I BOURNEMOUTH: Joshua King gjennomførte en overgang til Bournemouth i sommer. Her er han i en treningskamp mot Philadelphia Union.
I BOURNEMOUTH: Joshua King gjennomførte en overgang til Bournemouth i sommer. Her er han i en treningskamp mot Philadelphia Union. Foto: Mitchell Leff (Afp)

King og co sjarmerer seg ikke til ny PL-kontrakt

Nyopprykkede Bournemouth er et av årets mest spennende lag, men vi tror nivået rett og slett blir for tøft.

Kommersielt

TABELLTIPSET: 19. PLASS - BOURNEMOUTH:

Klubben fra badebyen Bournemouth er for første gang i Premier League, og rykket opp med stil fra Championship forrige sesong.

- Engasjementet rundt klubben er bedre enn aldri før og interessen i byen er også helt enorm. Alle gleder seg til den kommende sesongen, sier Mikael Trolie Larsen, som har opprettet Twitter-brukeren @CherriesNorway for å oppdatere nordmenn om den nyopprykkede klubben.

Manageren Eddie Howe har fått mye av æren for opprykket forrige sesong - og suksessen til klubben for øvrig. Hans filosofi er offensiv og ballbesittende, med høyt tempo. Litt som Barcelona, melder Larsen. Basisen i laget er en offensiv 4-4-2-variant.

- Og det er ingen som kan si at opprykket ikke var fortjent. Vinner man Championship over 46 kamper, er det en grunn, melder Larsen.

Les også: Sjekk ut Nettavisens nye Premier League fantasy-spill!

Forsvaret til Bournemouth er imidlertid mye diskutert, og det stilles store spørsmålstegn rundt hvorvidt den bakre rekken er god nok til å holde seg. Stallen som helhet har lite Premier League-erfaring.

- Men det er et veldig godt kollektiv, og Eddie Howe har veldig stor tro på det han driver med. Han vil ikke forlate sine prinsipper nesten uansett hvor dårlig det måtte gå, sier Bournemouth-supporteren.

HELT SJEF: Eddie Howe er en sann Bournemouth-legende.

Den 37 år gamle engelskmannen er en sann Bournemouth-legende. Som spiller kom han til klubben i en alder av 13 år, og var der nesten uavbrutt gjennom hele karrieren.

Som trener startet han karrieren med å redde Bournemouth fra nedrykk fra hele Football League-systemet, og dro til Burnley siden. Men i 2012 ble han gjenforent med klubben i sitt hjerte.

Mystisk eier
Bournemouths russiske eier Maxim Demin kjøpte halvparten av klubben for en rapportert sum på 850.000 pund i 2011, ifølge Footballeconomy.com. Det viste seg å bli en god investering.

Senere kjøpte han hele klubben i 2013, men har enda til gode å uttale seg til engelske medier. Generelt holder han en svært lav profil og er ikke ofte å se på lagets kamper, noe som har hjulpet på å mystifisere den rike russeren.

Han skal ifølge Sky Sports være en forretningsmann, rik først og fremst i petroliumsnæringen. Den engelske TV-kanalen melder videre at han har investert i alle områder av klubben, fra stadion, via treningsanlegg og til supporterbutikken. Noen svimlende summer er imidlertid ikke brukt og klubben har han drevet i henhold til de finansielle fair-play-reglene til UEFA.

Han får likevel en del av æren for at klubben er blitt en Premier League-klubb. Rundt 10 millioner pund har han sprøytet inn i klubben før opprykket, ifølge Sky Sports.

- Det aller viktigste han har gjort, var å hente tilbake Eddie Howe. Etter Howe kom tilbake til klubben, har pilen kun pekt rett oppover, sier Larsen.

PS! Alle serierundene i Premier League vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo. Klikk her for å registrere deg på TV 2 Sumo (lenke til ekstern aktør)!

Super-Howe
Howe kom til klubben da de var i League One, og brukte bare to sesonger i Championship. På tre sesonger har de altså gått fra tredje til øverste nivå.

- Prestasjonen er enorm. De har klart å bygge en solid stamme og holdt på den, og det uten å bruke altfor mye midler, sier Larsen.

Han sier at Eddie Howe allerede har fått en nesten urokkelig status i klubben, og Larsen tror ikke han får sparken uansett hvor dårlig det skulle gå. Og i en tøff nedrykksstrid vil de tøffe periodene komme med jevne mellomrom.

- Jeg tror nok ikke stallen har nok Premier League-erfaring og derfor ender vi på 18. plass. Men jeg er overbevist om at Bournemouth vil sjarmere de nøytrale supporterne, sier Larsen.

Annonse: Kjøp fotballbilletter til Premier League og andre ligaer her!

Overgangsaktivitet:
Tyrone Mings (22) fra Ipswich, venstreback til 7,91 millioner pund.
Adam Federici (30) fra Reading, målvakt, gratis.
Sylvain Distin (37) fra Everton, midtstopper, gratis.
Joshua King (23) fra Blackburn, spiss, gratis.
Artur Boruc (35) fra Southampton, målvakt, gratis.
Christian Atsu (23) fra Chelsea, ving på lån.

Overgangsrekorden ble smadret da Bournemouth valgte å signere

AU: Tyrone MIngs i aksjon.

Tyrone Mings fra Ipswich. Backen hadde en vidunderlig sesong for Championship-klubben i fjor, og bidro med fem målgivende og én scoring.

Han tiltrakk seg oppmerksomhet fra blant annet Arsenal, og er vurdert som den beste venstrebacken forrige sesong - i alle fall ifølge Ipswich-sjef Mick McCarthy til Sky Sports.

Her har de nyopprykkede virkelig sikret seg en back for fremtiden, men prisen var noe høy. I 2013 ble Mings solgt til Ipswich for den beskjedne sum av 10.000 pund.

Det er også spennende å bryte overgangsrekorden på en venstreback. Sjelden kost.

Ellers tilfører Sylvain Distin og Artur Boruc solid med erfaring fra en lang karriere på det øverste nivå. Sistnevnte var på lån forrige sesong og gjorde sine saker godt nok til å fortjene en permanent overgang. Ingen av dem er langsiktige løsninger, men vil bidra godt til å holde Bournemouth i Premier League - om ikke på banen, så i garderoben.

Spennende med norske øyne er det at Joshua King er klar for Premier League og så langt virker overgangen lovende. Bournemouth har en direkte og offensiv spillestil som sannsynligvis vil passe King som hånd i hanske.

Christian Atsu fra Chelsea vil håpe at han får større suksess i badebyen enn i Everton, mens Adam Federici trolig er ment som backup på keeperplassen.

Totalt en forutsigbar overgangstaktikk som har sikret dem gode spillere. Det er godt å se at de ikke panikkjøper i håp om å holde plassen.

Bournemouth er stor favoritt når de tar imot Aston Villa i sin aller første Premier League-kamp. At de åpner med seier står til 2,05 i odds hos Norsk Tipping.

Nettavisens vurdering:

Målvakt
Det var nok lurt å hente inn Boruc permanent fra Southampton. For Lee Camp og Ryan Allsop er neppe gode nok for dette nivået. Boruc spilte nesten alle kampene i fjorårets sesong og vil trolig gjøre det også i år.

Forsvar
På midtstopperplass forrige sesong ble Steve Cook og Tommy Elphick foretrukket i samtlige Championship-kamper. Sistnevnte er laget kaptein, men begge vil nok føle konkurransen fra Distin.

Og Steve Cook var blant de aller beste forsvarsspillerne i Championship forrige sesong, med en naturlig autoritet og god duellstyrke. Spillestilen hans er moden til 24 år gammel å være.

KJEMPE: Hele Norge gleder seg til å høre kommentatorene uttale navnet til Steve Cook (til venstre).

Den aldrende franskmannen Distin er trolig ikke kapabel til å spille samtlige kamper. Likevel vil han være et godt alternativ gjennom en lang sesong og kan utvilsomt fylle en rolle om nødvendig.

Uansett har manager Eddie Howe tre dyktige stoppere å velge mellom, tre som alle har en solid fysisk tilstedeværelse. Cook sørget også for fem scoringer forrige sesong, flere av dem viktige.

Simon Francis blir trolig foretrukket på høyreback i konkurranse med Adam Smith, mens Tyrone Mings bør gjøre venstrebackposisjonen til sin egen. Men Charlie Daniels gjorde en veldig bra figur forrige sesong og vil ikke overgi venstrebacken uten kamp.

Bredden i forsvaret er god, men spillere som Elliott Ward, Stéphane Zubar og Baily Cargill mangler alle litt på nivået. Cargill er ennå er ung - og veldig lovende.

Midtbane
På midten blir Matt Ritchie uunnværlig. Han scoret 15 mål fra sin høyre kantposisjon forrige sesong, og vil håpe å være like viktig i år.

Harry Arter spilte nesten alle kampene forrige sesong og er en solid midtbanespiller. Han har en god pasningsfot og er sterk i det defensive, to kvaliteter som blir uunnværlig denne sesongen.

Marc Pugh på venstrekanten scoret også jevnlig i opprykkssesongen og sikret seg ni nettkjenninger. Sistemann på midtbanen blir trolig Andrew Surman. Alle er målfarlige og svært viktige deler av Bournemouth-laget.

Toppnivået på midtbanen er svært høyt og dette leddet blir en svært viktig del den kommende sesongen. Trolig vil samtlige måtte ofre seg litt og jobber mer bakover, selv om deres offensive bidrag langt på vei er nødvendige.

Selv om de har god bredde på midten, er kvaliteten svak bak førstevalgene. Shaun MacDonald, Junior Stanislas, Dan Gosling og Eunan O'Kane har alle mye å bevise. Akkurat nå virker de langt unna en startplass.

Denne midtbanen var uhyre solid i forrige sesong, men mangler alle det samme: Erfaring på det øverste nivået. De kommer uansett til sesongen med en uhyre offensiv innstilling og er best fremover på banen.

Angrep
Joshua King skal få slite med å kapre en plass i startoppstillingen. Callum Wilson scoret 20 mål forrige sesong og virker sikker fra start. Han var en veldig viktig del av laget da de rykket opp og er en kraftig og klinisk spiss. Oppspillspunkt-rollen passer han også godt til.

I tillegg signerte han nettopp en ny kontrakt med klubben, til tross for en viss interesse fra andre klubber.

Yann Kermorgant (33) sikret 15 nettkjenninger forrige sesong, mens Tokelo Rantie har imponert i sesongoppkjøringen.

Og Christian Atsu er også lysten på å bevise sine eiere i Chelsea at han er god for noe. Alt til manager Howes glede - han har stor konkurranse på topp.

Også i angrepsleddet er det altså god bredde, og det er en rekke spillere som vil kjempe om de to startplassene. Atsu og King kan også spille på flankene, så det blir en viktig allsidighet å ta med seg.

Manager
Manager Eddie Howe er trolig noe av det mest spennende med den nyopprykkede klubben. 37-åringen har ledet laget i nesten ubetinget suksess siden han tok over for tre sesonger siden.

Den engelske manageren var tro til en offensiv 4-4-2-variant forrige sesong, og sørget for at sitt lag scoret 98 mål forrige sesong.

TALENT: Baily Cargill.

Nå får hans taktiske egenskaper en virkelig test - han han lede laget til ny Premier League-kontrakt?

Se opp for: I en startellever som virker ganske spikret, får Baily Cargill (20) en tøff jobb med å sikre seg minutter. Southampton-produktet kan spille både midtstopper og venstreback, og fikk noen minutter i cupen forrige sesong.

Han er imidlertid en av få lovende unge spillere i A-stallen og får nok tillit i cupkamper også denne sesongen. Sylvain Distins erfaring og kunnskap kan bli veldig nyttig for den unge forsvareren.

Plusser:
+ Var best i Championship forrige sesong og har vist progresjon i alle de siste årene.
+ En av Englands mest spennende managere i Eddie Howe, som også sørger for kontinuitet.
+ Underholdende og offensive spillestil vil sikre mye sympati blant de nøytrale.

Minuser:
- Veldig mange spillere har aldri smakt på Premier League-nivået.
- Selve klubben har heller aldri vært på dette nivået og dette er trolig den største utfordringen de noensinne har stått overfor - med fare for å bli historieløs.
- Spillertroppen er samkjørt, men har kvalitetsmessige mangler.

Konklusjon:
Vi gleder oss veldig til å se Bournemouth denne sesongen og håper at deres offensive spillestil ikke skaper for store problemer. Det er imidlertid lett å se for seg at de blir smadret i møte med de virkelig gode lagene.

Likevel har klubben en jordnær og fornuftig filosofi, og vi tror ikke de blir en hakkekylling denne sesongen. Overgangene har vært logiske og laget virker solid. Det er dog litt sårbart for skader på nøkkelspillere, men svært få nyopprykkede klubber har det annerledes.

Totalt sett sier all logikk at dette ikke burde gå. Og vi tror det ikke blir noen flere mirakler fra badebyen i denne omgang. Nå får de smake på nivået og lære av det.

Vi tror Bournemouth ender på 19. plass og rykker ned.

Klikk her for å gå til den fullstedige oversikten over tabelltipset!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus