NY TRIUMF?: Her feirer Juventus å ha vunnet supercupen mot Lazio. Gianluigi Buffon holder pokalen.
NY TRIUMF?: Her feirer Juventus å ha vunnet supercupen mot Lazio. Gianluigi Buffon holder pokalen. Foto: Ng Han Guan (Ap)

Knalljevn Serie A-sesong i vente

Mesterne Juventus er i omstilling og lagene bak ruster opp til krig. Nettavisen spår det som vil bli en uhyre spennende Serie A-sesong.

Kommersielt

Juventus har virkelig festet et jerngrep om Serie A-tronen. Zebraene fra Torino har vunnet de fire siste seriemesterskapene og har bare blitt mer og mer overlegne.

Forrige sesong var deres beste siden returen til toppen av Serie A, og seier i liga og cup samt Champions League-finale blir uhyre vanskelig å toppe.

Denne sesongen har Torino-laget solgt unna stjernespillere som Andrea Pirlo, Carlos Tevez og Arturo Vidal, men fremstår likevel ikke betydelig svekket. Dette er tre spillere som var viktige for mesterlaget de bygget, og forlater med en haug med titler i sekken.

Sportsdirektør Giuseppe Marotta fortjener all heder og ære for å navigere gjennom markedet på strålende vis, og feilslåtte signeringer kommer sjeldnere og sjeldnere.

Det er neppe tilfeldig at Juventus-dominansen begynte året etter at Marotta hadde kommet til klubben, fra Sampdoria. Han ryddet i stallen og hentet etter hvert Antonio Conte til trenerbenken. Siden det har Juventus vært utilnærmelige i Italia og også begynt å hevde seg i Europa.

Samtidig har Juventus virkelig blitt laget å slå, og lagene bak har begynt storsatsing for å tette forspranget. Napoli satser friskt med en spennende trener, Milano-klubbene pumper inn penger til spillerkjøp i stor stil og Roma-klubbene er sterkere enn på lenge. I tillegg har Fiorentina lykkes i å overleve en spillerflukt og ser formidable ut under Paulo Sousa.

Mer enn de to foregående sesongene, er det nå mange lag som føler de har en reell mulighet til å vinne scudettoen. Så mange som syv lag har mulighet til å kjempe om tittelen, om vi legger godviljen til. Samtidig er kampen om å være best av resten også tettet seg til, og det er en generell investeringsvilje over hele linja i italienske klubber.

Krydderet i denne italienske fotballsuppa er de nyopprykkede lagene. Carpi og Frosinone debuterer i Serie A-sammenheng og har to eventyr-historier en route til det ypperste selskap. I tillegg er storklubben Bologna tilbake etter et sabbatår i Serie B - klare for å gjenreise gammel storhet.

Serie A er kanskje ikke like profilrikt og konkurransedyktig i internasjonal sammenheng som før, men det lover likevel veldig godt for spenningen.

Nettavisen skal gjøre sitt ypperste for å tippe utfallet av årets Serie A. Artikkelen er skrevet av en Milan-supporter, som har gjort sitt ytterste for å ikke la det farge av på produktet.

PS! Dessverre har ingen norske TV-kanaler betalt for rettighetene til Serie A i skrivende stund.

PPS! Undertegnede blogger også for Ballbingen.blogg.no, og vil forsøke å holde den oppdatert med Serie A-stoff gjennom sesongen.

1. Juventus (1. plass forrige sesong).
Ja, de har mistet Arturo Vidal, Andrea Pirlo og Carlos Tevez. Men erstatterne heter Mario Mandzukic, Paulo Dybala og Sami Khedira, samtidig som at den høyt ettertraktede venstrebacken Alex Sandro virker å bli klar. Det er også all grunn til å forvente et offensivt midtbane-kjøp, og spillere som Julian Draxler og Christian Eriksen er blitt nevnt.

Den gamle damen fra Torino har en vanvittig bredde i sitt lag og posisjon for posisjon er de klart best i Serie A. Det er spennende med det nye spissparet i Dybala og Mandzukic og begge tegnet seg på scoringslisten i den italienske supercupen. I tillegg er Simone Zaza hentet inn.

Zebraene har slitt med muskulære skader denne sommeren og for eksempel Sami Khedira er ute ved seriestart. Samtidig er de i en omstillingsfase og har mistet tre spillere som var en viktig del av stammen i de fire første seriemesterskapene.

Likevel tror vi bredden og erfaringen i Juventus er så solid at de vil kapre sin femte strake Serie A-tittel.

STJERNER: Paul Pogba, nå med draktnummer 10, løfter opp nysigneringen Paulo Dybala, som scoret i sin debut mot Lazio.

2. Napoli (5. plass forrige sesong).
Rafa Benitez ble hentet til klubben for å lokke til seg stjerner, og spillere som Raul Albiol, Gonzalo Higuain og Jose Callejon kom alle inn portene på San Paolo. Men resultatene uteble og Benitez tok jobben i Real Madrid. Trolig er veldig få napolitanere lei seg for akkurat det.

Inn har Serie As kanskje aller mest spennende manager kommet inn. Maurizio Sarri (56) ledet et lag i Serie A for aller første gang forrige sesong, da han overbeviste stort med et uhyre ressursfattig Empoli. Han er blitt en favoritt blant Serie A-fansen og har en helt spesiell historie.

Sarri har med seg sportssjef Cristiano Guintoli fra Carpi, som der har ledet et fotballeventyr uten like. Dette er to uhyre spennende utskiftninger i lederstillingene og sjansen er stor for at det blir veldig søt musikk. Den manglende erfaringen på toppnivå kan trekkes frem som en stor svakhet, men det hjalp ikke nødvendigvis med Rafa Benitez' erfaring de to foregående sesongene.

Denne mer nøkterne satsingen står i sterk kontrast til ansettelsen av for eksempel Benitez, og har skapt enorm entusiasme rundt klubben. Det hjelper at alle de store stjernene i skrivende stund fortsatt er i klubben. Bredden i troppen er formidabel og det er kvalitetsspillere i alle ledd - muligens er forsvarsleddet noe svakt, dog. Se opp for Mirko Valdifiori, fjorårssesongens kanskje beste sittende midtbanespiller i Serie A og utvilsomt det vakreste etternavnet i Italia.

Napoli har et lag godt nok for å kjempe om tittelen og Sarri virker som rett mann til å gjøre nettopp det.

TIL NAPOLI: Empolis høyt ettertraktede manager Maurizio Sarri har gått til Napoli.

3. Roma (2. plass forrige sesong).
Det er enormt med investeringsvilje også i den italienske hovedstaden. Selv om de har solgt talentfulle italienere som Andrea Bertolacci og Alessio Romagnoli (begge var på utlån forrige sesong), har de forsterket troppen med kvalitetsspillere som Edin Dzeko og Mohamed Salah. I tillegg virker de å være nær å sikre seg backene Lucas Digne og Bruno Peres, som begge vil være solide forsterkninger.

Kritikken mot Roma er at de forrige sesong spilte store perioder uten å virkelig prestere godt, selv om det holdt til andreplass. Rudi Garcia, som hadde en strålende førstesesong i Roma, klarte ikke spillemessig å være på høyde med året før. Spillere som Dzeko og Salah vil gjøre angrepet fryktinngytende og nysigneringen Iago Falque spilte en solid sesong i Genoa i fjor.

Forsvaret er solid, men de har også her solgt unna stoppere som Mapou Yanga-Mbiwa og Alessio Romagnoli (spilte som sagt ikke i Roma forrige sesong), og bredden er blitt tynn. De har fortsatt toppspillere som Kostas Manolas og Leandro Castan som midtstopperpar.

Roma skal også ut i Champions League og er sikkert revansjelystne etter fjorårssesongens bitre exit i gruppespillet. Om de faktisk får forsterket i forsvarsleddet vil bredden være god nok til å konkurrere i alle tre turneringer. Et skår i gleden er Kevin Strootmans nye skade, men de har klart seg uten ham i to år nå.

Roma har et solid lag og kontinuitet på trenersiden, og bør klare topp tre også kommende sesong.

STORSIGNERING: Edin Dzeko har fått Roma-fansen til å drømme på ny.

4. Milan (10. plass forrige sesong).
Det er store spørsmålstegn heftet til Milan denne sesongen. Klubben har igjen begynt å bruke penger og Silvio Berlusconi virker å være interessert i å sikre sitt ettermæle som en spandabel og gjestfri president.

Han er ventet å selge 48 % av aksjene til thailandske Bee Taechaubol, som har lovet ytterligere investeringer til overgangsbudsjettet.

På trenerbenken har Milan sikret seg Sinisa Mihajlovic, den tidligere Inter-stjernen, som gjorde sine saker veldig godt med Sampdoria forrige sesong og har opparbeidet seg en lang CV. Serberen virker å være mye mer autoritær enn alle trenerne laget har hatt siden Carlo Ancelotti og spillertroppen har ifølge rapportene respondert positivt.

Spillere inn inkluderer superstjerna Carlos Bacca fra Sevilla, Luiz Adriano, Alessio Romagnoli, Andrea Bertolacci og José Mauri. En sentral midtbanespiller til står på ønskelisten, i skrivende stund virker Roberto Soriano som mest aktuell.

Milan har mye å revansjere etter svake sesonger, og har gjennomført en kraftig og nødvendig opprydning i stallen. Nesten alt dødkjøttet er nå fjernet og stallen fremstår ekstremt mye mer spisset, med mye forventninger til mange spennende unggutter.

Man sitter med følelsen av at Milan kan havne fra alt mellom 2. og 8. plass, men 4. plass virker sannsynlig for rossoneri.

Les også: Blogginnlegg - Milanolagene satser hardt i år.

SUPERSPISS: AC Milan har sikret seg en skikkelig kjempe i Carlos Bacca (til høyre).

5. Inter (8. plass forrige sesong).
Midtveis i overgangsmarkedet meldte mange at Inter var overgangsvinnerne og nå endelig hadde et konkurransedyktig lag - undertegnede inkludert. Plutselig kom Inter-sjefene på at de hadde en betinget Financial Fair Play-dom over seg, og ikke kunne gå amok med sjekkheftet likevel.

Derfor har de skilt lag med Mateo Kovacic til Real Madrid og Xherdan Shaqiri til Stoke. På papiret er dette to av de aller beste spillerne de hadde, selv om prestasjonene på banen ikke alltid var all verden. Spesielt Shaqiri klarte aldri å sette sitt preg på dette laget.

Overgangsinnsatsen er likevel solid. De slo mange rivaler i kampen om Geoffrey Kondogbia fra Monaco og han blir utvilsomt en enorm forsterkning på midtbanen. Men det er i forsvar de slet forrige sesong, og spillere som Jeison Murillo, Davide Santon, Miranda og Martin Montoya kan alle gli rett inn i startelleveren og gjøre en solid jobb. Stopperparet Murillo og Miranda kan virkelig bli bunnsolid.

Stevan Jovetic vil håpe å gjenskape noe av magien han bedrev i Fiorentina for noen år tilbake. Det har virkelig ikke stemt i Manchester City.

Trener Roberto Mancini virket å være fokusert på den kommende sesongen helt siden han tok over roret rundt halvveis forrige sesong. Nå er presset stort på den erfarne treneren. Presset ble ikke mindre av at Inter tapte to ganger for Milan i treningskamper før sesongen, og skepsisen har begynt å bre seg om hvorvidt Inter faktisk blir å regne med denne sesongen.

De kan imidlertid konsentrere seg fullstendig om ligaen, i og med at de ikke kvalifiserte seg til Europa forrige sesong.

Inter vil utvilsomt ha et høyt toppnivå denne sesongen, men bunnivået var tidvis fryktinngytende svakt forrige sesong. Nerazzuri kan også heve seg over vårt tips, spesielt med en helt fersk forsvarsrekke, men svakhetstegnene har vært store og stjernesalgene hjelper lite. De vil neppe være fornøyd om de ender på 5., men konkurrentene virker solide.

Les også: Blogginnlegg - Milanolagene satser hardt i år.

VANT BUDKRIGEN: Mange var interesserte i Geoffrey Kondogbia, til høyre, men han valgte Inter.

6. Lazio (3. plass forrige sesong).
Stefano Pioli ledet Lazio til en meget imponerende 3. plass forrige sesong og sikret med det muligheten for Champions League-spill. Neste onsdag møter de Bayer Leverkusen i Tyskland med et 1-0-resultat fra den første kampen og er uansett sikret plass i Europa League.

Pioli er en taktiker av rang og har imponert stort med dette Lazio-laget.

Det blir en kraftig økt belastning for Lazio, som ikke var med i Europa forrige sesong. Samtidig har det gitt økt optimisme i klubben, og de har klart å beholde stjernespillere som Stefan de Vrij og Felipe Anderson. Det må nesten regnes som signeringer i seg selv. Kjøpene de har gjort denne sommeren er i stor grad under 22 år gamle, og det er et friskt og positivt tegn fra Roma-klubben.

Troppen har imidlertid store huller og særlig på spissplass er det tynt. Djordjevic er ingen toppklassespiller, i alle fall basert på fjorårssesongen da han ikke kom opp på tosifret antall mål, og Miroslav Klose er blitt 37 år gammel. Her må de forsterke for å henge ordentlig med.

I tillegg kommer Europa-spill som gjør at de kjemper på to fronter denne sesongen.

Vi tror at Lazio får en tøffere sesong enn i fjor, men likevel klarer å henge med topplagene.

GIR SEG IKKE: Miroslav Klose ble skadet mot Bayer Leverkusen, men spiller trolig mye også denne sesongen.

7. Fiorentina (4. plass forrige sesong).
La Viola fikk en strålende avslutning på sesongen, men det er veldig vanskelig å vite hvor man har også laget fra Firenze denne sesongen. De har mistet spillere som Stefan Savic, Mario Gomez, Alberto Aquilani og Neto. I tillegg er Mohamed Salah og Micah Richards-lånene utgått.

Det har tvunget dem til å tenke nytt. Mario Suarez kjenner mange fra Atletico Madrid, han vil forsterke midtbanen. Undertegnede vet for lite om Nikola Kalinic og Gilberto, men Gazzetta dello Sport melder at begge er solide forsterkninger. Det samme er Davide Astori. I tillegg er Giuseppe Rossi endelig friskmeldt og vil være som en ny (og enormt solid) signering å regne.

På trenerbenken er ikonet Vincenzo Montella erstattet av Paulo Sosa, som har imponerende resultater å vise til med Basel. Sosa har lang erfaring som spiller og senere også som trener. Under hans ledelse har Fiorentina gjennomført en perfekt sommer, og slått lag som Chelsea og Barcelona.

Det er imidlertid vanskelig å vektlegge disse treningskampene for mye, men de gir likevel en pekepinn på hvor laget ligger i løypa.

Optimismen er stor også i Fiorentina, og det kan hende de får en Southampton-liknende reaksjon på å miste nøkkelspillere og løfter seg fra forrige sesong. Se spesielt opp for spissen Federico Bernardesci, som scoret to mot Barcelona og er spådd sitt store gjennombrudd i Serie A denne sesongen.

Fiorentina har gode muligheter til å motbevise oss, men det er for stor usikkerhet rundt klubben til at vi tør å plassere dem høyere enn 7. plass.

MYE SKADET: Giuseppe Rossi blir ofte observert mens han maserer sin skadde kropp.

8. Torino (9. plass forrige sesong).
Torino er en gammel storhet og slo tilbake med et brak etter opprykket for to sesonger siden. De har tatt overgangen tilbake til Serie A på glitrende vis og denne sommeren har de vist stor kløkt på overgangsmarkedet.

Matteo Darmian er erstattet med Davide Zappacosta fra Atalanta, som var svært ettertraktet. Også Daniele Baselli fra samme klubb var for eksempel Milan interesserte i, men han valgte Torino. Joel Obi har vært en godkjent stallspiller for Inter og tilfører mye erfaring, mens Andrea Belotti er et uhyre spennende italiensk spisstalent.

I tillegg er Salvador Ichazo, Afriyie Acquah og Danilo Avelar hentet inn. De har fått mange gode spillere for pengene fra Matteo Darmian-salget!

Mest imponerende er kanskje at de har beholdt ettertraktede spillere som stopperkjempen Kamil Glik og backtorpedoen Bruno Peres - enn så lenge. Det virker som om spillere nyter å være under Giampiero Ventura, en klassisk italiensk manager som setter det taktiske over alt.

Før forrige sesong lurte vi på hvem som skulle score målene for Torino, men de har siden det hentet inn Maxi Lopez og nevnte Belotti. Denne sesongen kan Torino virkelig bli farlige, og om lagene foran tabber seg ut, kan du stole på at Torino er klare til å utnytte det. Kvalitetsmessig virker de imidlertid noe for svake til å snike seg inn blant topplagene.

STOPPERKJEMPE: Kamil Glik er en av Serie As beste stoppere.

9. Genoa (6. plass forrige sesong).
Genova-klubbene var virkelig overraskende gode forrige sesong og spesielt il Grifone imponerte med sin 6. plass - bare ti poeng bak Lazio på tredje. Manager Gian Piero Gasperini imponerte mange med sin flotte 3-4-3-formasjon, og de spilte med høy intensitet som tidvis sjokkerte storlagene.

De har mistet M'Baye Niang og Iago Falque på topp, men erstatterne Leonardo Pavoletti fra Sassuolo og Diego Capel trenger ikke nødvendigvis å være mye dårligere. Sistnevnte har lenge vært en ving etablert på et godt nivå i europeisk fotball. I tillegg kommer Göran Pandev med mye erfaring fra Serie A.

Issa Cissokho og Ezequiel Munoz vil utvilsomt forsterke forsvarsleddet og totalt sett er bredden i Genoa veldig god. Også Genoa har imidlertid gjennomgått store forandringer denne sommeren, men treneren er i den minste den samme. Det gjør at vi tror at Genoa slår byrival Sampdoria også denne sesongen.

TIL GENOA: Ezequiel Munoz, til venstre, har gått fra Palermo til Genoa.

10. Sampdoria (7. plass forrige sesong).
Det er rett og slett umulig å spå hvilket Sampdoria vi får se denne sesongen. Sjansene er store for at det blir enorme krangler og store konfrontasjoner, spesielt med tanke på president Massimo Ferreros eksentriske lederstil.

Han er en showman mer enn noe annet, og har allerede vist at han er villig til å overkjøre treneren. Walter Zenga ba eksplisitt om at klubben ikke skulle signere Antonio Cassano, men jaggu gjorde ikke Ferrero akkurat det. Cassano er for øvrig en solid forsterkning offensivt og vil spille spissene til Sampdoria veldig gode. Mario Balotelli er blant spillerne som kobles inn for å øke PR-en rundt klubben.

Den gamle storheten har hentet inn et helt dryss med spillere, flesteparten gratis. Fernando fra Shakhtar Donetsk er den mest spennende signeringen, og han erstatter viktige Pedro Obiang, som gikk til West Ham. Blant gratisspillerne inkluderes spillere som Andrea Coda, Oliveira Jefferson, Matias Silvestre, Mattia Cassani, Niklas Moisander og Edgar Barreto, alle spillere med betydelig erfaring fra det øverste nivå - og yngstemann i denne flokken er 25 år.

Den nye treneren Walter Zenga opplevde gode resultater på Balkan i begynnelsen av sin trenerkarriere, men det har gått kraftig nedover siden det. Med unntak av et suksessfult opphold i Catania, har han generelt blitt sparket eller trukket seg etter kort tid i klubbene. Spesielt frisparkmanøvrene hans har fått mye oppmerksomhet, og den tidligere målvakten er kjent for å være spesielt opptatt av dødballer. Han får store sko å fylle etter at Sinisa Mihajlovic ledet Blucherati til en solid 7. plass forrige sesong.

Det er veldig mange spørsmålstegn rundt Sampdoria. Klarer de imidlertid å beholde sine beste spillere, vil de i det minste ha spillermaterialet som behøves for å komme på øvre halvdel av tabellen.

Med forbehold om at Italia er Italia og at Sampdoria per dags dato virker som den mest sannsynlige klubben til å rakne fullstendig. Treneren er allerede delvis vingeklippet av Massimo Ferrero og det ser ikke veldig positivt ut med tanke på fremtiden. Vi gir dem tvilen til gode.

Les også: Blogginnlegg - Bråkmakeren Cassano er tilbake.

OMSTRIDT: Antonio Cassano er tilbake i Sampdoria. Her fra fjorårssesongen i Parma.

11. Hellas Verona (13. plass forrige sesong).
Sammen med Rafa Benitez, forlot sportsdirektør Riccardo Bigone Napoli denne sommeren. Sistnevnte endte opp i Hellas Verona etter den meget talentfulle og ettertraktede sportsdirektøren Sean Sogliano - som var heftig linket til jobben i Milan og har gjort en strålende jobb for Hellas. Mange ble overrasket da Sogliano dro til nyopprykkede Carpi, da han kunne fått jobb i så mange større klubber.

Bigone har store sko å fylle, men kommer med mye revansjelyst etter å ha blitt en slags hakkekylling i Napoli.

Uansett: Spissparet til Hellas Verona har enormt med erfaring mellom seg. I fjor var Luca Toni svært viktig for laget med sine utrolige 22 scoringer, og får i år selskap av ringreven Giampaolo Pazzini, som har bøttet inn mål for alle nesten klubbene han har spilt for. Spissduoene har til sammen 68 år på ryggen!

Hellas har klart seg gjennom tapene av Iturbe og Jorginho, og har fortsatt en slagkraftig, men profilfattig stall. Signeringene de har gjort har vært mange, men uspektakulære (sett bort fra Pazzini). Det er spennende med nordiske øyne å følge tidligere Malmö-stopper Filip Helander, som har gode sjanser på en startplass i midtforsvaret.

Hellas Verona har en fantastisk supportergjeng i ryggen og vil bli veldig vanskelige å spille mot også denne sesongen. Trener Andrea Mandorlini har vært i klubben siden 2010 og er en uhyre viktige kontinuitetsbærer. Hellas kan være med å utfordre Genova-lagene, men skal slite med å klatre høyere enn det. 11. plass er vårt tips.

Les også: Blogginnlegg - Superveteranen Luca Toni er født på ny.

STILL GOING STRONG: Luca Toni scoret i bøtter og spann forrige sesong.

12. Bologna (nye).
Hvorfor ikke?

Bologna kommer tilbake til Serie A gjennom playoff, etter å ha havnet bak Frosinone og Carpi, men har betydelig mer av både ressurser, tradisjon og kompetanse enn sine opprykkskolleger.

Denne uken ble overgangen til spissen Mattia Destro bekreftet, og han vil utvilsomt bli en nøkkelspiller for det nyopprykkede laget. Han har lang fartstid i Serie A og vet (tidvis) godt hvor målet står. Angrepsrekka for øvrig er mer beskjeden, men mange husker kanskje Robert Acquafresca fra Football Manager.

Ellers har overgangsvinduet vært aktivt, men uspektakulært. Troppen er veldig forskjellig fra laget som rykket ned med begredelig fotball i 2013/14-sesongen og trener Delio Rossi er en av de mest rutinerte managerne på nedre halvdel av Serie A.

I tillegg vil Bologna-fansen være elleville i returen til Serie A - dette trengte byen. De kan fort overraske denne sesongen, men 12. plass er nok det beste de kan håpe på - og da er vi nok generøse.

RYKKET NED: Bologna, her ved Perez, rykket ned for to sesonger siden. Nå er de tilbake.

13. Udinese (16. plass i fjor).
Det er ingen tvil om at Udinese er bedre enn den 16. plassen de endte på forrige sesong. Frustrasjon var nøkkelordet for den sesongen, der Andrea Stramaccioni liksom skulle ledet laget til nye høyder. Stefano Colantuono, en langt mer erfaren manager, er lagets nye manager. Han har trent en rekke italienske klubber, sist Atalanta frem til mars i år.

Troppen til Udine-laget er mer enn god nok til å kjempe om en plass på øvre halvdel av tabellen, og januarsigneringen av Duvan Zapata løfter litt av scoringsansvaret vekk fra superveteranen Antonio di Natale. Nøkkelspilleren Allan er imidlertid solgt til Napoli, og den løpssterke midtbanemannen vil bli sårt savnet.

Udinese har imidlertid et av verdens aller beste speidernettverk og har signert en rekke erstattere få har hørt om. Det trenger ikke nødvendigvis være en svakhet - Alexis Sanchez, Samir Handanovic og Mehdi Benatia er blant spillerne Udinese har funnet med sin dyktige lupe de siste årene.

I tillegg er en ny stadion godt på vei ferdigkonstruert, men i mai 2015 var det fortsatt mye arbeid som gjenstod. En helt ny Stadio Friuli vil sikre økte inntekter i fremtiden og er utvilsomt rett vei å gå - det har gitt grobunn for optimisme.

Et problem Udinese-fansen må bli vant til, er Watford. For den nyopprykkede PL-klubben er eid av samme eier som Udinese, den mektige Pozzo-familien. Frem til nå har Udinese vært den utvilsomme prioriteten, men det ser ut til å endre seg når Watford er i Premier League. De har brukt klart mest penger på den engelske klubben i sommer.

Uansett tror vi Udinese har en sterk nok stall til å forbedre seg fra i fjor, og høyere enn 13. plass er fullt sannsynlig. Det er mulig vi har vært strenge med zebraene.

SUPERVETERAN: Antonio di Natale holder det gående.

14. Sassuolo (12. plass forrige sesong).
Sassuolo endte på en respektabel 12. plass forrige sesong, men de har skilt lag med en rekke viktige spillere. Simone Zaza er blitt Juventus-spiller og Jasmin Kurtic er i Atalanta. Leonardo Pavoletti har også funnet ny arbeidsgiver.

Erstatterne er godkjent, Gregoire Defrel og Alfred Duncan kommer med Serie A-erfaring. Men ikke mye av det - dette er ikke garanterte knallkjøp, men Defrel viste store kvalitetstegn med et ursvakt Cesena forrige sesong.

Sassuolo fortjener all ære for hvordan de har taklet overgangen til Serie A. De har etablert seg på midten av tabellen og gjort nedrykksspådommene til skamme to år på rad. Trener Eusebio di Francesco dyrker en offensiv og morsom spillestil, men fikk faktisk sparken fra Sassuolo i januar 2014 - før han ble ansatt igjen to måneder senere. Italia, dere.

Domenico Berardi er lagets utvilsomme stjerne og vil garantert bli en spiss av internasjonal kvalitet. Om han ikke alt er det - 21-åringen har scoret henholdsvis 15 og 16 Serie A-mål i hans to første sesonger. Angrepsrekka til Sassuolo holder generelt et veldig høyt nivå.

Defensivt sliter de imidlertid for mye til å kunne klatre mer på tabellen, og det er noe sårbart over dette Sassuolo-laget. De kommer til å fortsette å underholde oss - men ikke høyere enn til 14. plass.

15. Palermo (11. plass forrige sesong).
Forrige sesong var Palermo enormt avhengige av Paulo Dybala for å score. Han bar veldig mye av det offensive ansvaret og også publikums engasjement. Det gjør utvilsomt vondt for Palermo-fansen å se Dybala i Juventus, selv om de fikk en pen overgangssum i retur.

Nå er den største stjerne Franco Vazquez, som tidvis storspilte med Dybala forrige sesong. Nå må Vazquez finne en ny samarbeidspartner, men siste nytt er at også ønsker å forlate klubben. Også Andrea Belotti, en talentfull italiensk spiss, har forlatt klubben.

Palermo har gjort en rekke sommersigneringer, men ingen av særlig høy profil. Unntakene er Oscar Hiljemark fra PSV og Abdelhamid el Kaoutari fra Montpellier, som begge vil forsterke laget. Ellers har de tatt sjansen på en rekke unge spisser og håper at minst en av dem blir dugelige. De har tross alt fostret frem Javier Pastore, Edinson Cavani og Paulo Dybala de senere årene.

Trener Giuseppe Iachini har gjort sine saker godt og har sittet lenge i Palermo-standarder, og virker å ha full tillit. Han har bred erfaring fra flere Serie A-klubber og har godt poengsnitt de fleste stedene.

Det må spørres om hvem som skal score målene for Palermo denne sesongen. Dybala etterlater et enormt tomrom og det fører til 15. plass på vårt tips.

MYE ANSVAR: Nå må Franco Vazquez (til høyre) ta mer ansvar, ettersom spisskameratene har forlatt Palermo.

16. Atalanta (17. plass forrige sesong).
Atalanta er litt grått og trist. Den tidligere målmaskinen German Denis hadde en grufull sesong i fjor og det fjorde Atalanta til et av de minstscorende lagene i Serie A. Deres beste spiller er, dog diskutabelt, Marco Sportiello mellom stengene. Den 23 år gamle italieneren er spådd en veldig lys fremtid.

De har også mistet tre solide spillere i Daniele Baselli, Davide Zappacosta og Yohan Benalouane var alle viktige spillere for Bergamo-laget forrige sesong. Det har ført til at de har gått 6 millioner pund i pluss på overgangsmarkedet, men også at antall sesongkort solgt er lavere enn på veldig, veldig lenge.

Likevel er troppen fortsatt solid og trener Edoardo Reja ledet laget til ny kontrakt forrige sesong. Han er imidlertid kjedelig og defensivt orientert, noe som dessverre beskriver dagens Atalanta-lag.

De kommer ikke til å vinne mange hjerter, men nedrykk blir neppe aktuelt. 16. plass virker akseptabelt.

MÅ LEVERE: German Denis er en viktig spiss for Atalanta, men opplevde måltørke forrige sesong.

17. Carpi (nye).
Et av de mest spennende lagene i årets Serie A-sesong er utvilsomt Carpi. Gjennom flere sesonger har de kjempet seg oppover i seriesystemet og kronet det hele med direkte opprykk fra Serie B forrige sesong.

Før sesongen 2013/14 hadde laget aldri spilt en kamp i Serie B. De kapret en god 12. plass og var bare tre poeng fra playoff i sin første sesong på det neste øverste nivået. Forrige sesong gikk de hen og vant hele sulamitten. Det er et fotballeventyr vi er vitne til og Carpi vil garantert bli et friskt innslag denne sesongen.

Som nevnt tidligere, har sportsdirektør Cristiano Giuntoli fått mesteparten av æren for den spektakulære klassereisen. Han har tatt en jobb i Napoli og vil bli savnet. Den nye sportsdirektøren Sean Sogliano er imidlertid en minst like spennende karakter, og har blitt koblet til store jobber i Italia de siste årene. Sogliano var på mange måter kronprinsen av Serie A-sjefene. Han valgte å gå til nyopprykkede Carpi med et vanvittig lavt budsjett.

Planen deres for å holde seg er utvilsomt å satse på lånte spillere. Og de har fått noen gode spillere. Luca Marrona fra Juventus, Wallace fra Chelsea, Gabriel Silva fra Udinese, Zeljko Brkic fra Udinese og Ryder Matos fra Fiorentina er alle spillere som vil heve laget på direkten.

Ellers er troppen naturligvis noe kvalitetsmessig lav, men det står ikke på innsatsen til sportsdirektøren. Fabrizio Castori er treneren som ledet laget til opprykk forrige sesong og blir den fremste kontinuitetsbæreren denne sesongen.

Vi håper virkelig at lille Carpi kan berge plassen. 17. plass er de nok fornøyde med.

18. Empoli (15. plass forrige sesong).
Empoli går en knallhard andresesong i møte. De sjarmerte italienere flest med sin offensive og godt organiserte fotball forrige sesong, ledet av Serie A-debutant Maurizio Sarri (55). Nå har Sarri gått til Napoli og tatt en av Serie As beste midtbanespillere i Mirko Valdifiori med seg på lasset, samt backen Elseid Hysaj. De blir savnet.

Riccardo Saponara fra AC Milan vil imidlertid forsterke laget veldig, etter å ha imponert på lån i andre halvdel av forrige sesong. Toscana-klubben har også maktet å holde på nøkkelforsvarere som Lorenzo Tonelli (som hadde en nydelig sesong i fjor), Federico Barba og Mario Rui.

Også Empoli har vært aktive på overgangsmarkedet, men det er mye ymse kvalitet. Den nye treneren Marco Giampaolo har blitt hentet inn for å erstatte Sarri på trenerbenken, og kommer med mye Serie A-erfaring fra utallige nedrykkskamper. Noen spesielt attraktiv fotball er ikke å forvente, dog.

Det er veldig mye som tyder på at Empoli får en knalltøff sesong uten Sarri, Hysaj og Valdifiori. De sjarmerte oss i fjor, men rykker trolig ned denne sesongen.

JAGER TORRES: Lorenzo Tonelli hadde en flott sesong med Empoli i fjor.

19. Chievo (14. plass forrige sesong).
Det er mulig dette er ønsketenking. Men Chievo var virkelig grufulle å se på forrige sesong og var ligaens minstscorende lag med 28 mål. 28 mål!

De hadde imidlertid det fjerde beste forsvaret forrige sesong og kommer også denne sesongen til å satse på defensiv organisering. Et veldig stereotypisk Serie A-lag er Chievo, men sjarmerende er de ikke.

Det virker som om de har forsøkt å forbedre det noe, og har investert kraftig i det offensive. Paul-José Mpoku er hentet på lån fra Standard Liege og vil tilføre offensiv kraft. Det samme vil Simone Pepe fra Juventus, Lucas Castro fra Catania og Valter Birsa fra Milan. Sistnevnte spilte for Chievo på lån forrige sesong.

Også manager Rolando Maran har lang erfaring med å trene med ryggen mot veggen. Forrige sesong løftet han laget poengmessig og Chievo fullførte på en akseptabel 14. plass.

Likevel begynner det å bli nok Chievo, nå. De har vært nære nedrykk de siste sesongene, men vi tror de vil slite med å holde plassen denne sesongen.

TAMME: Alberto Paloschi (nummer to fra venstre) har lenge vært Chievos eneste offensive alibi.

20. Frosinone (nye).
For mange fotballromantikere Italia over, er Frosinone og Carpi de to mest spennende tilskuddene til Serie A denne sesongen. Heller ikke Frosinone har noen Serie A-erfaring, til tross for å ha blitt etablert så tidlig som i 1912.

På mange måter symboliserer Frosinone et friskt pust. De har bare fire utenlandske spillere og en snittalder på 26,3, og en bare 38 år gammel trener. Det står i stor kontrast til de internasjonale profilene mange italienske lag nå har, og en gubbekultur som dominerer på trenersiden.

Frosinone kommer til Serie A med et tilskuersnitt på 5,000, og et budsjett som så vidt var Serie B verdig. Ikke så rart, når man ser at de rykket opp direkte fra Serie C, via en sesong til Serie B og nå til Serie A. Et vanvittig hopp.

De har forsterket alle ledd med lånespillere av Serie A-kvalitet, men det er veldig god grunn til å tvile på at det er nok. Samtidig er det vanskelig å se hvor man har Frosinone og det kan godt hende de er kapable til nok en overraskelse.

Følelsen sier imidlertid at dette blir en oppgave for stor for Frosinone, og vi tror de ryker rett ned igjen.

Tabelltipset:
1. Juventus
2. Napoli
3. Roma
4. Milan
5. Inter
6. Lazio
7. Fiorentina
8. Torino
9. Genoa
10. Sampdoria
11. Hellas Verona
12. Bologna
13. Udinese
14. Sassuolo
15. Palermo
16. Atalanta
17. Carpi
18. Empoli
19. Chievo
20. Frosinone


Toppscorerduellen:
Også på toppscorerfronten blir det en knalljevn kamp om tittelen. Til forskjell fra for eksempel Spania og England, er det ikke en klar favoritt.

Mauro Icardi har fått favorittstempelet av Norsk Tipping, og han vil utvilsomt fortsette scoringsrushet denne sesongen. Inter har imidlertid prioritert forsvar denne sesongen, og mistet Kovacic og Shaqiri. To spillere som kunne gitt mye målgivende til Icardi. Likevel er Icardi den aller mest kliniske spissen i Serie A og vil nesten garantert bikke 20 mål.

Gonzalo Higuain har også mye å bevise denne sesongen, og vil trolig få mye bedre arbeidsforhold den kommende sesongen. Det samme gjelder også Edin Dzeko, og dette er to spillere som vil ha enormt med revansjelyst og motivasjon inn mot den kommende sesongen.

Carlos Bacca er en spennende introduksjon til italiensk fotball, og han har bøttet inn mål for Sevilla de to siste sesongene. Det virker fortsatt som om han er litt ute av sync med resten av Milan, men det bør ikke ta lang tid før han finner kjemien med sine lagkamerater.

Mario Mandzukic er den siste spissen som vurderes til under 10 odds. Kroaten hadde en mellomsesong i Atletico Madrid forrige sesong og vil neppe spille alle 38 kamper. I tillegg vil han måtte dele oppmerksomheten med Paulo Dybala, en situasjon han ikke har vært i de seneste årene.

Langskuddet går på Giuseppe Rossi. Han er vurdert til 13 i odds hos Norsk Tipping. Den italienske spissen bøtter inn mål når han er skadefri, men har dessverre slitt stort med nettopp skader de siste to sesongene. Holder han seg skadefri denne sesongen, vil han utvilsomt score. Mye.

Av de øvrige vurderes Gonzalo Higuain til favoritt for toppscorertittelen. Han tar straffespark og er minst god for 15 mål. Med en god sesong vil han snuse på 30-tallet og det bør være nok til å sikre en storslagen revansje.


Kilder: Sportsavisen Gazzetta dello Sport, den svensken podcasten Calciomania (ANBEFALES!), Transfermarkt.co.uk og nettstedet Tactical Calcio.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus