FRA 8. TIL 13.: Swansea-sjef Garry Monk illustrerer gapet mellom forrige sesong og det vi tror blir årets utfall.
FRA 8. TIL 13.: Swansea-sjef Garry Monk illustrerer gapet mellom forrige sesong og det vi tror blir årets utfall. Foto: Michaela Rehle (Reuters)

Swansea kopierer ikke drømmesesongen

Swansea fikk et drømmeår i fjor, men vi tror de får det tyngre denne sesongen.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

TABELLTIPSET: 13. PLASS - SWANSEA:

Før fjorårssesongen ble Swansea tippet nord og ned av nesten samtlige - med unntak av Nettavisen (ja, dette er snikskryt!). De endte imidlertid på en overbevisende 8. plass etter en veldig god sesong.

- Det var ingen som hadde troen på oss forrige sesong, med ny manager og en svakere tropp enn konkurrentene. Men Garry Monk kan fotballen i Swansea, han har vært der i mange år og kjenner spillestilen, og hadde en utrolig flott førstesesong. Han virker som en ordentlig person, sier Kjell Andre Steen fra Swanseas norske supporterklubb, Jack Army Norway.

Les også: Sjekk ut Nettavisens nye Premier League fantasy-spill!

Steen sier at det er veldig viktig at den tidligere midtstopperkjempen valgte å forlenge med klubben. Det gjør at Swansea har sikret seg en veldig bra manager for lang tid fremover og at fansen ser oppover på tabellen.

- Vi har ikke nådd taket ennå, men jeg tror ikke vi skal håpe på så mye mer enn Europa League - det er kanskje det høyeste det vi kan komme denne sesongen, sier Steen, som tror hans lag ender på en 6-7.-plass denne sesongen.

Les også: Siste sjanse i morgen! Vinn signert trøye av Pelé.

STILL FRIENDS: Wilfried Bony klemmer Ashley Willimas etter overgangen fra Swansea til Manchester City.

Tomrommet etter Bony
Wilfried Bony ble solgt for 35 millioner pund midtveis i forrige sesong og etterlot seg et stort tomrom. Mye av ansvaret hviler nå på Bafetimbi Gomis, som hadde en veldig god periode forrige sesong.

Kjøpene har vært nøkterne denne sesongen, men har likevel tilført ny bredde. Noen sore summer har de heller ikke brukt, til tross for Bony-salget.

- Vi kan godt si at den stallen vi har nå er den beste noensinne i Swansea. Det er gode backuper og kvalitet i de fleste ledd, sier Steen, som ikke legger skjul på at han er optimist før sesongen.

Europa League-spill ble det ikke for Swansea, men Jack Army-nestlederen feller ingen tårer av den grunn.

PS! Alle serierundene i Premier League vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo. Klikk her for å registrere deg på TV 2 Sumo (lenke til ekstern aktør)!

Solid midtbane
Midtbanen til Swansea er kjent som solid og det er en rekke gode spillere som kan bekle de forskjellige posisjonene på midten. Garry Monk har mange alternativer.

- Det er stor uenighet rundt hvilke spillere som skal starte og det er så mange å ta av. Jeg savner egentlig ingen spillere i dette laget, sier Steen.

Som mange andre, etterlyser han imidlertid en målgarantist. Spissalternativene er for ustabile, mener han.

Annonse: Kjøp fotballbilletter til Premier League og andre ligaer her!

Overgangsaktivitet:
Éder (27) fra Braga, spiss til 5 millioner pund.
Frank Tabanou (26) fra Saint-Etienne, venstreback til 3,5 millioner pund.
Kristoffer Nordfeldt (26) fra Heerenveen, målvakt til 500.000 pund.
André Ayew (25) fra Marseille, gratis ving.

Det er et nøkternt Swansea vi ser på dette overgangsmarkedet - som vanlig, kan man vel si. Éder er i stor grad hentet for å gi et alternativ til Gomis på topp, og det behøves.

På samme måte som Wilfried Bony, er Éder en betydelig fysisk spiller. Han er sterk, rask og god til å drible - samtidig som han er klinisk foran mål. Det er et langt steg opp fra portugisisk eliteserie, men han kan bli en spennende spiller å følge med på.

Frank Tabanou er en venstreback med hurtighet som sin største styrke, og han vurderes som bedre offensivt enn defensivt. Vil forsterke en svak posisjon for Swansea, og blir et godt alternativ til Taylor.

Kristoffer Nordfeldt er et relativ ubeskrevet blad og vil trolig bli en backup i mål.

André Ayew har på sin side vært en stor stjerne i Marseille flere sesonger, og har en ekstremt hurtighet kombinert med kraftfulle skudd. Kan skape mye problemer for ethvert forsvar.

TIL WALES: André Ayew er på plass i Swansea.

Det er, som skrevet, et nøktern Swansea vi ser på overgangsmarkedet. Éder kan bli en hit, men det er langt fra garantert - likevel tror vi de har hentet tre spillere som kan forsterke laget.

Nettavisens vurdering:

Målvakt
Lukasz Fabianski vokter buret for Swansea og han hadde en god fjorårssesong. Han blir mest husket for sine tabber i Arsenal, men for et midt-på-tabellen-lag som Swansea, er han intet mindre enn perfekt.

Lyser ro og er veldig god på streken. Han er mer enn god nok for dette Swansea-laget. Nordfeldt blir backup.

Forsvar
Midtstopperduoen Ashley Williams og Federico Fernández er også uhyre solid, og utfyller hverandre godt. Her har de den fysisk sterke Williams og den mer ballsikre Fernández.

De er kanskje ikke Vidic og Ferdinand, men de er likevel en stopperduo av høyt nivå.

I tillegg vinnes Kyle Bartley og Jordi Amat i troppen, men de fikk lite spilletid i forrige sesong. Det er de trolig nødt til å finne seg i også denne sesongen, men det er brukbare spillere å ha i bakhånd. Begge to holder nivået.

Neil Taylor vil på venstrebacken nå bli utfordret av nykommeren Tabanou, og det er godt - Taylor er ikke mer enn en middelmådig Premier League-spiller, selv om han står for det walisiske alibiet i dette laget, og det skal ikke undervurderes.

Ángel Rangel gjort høyrebackposisjonen til sin egen og vil trolig beholde den også denne sesong. Kyle Naughton er ingen dårlig spiller, men virker å ha gått seg litt fast rent utviklingsmessig.

Totalt sett er forsvarsleddet først og fremst solid, og bedre defensivt enn offensivt - slik det skal være. Dette er trolig en sammensetning av spillere som den gamle stopperkjempen Gary Monk setter stor pris på.

Midtbane
Midtbanen til Swansea er uhyre godt skrudd sammen. Med Ki Sung-yueng, Jonjo Shelvey og Gylffi Sigurdsson har du alt man kan be om i en midtbanetrio.

Ki var store deler av sesongen helt briljant, og har et overlegent driv med ballen. Han er også en boksåpner av rang, og scorer også nok mål. En nydelig spiller alt i alt, som burde være mer ettertraktet enn det han er.

VERDIFULL: Ki (til venstre) er en viktig spiller.

Jonjo Shelvey har virkelig utviklet seg til en sjef på midtbanen og er den perfekt boks-til-boks-spilleren. Har en giftig skuddfot og en kompromissløs spillestil, noe som har gjort ham til yndling hos fansen.

Yndling er også Gylffi Sigurdsson, som er en kombinasjon av de to ovennevnte. Han er også den mest målfarlige av de tre og var tidvis briljant forrige sesong. Virker å trives veldig godt i Wales og er en veldig typisk playmaker.

Dekningen er også god i dette leddet. Den mer defensive Jack Cork gjorde sine saker godt etter han kom fra Southampton i fjor, mens Leon Britton er en god spiller å ha i bakhånd.

På kantene har Monk også en haug med spillere å velge i. Ayew vil trolig føle han kan gli rett inn i laget, men vil få tøff kamp av Wayne Routledge, Nathan Dyer og Jefferson Montero. Stikkordet her er hurtighet!

Enhver back misliker å møte disse vingene og midtspissen i dette laget kan forvente seg mange og gode innlegg fra kant. En slik bredde på vingplass er beundringsverdig.

Angrep
Tomrommet etter Wilfried Bony ble enklere å fylle enn det først virket som. Han scoret riktignok mange mål, men det gjorde også Bafetimbi Gomis etter Bony dro til City.

Gomis' utfordring er at han fortsatt ikke er blitt en stabilt god målscorer, men skade ødela vårsesongen. Nå kommer Éder inn, som vil gi hard kamp om en startplass.

Marvin Emnes fikk noen minutter forrige sesong, men er helt enkelt for dårlig. Er veldig rask, men veldig uteknisk, og er veldig lett å ta ut av kampen.

Michu er stadig i troppen, men hvetebrødsdagene er over for lenge siden. Han er neppe i troppen ved sesongstart.

Det er godkjent bredde i angrepsleddet, men den virkelige toppspissen savnes ennå. Gomis og Éder kan bli den spissen, men det er det langt fra noen garanti for.

Manager
Det var mange spørsmålstegn rundt ansettelsen av Garry Monk forrige sesong, men den tidligere stopperen har vist seg å være perfekt for jobben.

Et problem waliserne hadde forrige sesong, var at de altfor tidlig ble ferdig med sesongen og ikke hadde noe å spille for. Det gjorde at de fremstod dårligere mot slutten enn de egentlig er. Monk skal uansett ha all ære for å være en dyktig pragmatiker, som løste salget av Bony på utmerket vis.

Totalt sett har Monk vist seg å være en taktisk klok og reflekt manager, men har større press på seg denne sesongen.

TALENT: Modou Barrow.

Se opp for: Han fikk en 4 år lang kontrakt i januar, og det viser hvor høyt Swansea verdsetter Modou Barrow. Den tidligere Östersund-spilleren har tøff konkurranse på vingplass, men fikk tillit i fjor og vil trolig få enda mer i år. Stikkordet nok en gang: Fart!

Plusser:
+ Solid manager og formidabel fjorårssesong. Kontinuitet vil være deres sterkeste side.
+ Stor bredde og høy kvalitet på spillermaterialet.
+ Nøktern klubb som har gjort de rette valgene også i sommer.

Minuser:
- Lite makspotensial med tanke på tilskuertall og supporterskare.
- Vanskelig å lokke til seg virkelig stjernespillere.

Konklusjon: Det går mot en ny, god sesong for Swansea - men noen gjentakelse av fjorårets åttendeplass blir det neppe. Men med en stor signering eller to før overgangsvinduet stenger, kan det bli virkelig søt musikk i Wales.

Garry Monk er den neste stortreneren Swansea har produsert og vil lede skuta stødig også i år. Likevel var fjorårssesongen litt vel god, og de har ikke forsterket like godt som konkurrentene. Derfor tror vi de må nøye seg med et steg ned i forhold til forrige sesong.

Vi tror Swansea ender på 13. plass.

Klikk her for å gå til den fullstendige oversikten over tabelltipset!

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør