TOPPSCORER?: Robert Lewandowski er storfavoritt til å stikke av med toppscorertittelen.
TOPPSCORER?: Robert Lewandowski er storfavoritt til å stikke av med toppscorertittelen. Foto: Michaela Rehle (Reuters)

Fullstendig åpent bak Bayern München

Årets sesong av Bundesliga vil bli jevnere på lenge - om man utelukker Bayern fra beregningen.

Kommersielt

Før sesongstart har Nettavisen til vane for å sette opp forslag til spill på sesongspillene til Norsk Tipping.

Vi har brukt lang tid på å vurdere alle lagene i Premier League én for én og endte til slutt opp med Arsenal som vinner.

Den tyske Bundesligaen starter denne helgen og nok en gang er Bayern München enorme favoritter. Likevel skal vi se om det er noen interessante sesongspill på markedet.

Vinner:
Det er dessverre ikke mye å hente på hvem som vinner Bundesliga. De regjerende mesterne er enorm favoritter og har vunnet serien veldig tidlig de to siste sesongen.

Derfor er det naturlig at de gir 1,05 i odds til Pep Guardiolas mannskap. Om det skulle bli noen sjokk, står Wolfsburg og Dortmund til godt betalt på 14 i odds. Men et så stort sjokk skjer neppe over en hel sesong.

Vinner uten Bayern München:
Her blir det imidlertid interessant. Fjerner man Bayern München fra beregningen, vil man sitte igjen med Wolfsburg som favoritt, til 2,70 i odds.

Wolfsburg
Wolfsburg har innledet sesongen godt med supercupseier over Bayern München på straffesparkkonkurranse og de har foreløpig ikke mistet sin største stjerne i Kevin de Bruyne. Det virker imidlertid som belgieren vil forlate klubben før overgangsvinduet stenger.

Bredden i Volkswagen-laget er imidlertid formidabel, og de er trolig godt rustet til en sesong med deltakelse også i Champions League. De kom relativt langt i Europa League forrige sesong.

Spillerne de har hentet denne sesongen er først og fremst unggutter, hele fire er under tjue år, men også Max Kruse fra Borussia Mönchengladbach vil bli en solid tilvekst til laget. Bas Dost hadde en fenomenal periode forrige sesong, noe man ikke kan forvente på daglig basis. Nicklas Bendtner er Nicklas Bendtner og det er ikke nødvendigvis positivt.

Likevel er det en gryende optimisme i Wolfsburg og de vil alle føle at de er gode nok til å kjempe med de store. Det blir også mye fokus på Champions League - og mister de de Bruyne, vil han neppe gå uerstattet.

INGEN MÅLGARANTIST: Nicklas Bendtner blir neppe toppscorer denne sesongen.

Dortmund
Men like bak rent oddsmessig finner vi Borussia Dortmund, som gir fatt på sin første sesong uten Jürgen Klopp. Den karismatiske trenere etterlater seg utvilsomt et stort rom å fylle for den nye Thomas Tuchel. Uten at det er en umulig oppgave for Tuchel, som med bare sine 41 år har bevist mye som manager for spesielt Mainz.

Troppen er relativt uforandret fra forrige sesong og det vil igjen bety at det er et vanvittig toppnivå på spillerne. De har lånt ut floppen Ciro Immobile til Sevilla og vil neppe savne han, men en stabil toppscorer savnes fortsatt i laget.

Pierre Emerick-Aubameyang er deres største spisshåp, og selv om han har hurtigheten til en Formel 1-bil, har han ikke den mest giftige skuddfoten.

Signeringene denne sommeren har vært nøkterne og kloke, og de har hentet tre spillere med lang fartstid i Tyskland eller tysk fotball. Gonzalo Castro spesielt, men også Roman Bürki og Julian Weigl vil bli solide tilvekster til stallen. Bürki har faktisk blitt foretrukket over Roman Weidenfeller i sesongoppkjøringens treningskamper.

Dortmund er trolig denne sesongens store usikkerhetsmoment og det er enda for tidlig å si noe sikkert om hvor de vil plassere seg. Thomas Tuchel virker på mange måter som rett valg og han har ikke like mye press på seg som Jürgen Klopp. Troppen er fortsatt tipp topp.

Klubben skal ut i Europa League. Selv om det vil medføre slitasje, har de større muligheter til å hvile spillere i EL enn i CL. I tillegg har de deltatt i tre turneringer alle de siste sesongene, og er derfor godt vant med det.

Outsidere
De to outsiderne på denne spillvarianten heter Borussia Mönchengladbach og Bayer Leverkusen. Begge lag hadde godkjent sesonger forrige sesong, men har mistet nøkkelspillere og ersatterne er ingen suksessgaranti.

I skrivende stund virker de to ovennevnte svakere enn både Wolfsburg og Dortmund. I tillegg skal Mönchengladbach til Champions League og Leverkusen uansett til Europa-spill.

Leverkusen viste at de var gode nok for det ypperste selskap og kom til en åttendelsfinale, samtidig som de leverte en ny fjerdeplass i ligaen.

En av disse to må ut for å gi Dortmund plass i topp fire, og kampen om Champions League neste sesong vil bli mer enn beinhard.

I øyeblikket holder vi faktisk Dortmund som knepne favoritter til å ta andreplassen. De har hentet en spennende trener og nok en sommer beholdt sine viktigste spillere, samtidig som de har en tropp som tidligere har vist hva de er gode for.

Dortmund på andreplass står til 3,00 i odds og har gode forutsetninger for å gå inn!

Vi tror på denne plasseringen av topp fem-lagene:
1. Bayern München
2. Dortmund
3. Wolfsburg
4. Bayer Leverkusen
5. Borussia Mönchengladbach

TIPP TOPP: Thomas Tuchel har store ambisjoner med Dortmund.

Toppscorer:
Også her virker Norsk Tipping klar i sin sak: Robert Lewandowski har de beste forutsetningene for å sikre denne tittelen. Bayern scorer suverent mest mål i ligaen, men den høyreiste polakken fikk det ikke hundre prosent til å klaffe forrige sesong.

Sesongoppkjøringen har imidlertid vist prov på forbedring for den tidligere Dortmund-spilleren og det virker som han er sesongens beste spill - oddsen på 2,15 er imidlertid lite fristende.

Alexander Meier ble toppscorer forrige sesong, men står til 30 i odds hos Norsk Tipping.

Nærmest Robert Lewandowski finner vi Dortmunds Pierre-Emerick Aubameyang og førstnevntes lagkamerat Arjen Robben. Målsniken Klaas-Jan Huntelaar står til akseptable 14 i odds, men Schalke scoret bare litt over halvparten av antall mål som Bayern München. I tillegg var nederlenderen mye skadet.

Roberto di Matteos ankomst har ikke akkurat satt fyr på Gelsenkirchen-laget, men André Breitenreiter fra Paderborn er hentet inn til å endre på det.

I første utgave av artikkelen var den nye manageren eller Huntelaars skadeproblemer ikke med, og undertegnede beklager faktafeilen.

Det er vanskelig å komme utenfor Lewandowski. Han har en sjelden skadehistorikk og vil levere på et høyere nivå enn debutsesong. Derfor er 2.15 på polakken full forsvarlig i dette sesongspillet.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus