IKKE PENT: Raheem Sterling tvang frem en overgang til Manchester City.
IKKE PENT: Raheem Sterling tvang frem en overgang til Manchester City. Foto: Oli Scarff (Afp)

Liverpool ender på 4. plass

Liverpool har gjort en bedre jobb med å erstatte Raheem Sterling (20) enn de gjorde med Luis Suarez.

Kommersielt

4. PLASS - LIVERPOOL: Sommerens store snakkis med Liverpool-øyne har vært overgangen til Raheem Sterling. Etter flere måneder med spekulasjoner endte han til slutt i Manchester City.

- Hele Sterling-situasjonen var ikke pen. Jeg føler likevel at Liverpool gjorde det riktige, men det er synd at han går. Det er en veldig talentfull spiller og en stor profil vi mister, sier ansvarlig redaktør for Liverpool.no, Torbjørn Flatin.

Den 20 år gamle angriperen fikk mye kritikk for måten han tvang frem overgangen til Manchester City. Men Liverpool fikk nesten 50 millioner pund for spilleren og Raheem Sterling selv fikk en mye fetere lønnsslipp.

- Vi var ikke avhengige av Sterling, men vi ville selvfølgelig beholdt ham. Jordon Ibe, Adam Lallana og nysigneringen Firmino sørger for at det er god dekning, sier Liverpool-supporteren beroligende.

Les også: Sjekk ut Nettavisens nye Premier League fantasy-spill!

Han tror ikke Liverpool-fansen depper altfor mye etter overgangen. Samtidig er han fornøyd med sommerens overgangsvindu og trekker frem Clyne og Milner som de mest solide signeringene.

- Overgangstaktikken virker bedre planlagt enn på flere vinduer, melder Flatin.

Skuffende 2014/15
Forrige sesong ble imidlertid en skuffelse for Liverpool-fansen og den endte nok en gang troféløs. 

- Målet var å kvalifisere oss til Champions League. Skulle også gjerne avansert i Europa og fått en pokal i skapet, men ingenting gikk inn, sier Liverpool.no-redaktøren.

Han sier han er villig til å gi manager Brendan Rodgers en sjanse til, til tross for at han er skuffet etter forrige sesong. Men vi må ikke glemme at vi kjempet om ligagullet for bare et drøyt år siden, påminner Flatin.

Redaktøren tror Rodgers har fått mer tillit av eierne denne sommeren og hatt mer å si angående overganger og støtteapparat. I teamet rundt Rodgers har han hentet inn Sean O'Driscoll som assisterende manager og kulthelten Gary McAllister som førstelagstrener.

- Spesielt McAllister er et uhyre populært valg. Han kom til Liverpool på starten av 2000-tallet som 35-åring, men leverte likevel veldig imponerende som spiller. En utrolig sympatisk fyr, er Flatins analyse.

NB! Nesten alle kampene til Liverpool vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo. Klikk her for å registrere deg på TV 2 Sumo (lenke til ekstern aktør)!

Tøff start
Flatin sier at han er forsiktig optimist før sesongen, men trekker frem en vanskelig terminliste som en potensiell ulempe.

De første syv bortekampene møter de alle fem lag som fullførte over dem på tabellen forrige sesong, pluss Stoke og Everton.

- Det virker som om Rodgers tidlig har spisset laget for å være mest mulig klar til sesongstarten. Flesteparten av kjøpene kom også tidlig, så her har de planlagt godt. Det er utrolig viktig å komme godt i gang med sesongen, melder Flatin.

Liverpool åpner sesongen borte mot Stoke. At de røde åpner med seier står til 2,15 i odds hos Norsk Tipping.

Overgangsaktivitet:
Christian Benteke (24) fra Aston Villa, spiss til 32,5 millioner pund.
James Milner (29) fra Manchester City, gratis midtbanespiller.
Danny Ings (22) fra Burnley, gratis spiss.
Adam Bogdan (27) fra Bolton, gratis målvakt.
Joe Gomez (18) fra Charlton, midtstopper til 5 millioner pund.
Nathanial Clyne (24) fra Southampton, høyreback til 12,5 millioner pund.
Roberto Firmino (23) fra Hoffenheim, offensiv midtbanespiller/spiss til 29 millioner pund.
Divock Origi (20) fra Lille, spiss tilbake fra lån.

Mange spillere inn for Liverpool. Benteke er en kraftig spiss som enhver Premier League-kjenner kjenner godt, og som kan levere mål på noen lunde jevn basis.

DER ER ANFIELD: Christian Benteke har byttet beite.

James Milner er en potet som kan brukes over hele banen, og jobber samvittighetsfullt og hardt gjennom samtlige 90 minutter.

Danny Ings viste veldig gode takter for et svakt Burnley-lag i fjor, og har et lavt tyngdepunkt, god teknikk og kliniske avslutninger.

Firmino vil tilføre et mer eksotisk og brasiliansk touch til dette laget. Han leverte sine varer bra for Hoffenheim i fjor, og kan bekle flere plasser i angrepet. En spennende signering.

Joe Gomez er spådd til å bli en kjempegod stopper, men er enda bare 18 år - han trenger tid. Tid trenger ikke Nathaniel Clyne, som har spilt seg inn på landslaget og levert gode prestasjoner for Southampton de senere sesongene.

Divock Origi skal slite med å spille seg inn på et lag med mange gode spisser, mens Adam Bogdan er hentet som backup til Simon Mignolet.

Blant spillerne de har solgt, finner vi Steven Gerrard, Glen Johnson, Brad Jones, Iago Aspas, Sebastian Coates og Raheem Sterling. Javier Manquillos låneavtale ble ikke forlenget.

Nettavisens vurdering:

Målvakt
Simon Mignolet hadde en veldig ujevn sesong. Han begynte usikkert, ble satt ut av laget og kom igjen som en ny spiller. Har foreløpig ikke bevist hvorfor han ble satset på istedenfor Jose Reina i klubben utover en lavere lønn, men det bor noe i denne intelligente målvakten.

Har fått en mye bedre reservemålvakt i Adam Bogdan enn man hadde i Brad Jones. Det er også en ekstra sikkerhet.

Forsvar
Liverpool slapp inn 48 mål forrige sesong, det var to færre enn sesongen hvor de nesten vant Premier league. Samtidig hadde Liverpool et forsvar i fjor som så mer usikkert ut enn på lenge, og som ikke var et god ledd i det oppbyggende spillet.

Man har hentet inn Joe Gomez og Nathanial Clyne i forsvar. To unge, gode spillere, hvor det er er mest sannsynlig at Clyne er tiltenkt førstelagsplass i år. Johnson er ute, Enrique er i skrivende stund på laget (men blir nok solgt) og i tillegg har lånet til Manquillo blitt opphevet. Clyne og Moreno blir nok backene mens Skrtel, Lovren og Sakho (og muligens Touré) kjemper om midtstopperplassene.

Forsvaret ser ok ut, men både fans og manager håper nok på mer offensiv kraft. Clyne laget 22 sjanser for Southampton i fjor, og er nok bedre enn Johnson var mot slutten for Liverpool. Moreno startet bra i Liverpool, men dabbet en del av. Det er likevel ikke i forsvar eventuelle problemer for Rodgers ligger.

Forsvaret er relativt solid, og har erfaring nok. Lovren slo ikke til i sin første sesong, men var god for Southampton. Presset er noe mindre i sesong to. Sakho ser ut som Bambi hver gang han har ballen i beina, men han løper også som han har djevelen i ryggen hver gang han går framover.

Midtbane
Vi banner muligens i kirka, men Liverpool er bedre uten Steven Gerrard. Ikke den spilleren han var for noen sesonger siden, men den spilleren han var forrige sesong. Han var stor, og en gigant på banen - og fikk kanskje ballen litt for mye og for mye ble lagt på hans skuldre.

Så får man se om Milner og Henderson kan klare å fylle hullet av den spilleren Gerrard en gang var. Det er i hvert fall ingen tvil om at Milner sentralt på midtbanen klart styrker Liverpool. Det gjør også driblefanten og løpsmaskinen Firminho. En utrolig spennende spiller som sammen med Coutinho kan bli utrolig sentrale for Liverpool.

YNDLING: Coutinhos ballferdigheter har gjort ham til en yndling hos Liverpool-fansen.

Så håper nok Rodgers på at Emre Can og Lazar Markovic blir både henholdsvis enda bedre og gode neste år, og at Jordan Ibe fyller hullet etter Raheem Sterling. Det sistnevnte er kanskje det mest usikre. Adam Lallana hadde en skuffende sesong i fjor, mye på grunn av skader. Han er utvilsomt også en spennende fyr, og sammen med to andre fra det engelske landsalget på midten (Henderson og Milner) håper nok Rodgers å få til et godt samspill.

Joe Allen og Lucas Leiva er ikke de mest spennende spillerne for Liverpool, men ryddeguttene har sine roller de også. Alt i alt er midtbanen spennende for laget.

Angrep:
Det er ikke mangel på angrepsspillere på Liverpool. Ei heller på angrepsspillere som har laget mål før (Sturridge og Balotelli). Rodgers investerte i fjor i en spiller som er meget spennende som først nå spiller for laget: Origi, og han har også i skrivende stund Lambert. Lambert blir nok solgt.

Benteke er hentet inn for flerfoldige millioner, og er en kraftig spiss som lager mange mål. Kritikerne mener han ikke passer i spillestilen, og de kan ha rett.

Vi tror Rodgers er litt avhengig av flaks. Sturridge må bli helt skadefri, Origi bør slå til og Benteke må bli en suksess. Det er en viss fare for at Lambert og Balotelli går (vi regner det som helt sikkert at Borini forsvinner).

På sitt beste er Sturridge en av de beste spissene i Premier League, men han må holdes skadefri. Benteke har laget mange mål for et mye dårligere lag enn Liverpool, men er han angrepsspilleren spillestilen krever? Det er her hodepinen til Rodgers ligger, tror vi.

Manager:
Juryen har fortsatt ikke helt bestemt seg når det gjelder Rodgers. Fra å være et geni ville fansen (mange av dem) gi ham sparken midtveis i forrige sesong. Sannheten er vel noe midt i mellom. Han må bevise i år med sitt nye, spennende trenerteam. Alt annet enn kvalifisering til Champions League er for dårlig.

GULLGUTT: Tiago Ilori.

Se opp for:
Tiago Ilori, hvis ikke Liverpool selger ham. Var god for Portugal U-21 i sommer, og er et stort stoppertalent. Sjekk også ut Teixera, som ble årets unge spiller for Brighton i fjor. Også en som kan slå til. Det samme gjelder Andre Wisdom. Ingen av de tre har vi nevnt over, og dette er tre jokere som i hvert fall kan gi ett ess.

Plusser:
+ Brendan Rodgers tilfører kontinuitet i laget.
+ Vært offensive på overgangsmarkedet og sikret mange, spennende spillere.
+ Har uendelig støtte fra sine trofaste og vil alltid være å regne med i toppen.

Minuser:
- Mange signeringer kan være vanskelig å samkjøre. De må også levere fra første stund.
- Viste store defensive svakheter forrige sesong.

Konklusjon:
Vi tror Liverpool har gjort et klokt valg i å satse videre på Brendan Rodgers, og synes også det virker som om han har fått mer tillit på overgangsmarkedet denne gangen.

Likevel er det huller i troppen og huller de må fylle så fort som mulig. Det finnes imildertid penger i klubben og det er over en måned igjen av overgangsvinduet.

Målet til Liverpool er 4. plass og vi tror de klarer nettopp det.

Liverpool ender på fjerdeplass - men ikke høyere.

Her kan du vinne signert trøye av Pelé.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus