av, for han lovte økt pengebruk mot slutten forrige sesong, melder Hageskal.

NB! Alle serierundene i Premier League vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo. Klikk her for å registrere deg på TV 2 Sumo (lenke til ekstern aktør)!

- Kjøp eller forsvinn
Han tror ikke den rike og mektige eieren hadde noe valg, for mer sparing hadde bare eskalert misnøyen ytterligere.

- Det var egentlig litt kjøp eller forsvinn.

Hageskal tror den nye manageren Steve McClaren har overbevist Ashley om at noe må gjøres med troppen.

- Men jeg må innrømme jeg var skeptisk til McClaren da han ble ansatt. Ikke fordi han er en dårlig manager, men fordi han kanskje flyter litt på gamle trofeer. Vi hadde heller hatt en som er litt mer «up and coming», sier Hageskal.

Newcastle-supporteren håper at McClarens stabilitet vil smitte over på laget. Forrige sesong var de uhyre ustabile, men McClarens erfaring kan forhåpentligvis bøte på det.

Newcastle åpner sesongen hjemme mot Southampton. At de åpner med seier står til 2,60 i odds hos Norsk Tipping.

Overgangsaktivitet:
Georginio Wijnaldum (24) fra PSV, midtbanespiller til 14 millioner pund.
Aleksandar Mitrovic (20) fra Anderlecht, spiss til 13 millioner pund.

Her har Newcastle sikret seg spillere mange siklet på! Men likevel er det liten tvil om at kanskje helst hadde ønsket seg en spiller som Yohan Cabaye, som leverte strålende for zebraene et par år tilbake.

Uansett: I Wijnaldum har Newcastle sikret seg en anvendelig og etter hvert ganske erfaren midtbanespiller. Han har nettet totalt 63 ligamål over 220 kamper for PSV og har fått med seg 20 landslagskamper for Nederland siden debuten i 2011.

Wijnaldum kan spille både midtbanespiller og offensiv midtbanespiller.

I tillegg er Mitrovic en av de mest spennende, unge spissene i Europa i dag. Han har levert stødig for Anderlecht i flere sesonger og er ennå bare 20 år gammel.

Først og fremst er det fysikken som er hans fortrinn, men han besitter også god målteft og avslutteregenskaper. Så god er han, at fotballekspert Tor-Kristian Karlsen meldte dette på Twitter etter overgangen:

Ellers fikk den noe nonchalante sparkingen av Ryan Taylor og Jonas Gutierrez mye oppmerksomhet. I tillegg har de sendt ut Sammy Ameobi på lån til Cardiff og solgt Davide Santon permanent til Inter.

Ikke det mest spennende overgangsvinduet, dette. Vi får se hvordan stallen ser ut totalt sett.

Nettavisens vurdering:

Målvakt
Bakerst vil Tim Krul på sedvanlig vis styre skuta. Han er en stor stjerne i Newcastle og holder tidvis svært stor klasse. Kan finne på mye rart, men jevnt over en veldig solid målvakt.

Karl Darlow blir en bedre backup enn Rob Elliot var i fjor. Darlow leverte solide på lån i Nottingham Forest i forrige sesong.

Forsvar
Fabricio Collocini blir ikke noe yngre, men selv som 33-åring er han den ubestridte lederen og en nøkkelspiller i hjertet av forsvaret. En undervurdert stopper, som har et klokt fotballhode.

Ved siden av argentineren, vil Mike Williamson og Steven Taylor nå møte konkurranse fra den spennende Jamaal Lascelles. Lascelles var forrige sesong med Darlow på lån i Nottingham Forest og gjorde sine saker ekstremt godt. 21 år gammel og veldig lovende for fremtiden til Newcastle-forsvaret.

Williamson spilte mye ved siden av Collocini i fjor, men er ikke en god Premier League-stopper. Her har Newcastle en jobb å gjøre. På backplass virker Daryl Janmaat og Paul Dummett å være ubestridte startere. Spesielt Janmaat spilte en god sesong i fjor og er like god offensivt som defensivt.

SJEF: Fabrizio Coloccini.

Midtbane
Midtbanen til Newcastle er veldig godt befolket. Spillere som Cheik Tioté, Moussa Sissoko, Vurnon Anita, Jack Colback, Siem de Jong og Rolando Aarons vil alle sloss med nysigneringen Wijnaldum om en sentral midtbaneposisjon.

Her er det mye muskler og kraft, med Colbacks pasningsfot som en X-faktor. I Newcastles store formperiode forrige sesong var Moussa Sissoko en virkelig gigant, og på sitt beste er han blant Premier Leagues aller beste midtbanespillere.

Det blir et skikkelig rotterace i kampen om startplassene i denne lagdelen og McClaren har et skikkelig luksusproblem her. For det er ikke noen av de nevnte som vil si seg fornøyd med en plass på benken. Uansett er denne bredden en veldig stor styrke hos dette Newcastle-laget.

Angrep
Kamp blir det også for spissene. Papiss Cissé vil føle at han er selvskreven på laget, men hans lange perioder med måltørke er et problem. Ayoze Pérez viste mange glimt av storhet forrige sesong, men er for lett å utkonkurrere fysisk.

Emmanuel Riviere var uhyre ineffektiv forrige sesong, og tok var på svært, svært få av sjansene sine.

I tillegg finnes Remy Cabella, Yoan Gouffran og Gabriel Obertan, som alle vil håpe at det finnes plass til dem i lagoppstillingne. Dette er alle solide spillere som har bevist hva de er gode for, men alle hadde en uhyre tung sesong i fjor. Men igjen: Det hadde hele laget.

Aleksandar Mitrovic har potensial til å bli en skikkelig nøkkelspillere for the Toons. For serberen har en komplett pakke som spiss, og fysikken gjør ham kapabel til å ta Premier League med storm. Newcastle har savnet en stabil målgarantist, Mitrovic kan være den mannen.

GOOOAL: Aleksandar Mitrovic har et scoringspress fra første spark på ballen.

Manager
Manager Steve McClaren var et rutinert og forutsigbart valg som erstatter for John Carver - og mange, mange hakk opp rent kvalitetsmessig. Carver kunne sørget for tidenes katastrofe forrige sesong.

Steve McClaren er kanskje mest kjent for å ha ledet England til å ikke kvalifisere seg til 2008-EM, men har levert spennende resultater hos for eksempel Twente - som han vant seriegull med i Nederland. Da var det en spennende 4-3-3-formasjon som sikret seieren. Han har imidlertid hatt noe stang ut de to siste sesongene i Derby.

GULLGUTT: Jamaal Lascelles, her fra tiden i Nottingham Forest.

Newcastle-spillerne kan glede seg til å starte sesongen med en ordentlig trener og ikke John Carver. McClaren kjenner landet godt og er ikke et dårlig valg - om enn ikke det mest spennende de kunne gjort.

Se opp for: Jamaal Lascelles (21) har allerede fått tillit i sesongoppkjøringen og har en fart og teknikk som alle managere ville satt pris på. Dette er hans første sesong på det øverste nivået, men han har forutsetninger for å ta store steg i midtforsvaret denne sesongen.

Plusser:
+ Stor bredde i laget, lite utskiftninger i spillerstallen sørger for kontinuitet.
+ Hentet en erfaren manager som vet hva han går til.
+ Det kan ikke bli verre enn forrige sesong.

Minuser:
- Mike Ashley vil alltid sørge for at han er en uhyre upopulær eier. Og uansett hvordan man vrir og vender på det: Det er ikke positivt for en klubb å ha en slik eier.
- Mangler målgarantisten.
- Gikk ut av forrige sesong med ekstremt dårlig stemning. Må snu skuta og gjenvinne tillit - fort.

Konklusjon:
Nå gjelder det virkelig for Newcastle å vise hvorfor de hører hjemme i Premier League. Forrige sesong var tidvis helt grufull og det hadde vært lite å si på om de faktisk rykket ned.

Men nå er det blanke ark og Steve McClarens fargestifter vil forhåpentligvis tegne et vakrere bilde for Newcastle denne sesongen. Det er så utrolig mye potensial i både klubben og byen. De er rett og slett for store til å kave rundt i nedrykksstriden.

Vi tror en mellomsesong står på trappene. Nå må fokus være å skape en form for stabilitet og gjenskape noe av entusiasmen i byen.

Newcastle ender på 11. plass.

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør