LURING: Dick Advocaat reddet stumpene forrige sesong.
LURING: Dick Advocaat reddet stumpene forrige sesong. Foto: Nigel French (Pa Photos)

Ringreven Advocaat har fått tid

Dick Advocaat reddet Sunderland-stumpene forrige sesong, og har en god sommer bak seg.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

TABELLTIPSET: 14. PLASS - SUNDERLAND:

Forrige sesong ble som den før det igjen. Sunderland lå dypt nede i gjørma ved halvspilt sesong, men ansatte en redningsmann som fikk dem opp på trygg grunn. Denne gangen het redningsmannen Dick Advocaat.

- Jeg tror ikke vi hadde overlevd uten Dick Advocaat i fjor. Gustavo Poyet hadde mistet troen på seg selv, og var veldig forsiktig. Advocaat kom inn med nye ideer, sier Stein Håkon Nes fra Sunderlands norske supporterklubb.

Sunderland har siden opprykket for åtte år siden hatt flere managere. De begynte med førstereisegutten Roy Keane, og har fått via Steve Bruce, Paolo di Canio og Gus Poyet til Advocaat.

Les også: Sjekk ut Nettavisens nye Premier League fantasy-spill!

- Med Advocaat har vi fått en solid trener som har et kaldt hode. Det er akkurat det vi trengte, sier Nes, som beskriver de to forgjengerne som «galne».

Klubben med det sjette høyeste tilskuersnittet i Premier League har en snittplassering på 14 siden opprykket for åtte sesonger siden.

Og sesongåpningen i år er takknemlig for Sunderland, som kan legge grunnlaget for en positiv opplevelse denne sesongen. Leicester, Norwich, Aston Villa og Swansea står på motstatt banehalvdel de fire første rundene.

NB! Alle serierundene i Premier League vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo. Klikk her for å registrere deg på TV 2 Sumo (lenke til ekstern aktør)!

Bra snitt
- Med Advocaat bak roret, tror jeg vi går en god sesong i møte. Poengsnittet hans er meget bra etter han tok over, sier Nes.

Han tror Sunderland er såpass gode at de kan slåss med lagene bak topp 6-7, og konkurrere mot lag som Tottenham, Everton og Stoke.

De fleste bookmakerne tipper Sunderland på en 17. plass, men Nes tror ikke det blir aktuelt denne sesongen. Signeringene har vært gode og de har beholdt sine viktigste spillere, melder Sunderland-supporteren.

- Jeg håper på en plass mellom seks og ti, men tror ikke vi ender lavere enn en 13. plass, sier Nes.

Sunderland åpner sesongen borte mot Leicester. At de åpner med seier står til 3,35 i odds hos Norsk Tipping.

Overgangsaktivitet:
Jeremain Lens (27) fra Dynamo Kiev, ving til 8 millioner pund.
Ricardo «Ricky» Álvarez (27) fra Inter, angrepsspiller til 7,35 millioner pund.
Younes Kaboul (29) fra Tottenham, midtstopper til 3 millioner pund.
Sebastián Coates (24) fra Liverpool, midtstopper til 2 millioner pund.
Adam Matthews (23) fra Celtic, høyreback til 2 millioner pund.
Santiago Vergini (26) fra Estudiantes, midtstopper til 2 millioner pund. Gikk direkte til Getafe på lån, etter at en klausul i låneavtalen forrige sesong sendte ham til Sunderland på permanent basis.

Sunderland har brukt mest summer på angrepsspillere, noe som virker som en fornuftig logikk. Lens fra Dynamo Kiev har hatt en veldig progresjon i sin karriere og leverte ti målgivende og fem mål på bare 21 kamper i fjorårets sesong. Han har også levert solid i PSV før overgangen til Ukraina og har nå mye erfaring - også fra det nederlandske landslaget.

NYSIGNERING: Nederlands landslagsspiller Jeremain Lens.

Álvarez har hatt noen tyngre sesonger nå, men har et helt vanvittig toppnivå. Rask og god med ballen, den tidligere Inter-spilleren kan bli en virkelig attraksjon denne sesongen - om han holder seg skadefri, som han dessverre ikke alltid klarer.

Faktisk har skadeproblemene vært så store at Sunderland nå jobber med å annullere overgangen fra Inter. Det blir en FIFA-sak som kommer til å ta tid. I skrivende stund er han Sunderland-spiller - og skadet.

Coates og Matthews er to gode signeringer, som vil forsterke et tidvis ustabilt forsvar. Det vil også Younes Kaboul. Den tidligere Tottenham-stopperen kommer med bøttevis av erfaring og råskap, og vil trolig passe perfekt i laget. En skikkelig lederskikkelse.

Totalt sett et godkjent vindu, og det er godt at de har identifisert deres offensive problemer. Men de bør likevel utnytte resten av vinduet til å sikre flere kvalitetsspillere om mulig rent økonomisk.

Nettavisens vurdering:

Målvakt
Den ekstremt lange Costel Pantilimon vil trolig vokte buret også i år. Han har sine begrensninger på strek, men i feltet er han en dominerende skikkelse.

Vito Mannone er ingen dårlig backup, Jordan Pickford får neppe mye spilletid.

Forsvar
I midtforsvaret har Advocaat muligheten til å velge mellom rutine i Wes Brown og John O'Shea, eller mer ustabile Coates. De to førstnevnte har tonnevis med erfaring og har vist at de, tross alderen, kan holde nivået.

YOU WHAT, MATE?: Wes Brown (i midten) og John O'Shea er ikke to du vil krangle med.

Valentin Roberge er tilbake fra lån i Reims, men det er vanskelig å se for seg at han får noe særlig spilletid.

På venstreback er Patrick van Aanholt det soleklare førstevalget, mens nysigneringen Adam Matthews vil få lite problemer med å utkonkurrere Billy Jones i kamp om den motsatte backen.

Selv om forsvaret i og for seg er solid nok, er de sårbare for skader og slitasje. De kunne hatt godt av en ekstra breddespiller i dette leddet - eventuelt flytte opp en fra juniorlaget.

Midtbane
Midtbanen er godt befolket med solide spillere. Lee Cattermole, Liam Bridcutt, Jack Rodwell og Sebastian Larsson vil alle konkurrere om sentrale midtbaneposisjoner, en kamp Larsson og Cattermole i stor grad vant forrige sesong. Rodwell vil også melde seg kraftig på om han er skadefri.

Stikkordet for disse er at de er disiplinerte og hardtarbeidende, dog med noe manglende kreativitet. Dette er en tøff midtbane å møte, noe Advocaat vet å utnytte.

Alle disse er solide spillere som holder et godt Premier League-nivå. Sentral midtbane er trolig den beste lagdelen for «the Black Cats».

I RETTEN: Adam Johnson (til høyre).

Adam Johnson måtte mot slutten av forrige sesong finne seg i å bli anklaget for å ha sex med en mindreårig. Det har gitt ham visa-problemer i lagets sesongoppkjøring i USA, men i påvente av en rettslig behandling er han Sunderland-spiller.

Og han var en svært viktig brikke for at laget holdt seg i Premier League forrige sesong, med sine gode føtter og presise skuddben. Tilfører også kreativitet, som er mangelvare i dette laget.

Álvarez sørger for mer bredde, mens Jordi Gómez hadde problemer med virkelig å etablere seg forrige sesong. Emanuele Giaccherini vil håpe på en gjenoppliving av karrieren som virkelig har strandet de siste sesongene. Også det mye på grunn av skader - toppnivået hans er ekstremt bra.

Angrep
Det er store forventninger knyttet til Jeremain Lens, som trolig blir en ving i Advocaats formasjon. Jermain Defoe har mye erfaring på nivået og vil være et viktig holdepunkt i angrepet. Connor Wickham er tidvis briljant, og håpet er at 93-modellen vil etablere seg på et solid nivå i år.

I tillegg er Steven Fletcher en målfarlig spiss, som kan gjøre store ting med rett assistanse. Han har vist glimtvis stor klasse, og er en klinisk spiss - men har slitt med å etablere seg på et stabilt godt nivå.

Danny Graham og Will Buckley må nok finne seg i lite spilletid - i år også. Men begge er solide spillere som begge har vist at de holder Premier League-nivå og vil være nyttige rotasjonsspillere i en tøff Premier League-sesong.

Manager
Manager Dick Advocaat er en ringrev i fotball-verden, men ble hentet først og fremst som en redningsmann. Det blir spennende å se hvordan han angriper denne sesongen, som markerer hans siste kontraktsår.

HURTIGTOG: Duncan Watmore.

Advocaats spillestil er «straight forward» og forutsigbar, men like fullt effektiv. Han forventer maks innsats og får det - hva erfaring angår, er det få i dette sirkuset som matcher Advocaat. Det var det som reddet Sunderland i fjor.

Se opp for: Forrige sesong ble han kåret til under-21-ligaens beste spiller og Duncan Watmore (21) håper at det er nok til å sikre innpass i Advocaats tropp mer regelmessig i år. Han ble også kåret til turneringens åpenbaring under U20-VM i sommer.

Den giftige angriperen blir sett på som et stort talent og scoret elleve mål på 18 kamper forrige juniorsesong. Det er godt mulig vi får se han i Premier League kommende sesong.

Plusser:
+ Godkjente forsterkninger i både fremre og bakre ledd, som begynner å bli solid.
+ En av verdens mest rutinerte managere i Dick Advocaat.
+ Har vært i nedrykksstriden flere sesonger på rad og vet hva de går til.

Minuser:
- Forsvaret virker tynt bemannet og de er sårbare for skader.
- Muligens et av de minst spennende lagene i Premier League.
- Har slitt med å legge nedrykksstriden bak seg de siste sesongene.

Konklusjon:
Det blir en ny sesong med ryggen mot veggen for «the Black Cats». Nysigneringene gir mening, men er neppe nok - skikkelige kvalitetsspillere er fortsatt mangelvare, selv om det er forståelig at de ikke vokser på trær og blir stadig dyrere.

Forhåpentligvis blir ikke Sunderland-styret nødt til å se etter en ny nødløsning på managerplass den kommende sesongen, men Dick Advocaat har bundet seg til klubben ut sesongen.

Uansett mener vi at nettopp Advocaat er mannen som vil utgjøre en forskjell for Sunderland. Han har erfaring og autoritet, og en god dose humor.

Vi tror han leder Sunderland til en godkjent sesong og nye TV-penger, med en 14. plass.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør