NØKKELSPILLER: Ivan Perisic er kjent for å levere når det virkelig trengs. En finale i VM burde derfor passe 29-åringen perfekt. 
NØKKELSPILLER: Ivan Perisic er kjent for å levere når det virkelig trengs. En finale i VM burde derfor passe 29-åringen perfekt.  Foto: Darren Staples (Reuters)

Semifinalehelten: - Flyttet til Frankrike for å redde farens kyllingfarm

Ivan Perisic var banens gigant da Kroatia møtte England i semifinalen i VM. Søndag ettermiddag skal han spille VM-finale mot Frankrike. Et land han selv har bodd i.

Kommersielt

Ivan Perisic er i utgangspunktet et produkt av Hadjuk Split sitt ungdomsakademi. Da faren begynte å få problemer med kyllingfarmen sin, ble imidlertid venstrevingen overtalt om å flytte til Frankrike. 

Der fikk han en plass på annetlaget til FC Sochaux-Montbéliard. Et lag fra de østre delene av Frankrike og som spiller i Ligue 2. På den tiden var imidlertid de gulkledde et av de bedre lagene i den franske toppligaen Ligue 1. 

Perisic var bare 17 år på tidspunktet, og har i etterkant innrømmet at han ikke selv visste den reelle årsaken bak overgangen. 

Skjermet for økonomiske problemer

Bakgrunnen var nemlig at Ivans far, Ante Perisic, hadde blitt tvunget til å selge deler av utstyret på kyllingfarmen sin for å finansiere sønnens akademiopphold i Hadjuk Split. 

Faren valgte deretter å låne penger for å kjøpe inn nytt utstyr til gården. Lånet ble etterhvert vanskelig å håndtere for Perisic-familien. Det var rett og slett ikke nok penger til både å holde driften igang og samtidig betale årskontingenten i Hadjuk Split. 

Foreldrenes løsning var å overbevise sønnen Ivan om at det ville være bedre for hans fotballkarriere å dra til Frankrike og Sochaux. I realiteten handlet det egentlig om at Ivan ville få lønn i El-Hadji Dioufs gamleklubb. 

Disse pengene kunne han sende hjem til familien slik at faren fikk nedbetalt på det stadig voksende lånet.

Ivan, som siden fikk kallenavnet «Koka», som betyr høne der han kommer fra, ble stilt spørsmål om Frankrike-oppholdet på pressekonferansen etter England-kampen. Kroatia-helten virket ikke særlig interessert i å åpne seg opp om historien, men var ærlig på at det økonomiske bakteppet hadde blitt holdt hemmelig for han.

 - I begynnelsen visste jeg egentlig ikke hvorfor jeg dro til Frankrike. Jeg var bare 17 år. Etter noen år fant jeg ut av det, men det var mitt personlige problem og et familieproblem, fortalte han. 

Det siste «Koka» sa om emnet var at han husker Sochaux-oppholdet som en god tid. 

- Jeg var to år i Frankrike og jeg lærte fransk. Jeg har vakre minner fra den tiden. Jeg fikk aldri spilt for førstelaget, men trente med dem. Den delen av livet mitt vil alltid være spesiell for meg, avslutte mannen som scoret en og leverte en målgivende pasning mot England. 

Verdt å merke seg er det også at det potensielt kunne vært to tidligere Sochaux-spillere på banen søndag kveld. Antoine Griezmann var nemlig på prøvespill i klubben i 2005, men ble avvist. 

Noen uker senere ble han plukket opp av Real Sociedad.

Hans 20. Kroatia-mål kom mot England

Etter to år i Frankrike ble Perisic solgt til Club Brugge i 2009. Perisic forlot imidlertid den belgiske toppklubben etter bare to år for å spille under Jürgen Klopp i Borussia Dortmund.

Kroaten fikk 42 kamper under den nåværende Liverpool-treneren før han ble solgt videre til Bundesliga-konkurrenten VfL Wolsburg 6. januar 2013. Det ble imidlertid med to år i byen som er hovedsetet til Volkswagen-konsernet. 

Den italienske klubben Inter hentet arbeidsjernet til Milano i 2015. Der har han spilt siden, og står foreløpig med 29 mål på 109 kamper for «Nerazzurri». Perisic har ofte vært koblet til Manchester United.

I landslagsdrakten har Perisic notert seg for 20 mål på 72 kamper. 

På søndag har han muligheten til å score enda flere, men Kroatia er «underdogs» mot Frankrike. I alle fall i følge bookmakerne i Norsk Tipping. 

Oddsen for Kroatia-seier er 4,25, mens fransk seier ligger på 1,85. Uavgjort gir 3,00 odds. Tallene er fra torsdag ettermiddag.

Du kan spille på kampen her. 

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør